2022’S Fall Foliage Map: Milloin syksyn huippuvärit saavuttavat sinut?

2022'S Fall Foliage Map: Milloin syksyn huippuvärit saavuttavat sinut?

Monilla maan alueilla oli tänä vuonna outoja sääoloja. Metsäpalot, odottamattomat kylmät kelit, kesän myöhäinen saapuminen ja muut oudot sääolot ovat saattaneet muuttaa tavanomaisia syyskuisia kuvioita, joita odotamme.

Monet ihmiset rakastavat syyslehtien dramaattista vaihtelua, kun värit vaihtuvat vihreästä kirkkaan keltaiseen, palaneen oranssiin ja karmiininpunaiseen. Suunnittelitpa sitten matkaa nauttiaksesi kauden dynaamisista sävyistä tai etsiessäsi syksyisiä askarteluprojekteja, syksyn saapumista mahdollisesti muuttaneiden tekijöiden ymmärtäminen ja Yhdysvaltojen viimeisimmän syyslehtikartan tutkiminen auttavat sinua saamaan matkastasi kaiken irti.

Syksyn värien taustalla oleva tiede

Fotosynteesissä kasvit muuttavat valon kemialliseksi energiaksi. Tähän prosessiin liittyy puiden lehdissä oleva klorofylli-niminen pigmentti, joka tekee lehdistä vihreitä.

Kun syksyn päivät lyhenevät, lämpötila viilenee ja auringonvalo vähenee, klorofyllin tuotanto hidastuu ja loppuu, kun puu valmistautuu lepotilaan talveksi. Ilman klorofylliä lehdet saavat haltuunsa erilaisia pigmenttejä. Karoteeni ja ksantofylli värjäävät lehdet keltaisiksi ja oransseiksi, kun taas antosyaanit näyttävät eloisat punaiset värit.

Valitettavasti näihin syksyn lehtiväreihin voivat vaikuttaa useat tekijät.

Metsäpalot

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston mukaan maassa on ollut keskimäärin 70 000 metsäpaloa vuodessa. Tämän seurauksena National Interagency Fire Center arvioi, että pelkästään vuonna 2021 menetimme yli 7,1 miljoonaa hehtaaria maata. Puiden menetyksen lisäksi raskas savu ja muut ilman epäpuhtaudet voivat vaikuttaa puihin myös paloalueen ulkopuolella, jolloin niiden lehdet peittyvät ja muuttuvat keltaisiksi tai ruskeiksi liian aikaisin.

Luonnollisena vastatoimena jotkin puulajit Yhdysvaltojen itäosissa alkavat siirtyä pohjoiseen ja länteen välttääkseen tulipalojen aiheuttamia vahinkoja.

Kuivuus

Maaperän kosteus voi auttaa saamaan syksyn värit esiin. Parhaat värit syntyvät alueilla, joilla maaperä on ollut riittävän kosteaa koko vuoden ajan. Alueilla, joilla on kesällä ankara kuivuus tai jopa myöhäinen kevät, värimuutos viivästyy usein jopa muutamalla viikolla.

Kun sademäärä jää alle normaalin tai on riittämätön, puut ja pensaat ovat stressaantuneita ja voivat menettää lehtensä varhain, mikä voi vähentää väriloistoa kauden huipulla.

Liiallinen sademäärä

Liian vähäinen veden määrä vaikuttaa siihen, milloin lehdet vaihtavat väriä, mutta liika vesi ei myöskään ole hyvä asia. Lisääntyneen sademäärän myötä pilvipeite lisääntyy, mikä vähentää valon määrää ja alentaa fotosynteesiä. Vähemmän fotosynteesiä vähentää puun sokerivarastoja, joita tarvitaan syksyn runsaiden lehtipigmenttien tuotantoon.

Tulvat

Tulviin johtavat myrskyt tuovat aivan liikaa vettä ja liian vähän happea puiden juurille, mikä rasittaa puuta ja vähentää syysväritystä. Puut voivat toipua, kunhan ne eivät ole liian kauan veden alla. Kahden tai kolmen päivän tulva ei välttämättä vaikuta paljonkaan syksyn lehdistöön, mutta viikko tai pidempi tulva voi aiheuttaa puille valtavia vahinkoja – jos ne selviävät hengissä.

Pakkaset ja muut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Ilmastonmuutos tuo mukanaan kaikki edellä mainitut vaarat, mutta se kattaa kaiken, mikä aiheuttaa pitkäaikaisia muutoksia säämalleissa tai lämpötiloissa. Syvät pakkaset ja voimakas kuumuus muuttavat sademääriä, tuulta ja pilvipeitettä – kaikki nämä voivat häiritä tyypillisen syyslehdistön loistavia sävyjä.

Yksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista on sen aiheuttama sekaannus puiden fysiologiassa. Tietyn alueen lehtipuut vaihtavat väriä yleensä samaan aikaan vuodesta. Ilmastonmuutos saattaa tehdä muutoksesta vähemmän synkronoitua ja enemmän satunnaista, ja kukin puu saattaa muuttua eri pituiseksi.

Syksyn lehtien tulo eri puolilla maata

Kun otetaan huomioon tämän vuoden omituiset säät eri puolilla maata, voidaan sanoa, että syksyn värit saattavat saapua hieman aikataulusta poiketen. Voit kuitenkin käyttää Smoky Mountains Fall Foliage Prediction Map -karttaa arvioidaksesi, milloin värit vaihtuvat tänä syksynä. Kartta kattaa spektrin siitä, kun värit eivät muutu, huippusesonkiin ja siihen, milloin alue on jo ohi parhaimmistonsa.

Valitse haluamasi matkaviikko kartan alareunassa olevan liukusäätimen avulla, ja näet syksyn ennakoidut lehdet Manner-Yhdysvalloissa.