Viriö ei aukea

Neljän päivän ajan konttasin puiden alla, vaihtelin narujen paikkoja, kiristelin ja löysäsin, poljin ja kokeilin, mutta viriö ei ruvennut aukeamaan. Silloin viriö pääsee aukeamaan kaikista parhaiten. Muuttuva sidonta tulee rakenteesta. Rakennetta pidetään ylösalaisin. Kutominen sujuikin hyvin, kunnes 1- viriö ei enää auennut lainkaan.

Viriö saatiin aukeamaan vähän paremmin, kun säädimme polkusinten.

Sukututkijan loppuvuosi: 2014

Viriö ei aukea

Yhteensä viitisen päivää meni koko hommassa, joskaan ei työskennelty. Meillä ongelmaksi muodostui se, ettei viriö auennut kunnolla. Kutomista aloittaessa viriö ei auennut kunnolla. Tsekkasin opettajan ehdotuksia löytääksemme vian, mutta aiheuttaja valkeni sidosopin. Näin ei tarvitse niisiä ja pistellä pirtaan. Tarkkaa puuhaa, vaikka mattoloimessa kyllä pienet epätasaisuudet tasoittuu, kun vetää loimen tukille.

Nähdään sitten että aukeaako viriö hyvin ja tasaisesti, ettei ole sykköröitä. No ei tässä aivan kaikkia vaiheita, mutta pääpiirteittäin kuitenkin.

Yksiniitissie ja suoranuottissie

Viriö ei aukea

Hänen terveytensä kun ei mattojen paukuttelua kestä ni ovat joutilaana. Opetus 3: Ei kudota vielä, vaan selvitellään vielä hyvän aikaa. Kun katsoin miten viriöt aukeaa niin huomasin, että polkuset ottaa kiinni. Ei voi kuin ajatella, että nyt olen oppinut ihan valtavasti siitä miten.

Viriöön heitetään sukkulalle kerittyä kudelankaa, josta myös maton pinta koostuu. Liikkeen tulee lähteä sormista ja ranteista, ei harteista ja niskasta. Jos viriö ei aukea kunnolla, ei kutomisesta tule mitään. Seuraavaksi tarvitaan jo kudetta, kokeillaan muutama sentti kuviota – ehkä jo havaitaan. Kudonnan opettajan kanssa säädimme alavälittäjien sidontoja, ja nyt viriöt aukeavat lähes täydellisesti. Niidet pitää vaihtaa, koska niidensilmät ovat liian isot, siksi viriö ei avaudu kunnolla. Kun tämän saa kuntoon, voi puilla tehdä poppanaa. Hyvin sujuu, kunhan ei vain paina liikaa kaasua", hän nauraa.

Keskeisintä on oppia polkemaan oikein, jotta viriö aukeaa, ja lisäksi on. Muille kuin käsityöihmisislle yhteys ei välttämättä aukea, mutta vielä 50-luvulla lähes. Loimiin ei avaudu lainkaan suuta, viriö ei aukea. Kehyksessä viriö avataan viriöpuun avulla.

Kun työ etenee ja viriö ei kunnolla enää aukea, on aika siirtää loimea. Kukista ei kannata tehdä liian paksuja, sillä keskustan ompelu hankaloituu.

Kevät täynnä kudontaa: sidossuunnittelu

Viriö ei aukea

Ei vain tullut ihan sitä sävyä jota halusin. Kun Atk kangaspuissa niisien silmä pitää olla 1,5cm, muuten ei viriö aukea, ja jos haluan kutoa. Suureksi yllätyksekseni niisintävirheitä ei ollut nimeksikään. Asian korjaaminen pelasti tilannetta jo paljon, vaikka viriön alareuna oli edelleen. Nauhasta saa helpommin tasaleveää, kun pirta ei levitä lointa. Ostaessasi niisipirran paketti. Kun poljet jalkaasi, viriö aukeaa. Kenellekään ei juolahtanut mieleen, että säästöjä olisi voinut hakea.

Villalangassa tämä ei näy, mutta pitkien lankajuoksujen avulla. Puuttuu: aukea Polkusten sidontaa – Eijan kudontaputiikki – Vuodatus. Sitten vielä kokeilut, että kuinka viriö aukeaa. Ihan hyvin tuntuu toimiva:) Ja onneksi ei enempää virheitä löytynyt. Tässä se kiitos on tarkasti tehdystä työstä:hyvin aukeava viriö.

Jos loimi on liian löysällä viriö ei avaudu. Toisaalta lointa ei saa pitää niin kireällä että loimilangat alkavat katkeilla. Suomen käsityön museossa alkaa uudenlainen työpajatoiminta, Viriö. Osa on sellaisia tuotteita, joita ei kaupasta saa, kertoo Inkaleena Lylymäki.

Monet tulevat paikalle jo kello yhdeksän, vaikka markkinat aukeavat vasta kymmeneltä.