Savupirtin lämmitys

Lämmityksen aikana ainoa hengityspaikka tuvassa oli lattia ja noin metri. Samuli Paulaharju vertasi savupirttiä savusaunaan. Savusaunan lämmitys taitaa olla tapahtuma, jossa nykysuomalainen voi saada. Lämmityksen ajaksi vedetään lakeistorven sulkeva räsytukko pois, ja avataan.

Viikinkiajalla asumuksen kehityksessä tapahtui.

Pakene arkea: talvipäivä kustaan savupirtillä joutsijärven

Savupirtin lämmitys

Lämmitettiinkö savupirtit samalla systeemillä kuin nykyään savusaunat? Lämmityksen jälkeen savu poistui lakeistorven kautta, kun katossa. Mutta hienoin savu leijailee yläpuolella ja lämmittää sangen hyvin seinät. Laadin savupirtin lämmityksestä myös noin minuutin videoesityksen.

Savupirtti smoke house by jarij tuomisto 8. Pärekattojen ja riukuaitojen tekijät avaavat ovet elävään kotimuseoonsa.

Ilmalämpöpumppu ja käyttöveden lämmitys

Savupirtin lämmitys

Lämmitys tapahtui kiukaalla, jonka päällyskivet oli tiivistetty savella. Perillä odottava savupirtti on nimensä veroinen, sillä sen lämmitys tapahtuu suuren, hieman saunan kiuasta muistuttuvan, kivistä kasatun uunin. Talon asuinhuonetta eli savupirttiä käytettiin syksyisin myös riihenä, siitä nimi. Se lämmitti sen verran kuin nuotio lämmittää, lisäksi tarvittiin vällyjä ja turkiksia. Savupirtissä oli lämmityksen jälkeen melkein yhtä kuuma kuin. Ilmalämpöpumppu ja käyttöveden lämmitys. Savupirtin suuri leivinuuni antaa metrin haloilla hyvin lämpöä.

Omistaja aikoo vielä tänä syksynä. Hirsinen savupirtti tuli Suomeen rauta-kauden lopulla noin 900-luvulla. Kyse oli myös taloudellisesta asiasta, sillä savutuvan lämmitys vei. Ennen lämmityksestä huolehdittiin haloilla ja vettä kannettiin sisään ja ulos. He päätyivät vähentämään puun kulutusta kotitalouksien lämmityksessä. Sauna ja pirtti olivat yksi ja.

Suhteettoman suuri kiuas ja liiallinen lämmitys ovat yhdessä paloriski. Tavalliset ihmiset asuivat keskiajalle tultaessa vielä savupirteissä, joita lämmitti sisäänlämpiävä avoin kivikiuas.

Kolumni: nykypäivän savupirtistä on kodikkuus kaukana

Savupirtin lämmitys

Varhaisella keskiajalla otettiin käyttöön muurattu. Ekologista oli sekin, että savupirtin rakentaminen vaati nauloja vain. Ja se vähä savukin, joka lämmityksen alkuvaiheessa pirttiin levisi. Vähäinen valo savupirttiin saatiin tuli pihdeissä poltettavista päreistä jotka. Lämmitys alkoi tietenkin savutuksella, vaikka ikkuna oli auki. Ja tällä kertaa savua tuli luukun sivusta ihan silmillä erotettavana savuvanana. LIITE 1: Savutuvan toiminnan tutkiminen lämmityksen aikana.

Timo toteaa, että koivu on hyvä savusaunan lämmitykseen. Ihmettelen kuinka aikanaan suomalaiset ovat voineet asua savupirteissä ja syntyä saunoissa. Savupirtin perustus tehtiin ympäristöstä löytyneistä luonnonkivistä. Tuvan vieressä saattoi olla kota ruuan valmistusta ja veden lämmitystä varten.

Riihen lämmitys oli taitavan ja kokeneen henkilön työnä. Savupirtin tuohi- eli malkakattorakenteesta on esimerkki poikkileikkauspiirros alla. Ensimmäiset rauta-aikaiset rakennukset olivat savupirttejä, joissa oli multapenkki. Aikaisemmin, aikaisempi asumiseen käytetty rakennus, jossa oli lämmitystä varten sisäänlämpiävä kiuas.