Mitä tehdä vihreistä tomaateista

Viileän kesän jäljiltä monen pihoilta ja parvekkeilta löytyy vihreitä, raaoiksi jääneitä tomaatteja, jotka ilmojen viilennyttyä eivät enää tahdo. Kotipuutarhuri joutuu tekemisiin vihreitten tomaattien kanssa kasvi- ja kasvatustavoista huolimatta, sillä loppukesällä yksittäisten tomaattien. Tämän jälkeen tomaateilla tehdään mausteliemi. Keitetyt ja valutetut vihreät tomaatit laitetaan kuorineen hyvin. Pääministeri May vannoo vievänsä brexitin maaliin: "Nyt on selvitettävä, mitä parlamentti haluaa". Herkkuja kotipuutarhasta: Raaka tomaatti. Mitä voisi tehdä vihreistä tomaateista (sellaista jota voi syödäkin…)? Ohjeita on mitä moninaisempia etikkasäilykkeeksi tehtäviin.

Ketsuppia on muutamissa blogeissa keitelty vihreistä tomaateista mm täällä. Nettihän on tietysti pullollaan mitä erilaisempia reseptejä vihreiden tomaattien hyödyntämiseen, mutta paistetut vihreät tomaatit olivat selkeä valinta. Mausteliemeen 5 dl vettä 2,5 dl väkiviinaetikkaa 3 dl sokeria 10 neilikkaa 1 kanelitanko 0,5 rkl sinapinsiemeniä. Mausteliemi antaa vihreille tomaateille maukkaan vivahteen.

The Guardian -lehti vinkkaa, että vilkaisu yhden raakileen sisään kertoo, mitä tomaateille kannattaa tehdä. Vihreistä tomaateista tehdään talveksi kirpeän etikkaista säilykettä, totta kai. Voit myös kypsyttää tomaatit pimeässä kaapissa, ne kypsyvät siellä. Ilmat ovat viilenneet jo niin, ettei tomaattien kypsyminen juuri etene. Leikkaa loput tomaattitertut irti kokonaisina ja tuo ne sisälle lämpimään. Pikkelsi vihreistä tomaateista. Pistä tomaatteihin haarukalla reiät.

Keitä tomaatteja suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Viime vuonna toivoin niin että äitienpäivälahjaksi saamani kirsikkatomaatit olisivat vielä ehtineet tehdä vihreitä tomaatteja chutneyhyn, mutta. Tomaatit sopivat pitsoihin, pastaruokiin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja. Viherkypsät, kuultavat vihreät tomaatit sopivat säilöntään.

Tomaattipenkistäni puskee satamäärin tomaatteja. Lämpimästä kesästä huolimatta raakileet eivät ehtine kypsyä punaisiksi asti kuten. Näytetään tekstit, joissa on tunniste vihreät tomaatit. Mitä nopeammin poimimasi tomaatit jatkokäsittelet, sitä parempi.

Olen yrittänyt omenoita pitää vieressä ja vaikka mitä. Säilötyt vihreät tomaatit ovat mielenkiintoisen makuisia. Haluaisin tehdä säilykettä vihreistä tomaateista, niitä on tuolla. Tuo pallo- pallon ohje oli ilmeisesti se mitä hain, ainakin alkoi maistua suussa. Kesäparatiisin kasvihuoneen tomaatit eivät halua kypsyä.

Niitä pitää maanitella ja suostutella. Viime viikonloppuna aloin jo uhkailemaan. Vihreät kypsymättömät tomaatit ovat aiheuttaneet Kivistössä päänvaivaa. Voisikin vähän tarkastella, mitä siellä tehdään esim. Mausteliemi: 4 dl vettä 2 ½ dl väkiviinaetikkaa 4 dl sokeria 5 neilikkaa 1 kanelitanko 1 rkl.

Voiko niistä tehdä jotain, siis sellaisista vihreistä tomaateista, jotka eivät ole ennättäneet kypsyä? Yksi vaihtoehto on tarjota tomaateille katto, esimerkiksi kevyen tomaattikasvihuoneen tai suojakaton avulla. Minulla on runsaasti tomaatteja kypsymässä taivasalla, mutta pelkään että halla ennättää korjata sadon. Olisiko teillä viskata tälle sivulle hyvä jalostusohje noille vihreille tomaateille.

Eikös niistä vihreistä tomaateista tehdä myös seilykettä? Meteorologi Visa Salojärven puutarhassa pohditaan tällä kertaa, mitä kannattaa tehdä vihreille tomaateille.