Auton ryömittäminen

Kytkinpoljinta liikutellaan tuntuman molemmin puolin ja samalla painetaan hieman. Liikutellaan kytkintä tuntuman molemmin puolin, niinkö? Mä olen huomannut, että en tee noin vaan ainakin. Vierailija: "Olen autokoulussa ja lähden aina liikkeelle siten, että ensin ryömitän autoa hieman ja sitten painan kaasua.

Miten kytkintä pitäisi käyttää jos ei saa ryömittää eikä laittaa kaasua? Kertokaa konkreettisesti, miten auto käynnistetään ja miten sillä lähdetään. Vierailija: "Miten lähden risteyksestä liikkeelle ilman että auto sammuu? Käsijarru pitää auton paikallaan, kun kytkinpainetaan pohjaan. Tunnet ajoneuvon hallintalaitteet ja turvalaitteet. Lisäksi hallitset ajoneuvosi, sen suunnan ja nopeuden sekä tiedät sen vaatiman. Talviolosuhteet kuluttavat autoa.

Ei kuitenkaan niin paljon, etteikö vaikutusta voisi pahentaa omalla toiminnalla. Ehdottomasti eniten ajan kaupunkiajoa, siellä on tarve jopa ryömittää ja. Tämä ei tietenkään tarkoita ettei autoa voisi ajaa fiksusti ja varovasti. Saattaisi olla ryömittäminen ja pehmeä liikkelle lähtökin hieman. Tätä ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä liikkellelähdössä tai autoa ryömittäessä. Nykyautoissa auto itse säätää polttoainemäärän liikeellelähtöön ja kuljettaja. Ryömittämisessä auton nopeutta hallitaan lähinnä kytkimellä. Ryömittäminen ja kytkintuntumassa huudattaminen syö kyllä kytkintä.

Juuri näillä menetelmillä olemme opettaneet ihmisiä ajamaan. Autoa täytyy ryömittää peruutettaessa, koska havainnoitavaa on yleensä paljon. Kuluttavinta on auton hidas ryömittäminen, sillä siinä kytkin joutuu. Käynnistettäessä auton tulee olla “vapaalla” eli vaihde ei saa olla silmässä tai. Ryömittäessä painat hillitysti kaasupoljinta ja säädät kytkinpolkimella. Toinen asia, mitä en ymmärrä, on auton ryömittäminen punaisiin liikennevaloihin.

Todella vittumaista ajaa autolla kävelyvauhtia viimeiset sata. Autolla ajon opetus video – Duration: 3:22. Sen tarkoitus on se, että autoa voi ryömittää ja johtunee melko pitkälti automaattien kytkinsysteemin mekanismista – se kytkeytyy päälle kun. Mikäli ajokokeessa käytetään automaattivaihteista autoa, tulee siitä. Seinäjoen Tangomarkkinat ovat perinteisesti karavaanareille yksi kesän kohokohdista. Entisen kisainsinöörin Ossi Oikarisen mukaan F1- autolla ryömittäminen on erittäin hankalaa. Onhan se vaikeaa, koska moottori ei väännä.

Auto kiipeää noin neljä metriä korkealle kalliolle sutaisematta. Tämän jälkeen reitti etenee epätasaisella kalliolla. Moottorilla ja vaihteistolla onkin aika iso merkitys auton luonteeseen mutta. Auton ryömittämistä pitäisi myös välttää, samasta syystä kuin ykköskohdassa.

Hidas ryömittäminen varsinkin jarrua vasten kuluttaa kytkinlevyjä. Sitten liikkeelle lähdettäessä pyörien sutimista voi välttää hyvällä kytkimen käytöllä eli pienellä vaihteella ryömittämällä ja ”narraamalla” auto. Peruuta autoa ryömittämällä ratti ääri asennossa ja tarkkaile auton molempia puolia ja etupäätä. Auto taipuu ruutuun kuin itsestään.

Tuossa koulun autossa ei tarvi käyttää edes kaasua paikaltaan lähtiessä, kuinka nopeesti sitä bensa autoo oppii ajaan vai onko helpompaa?