Tuijan suojaus talveksi

Tarkkaile havukasveja talvella ja vapauta ne painavasta lumikuormasta ravistelemalla oksia kevyesti. Pieniä katajia ja tuijia voi auttaa etukäteen laittamalla niille. Lukijamatka: Toscana, Italia 3. Nyt on talvi ja vuoden pimein aika, mutta ennen kuin huomaatkaan. Helpointa suojata yksittäisiä pystykasvuisia havuja, kuten tuijia ja.

Suojaamalla taimet talviturvaan

Tuijan suojaus talveksi

Osaisiko joku neuvoa miten pallotuijat tulisi suojata talvea varten? Talvella puolimetrisessä lumessä rämpiminen ei siis jaksanut innostaa. Varjossa kasvavia tuijia ei tarvitse suojata. Istutin viime kesänä seitsemän tuijaa pihallemme. Kannattaisiko tuijat suojata jo nyt koko talveksi vai vasta.

Tuija viihtyy ruukussa, kunhan kasvuolosuhteet ovat suotuiset sen menestymiseksi.

Ikivihreiden kasvien suojaaminen keväällä

Tuijan suojaus talveksi

Talvella se suojaa juuristoa kylmyyttä vastaan. Tuijien talvenkestävyys vaihtelee jonkin verran lajikkeen mukaan. Kanadantuija on erittäin talvenkestävä: se menestyy kasvuvyöhykkeillä I–V. Minulta usein kysytäänkin miksi kasvien suojaus kevätauringolta. Tuntuu hullulta että keskellä talvea täytyy puutarhan eteen tehdä jotakin. Tuija -aita suojataan kevättalvella, kun maa on jäässä mutta aurinko haihduttaa vettä tuijista.

Suojaukseen käytetään läpäisevää harsokangasta. Tuijan voi myös kaivaa ruukkuineen maahan ja nostaa taas keväällä ylös. Paras suoja ja eriste talvea vastaan on kunnon hanki juuriston yllä. Kasvit tarvitsevat talven tullen hieman apua selviytyäkseen pakkasista etenkin Suomen kylmimmillä alueilla.

Käytettävissäsi on erilaisia keinoja. Osa pihakasveistamme kaipaa apua selvitäkseen talven ja kevään yli. Viime syksynä ehdin suojata kasvit alkutalven ensimmäisenä kylmänä jaksona. Monirunkoiset tuijat ja pilarikatajat kannattaa sitoa jo syksyllä hyvissä ajoin pehmeällä.

Kasvien paleltumisen voi estää suojaamalla ne syksyllä

Tuijan suojaus talveksi

Puupioneille, alppiruusuille ja havuille talvisuojaus on ensimmäisinä. Havupensas säilyttää värinsä hyvin myös talvella. Paikoilla, joille aurinko paistaa keväisin suoraan, tuijat kannattaa suojata usean vuoden ajan. Nyt on suojattu kevätauringolta tuija, kartiovalkokuusi, alppiruusu eli rodo, sekä. Eli ne talvivihreät kasvit, joita aurinko vioittaa kevättalvella. NYT on oikea aika suojata pihapiirin havukasvit. Meillä on puutarhassamme lukuisia tuijia, joiden kevätsuojaus oli tehtävä.

Kiirehditään poistamaan talvisuojaus ennen kuin routa on sulanut eli. Nyt mietiskelen, miten tuija pärjää talven yli ruukussa? Keväällä pitää suojata kankaalla ja alkaa kastelemaan lämpimällä vedelle pikku. Vielä ehdit suojata puutarhakasvit talveksi!

Puutarha kaipaa eniten hoitoa kasvukaudella, mutta syksylläkään sitä ei kannata hylätä aivan oman.