Yrittävätkö nuo rikkaruohot kertoa jotain maaperästäsi?

Yrittävätkö nuo rikkaruohot kertoa jotain maaperästäsi?

On turhauttavaa huomata, että nurmikolla tai puutarhassa kasvaa voikukkia, apilaa, rairuohoa, lampaannataa ja muita rikkaruohoja. Turvallisen ja luonnollisen tavan löytäminen rikkaruohojen tuhoamiseen voi viedä paljon aikaa, varsinkin kun näyttää siltä, että rikkaruohot palaavat takaisin muutaman päivän tai viikon kuluttua. Kun näet seuraavan kerran rikkaruohon kasvavan nurmikollasi, katso tarkkaan, mikä se on, ennen kuin yksinkertaisesti kiskot sen maasta. Usko tai älä, mutta nurmikolla tai puutarhassa kasvavat rikkaruohot voivat kertoa maaperästä, jossa ne kasvavat. Voit käyttää tätä tietoa parantaaksesi maaperän olosuhteita ruohon ja muiden kasvien kasvulle, ja samalla torjua rikkaruohot ja estää niiden paluun.

Todisteet tiivistyvästä maaperästä

On olemassa useita rikkaruohoja, jotka voivat viitata siihen, että maaperäsi on raskas ja tiivistynyt. Muutamia näistä ovat mm. keltamajavankaali, lantu, rönsyleinikki, voikukka ja hiirenporras. Jos nurmikollasi esiintyy näitä rikkaruohoja, sinun on ryhdyttävä toimiin maaperän rikkomiseksi ja sen kuivatuksen parantamiseksi. Nurmikon ilmastaminen on paras tapa saavuttaa tämä tavoite. Ilmastus olisi tehtävä syksyllä tai keväällä, kun ruoho kasvaa aktiivisesti. Ilmastuksen jälkeen nurmikko kannattaa kylvää uudelleen, jotta nurmikko olisi tiheämpi.

Todisteet huonosta salaojituksesta.

Maaperä, joka ei tyhjene kunnolla, voi olla erilaisten sammalten peitossa. Sammalta ei luokitella rikkaruohoksi, mutta jos et ole istuttanut sitä nimenomaan nurmikollesi, se on kuitenkin ei-toivottu vieras. Sammaleen lisäksi on myös joitakin rikkaruohoja, jotka voivat viitata siihen, että maaperä ei tyhjene kunnolla. Tällaisia ovat muun muassa muratti, keltamatara, keltamatara ja hiirenporras. Kun olet poistanut rikkaruohot maaperästä, tee töitä, jotta maaperä valuu paremmin. Kuten edellä mainittiin, ilmastus voi auttaa salaojitusongelmissa. Voit myös parantaa salaojitusta käsittelemällä maahan ruohonleikkuujätettä, kompostia tai lantaa. Tällaiset orgaaniset ainekset imevät vettä paremmin kuin tavallinen multa.

Todisteet liiallisesta hedelmällisyydestä

Jos pihallasi kasvaa voikukkia, purslania, keltakurjenpolvea tai kanttarellia, se voi olla merkki siitä, että maaperäsi on liian hedelmällinen. Tämä tarkoittaa, että olet lisännyt alueelle liikaa lannoitteita. Tilanteen korjaamiseksi maaperä on huuhdeltava vedellä. Näin poistat osan ylimääräisistä ravinteista maaperästä. Tämän toimenpiteen pitäisi auttaa suojelemaan alueella kasvavia haluttuja kasveja liian suuren lannoitemäärän kielteisiltä sivuvaikutuksilta, kuten kuolemalta, kasvun hidastumiselta ja palaneilta lehdiltä.

Todisteet korkeasta happamuudesta

Monet samoista rikkaruohoista, jotka voivat varoittaa sinua vähäravinteisesta maaperästä, voivat myös auttaa sinua diagnosoimaan nurmikon tai puutarhan korkean happamuuden ongelman. Tällaisia ovat esimerkiksi puna-ailakki, rairuoho, ruohotädyke ja rönsyleinikki. Jos havaitset jonkin näistä rikkaruohoista, ota näyte maaperästä ja testaa pH-arvo varmistaaksesi, että se on liian hapan (maaperän pH-arvo on useimmille kasveille ihanteellinen 6,0-7,0). Jos maaperä on todellakin liian hapanta, sekoita siihen kalsiumkarbonaattia (jota kutsutaan yleisesti kalkiksi) pH:n neutraloimiseksi. Tarvitset 7-8 kiloa kalkkia jokaista 100 neliöjalkaa kohti, jotta pH-arvo nousee yhden pisteen. Testaa pH uudelleen, kun kalkki on ehtinyt vaikuttaa.

Todisteet kuivasta maaperästä

Jos maaperäsi on liian kuivaa, saatat löytää tontiltasi puna-apilaa, rönsyleinikkiä tai mustaruttorikkakasveja. Käytä näiden rikkaruohojen löytymistä kehotuksena kastella maaperääsi vähäsateisina aikoina. Kun kastelet ruohoa, on tärkeää, että vettä annetaan riittävästi, jotta kasvit voivat rakentaa syvän ja tukevan juuriston. Ilman riittävää vettä juuristo jää matalaksi, jolloin ruoho on alttiimpi seuraavalle kuivuudelle.

Todisteet riittämättömästä auringonvalosta.

Kun auringonvalo ei osu riittävästi nurmikkoon ja muihin nurmikkotyyppeihin, rikkaruohot, kuten maariankämmekkä, keltamatara ja hiirenporras, voivat alkaa kasvaa. Jos mahdollista, sinun kannattaa ryhtyä toimenpiteisiin, jotta nurmikolle pääsee enemmän auringonvaloa karsimalla joitakin varjostavia pensaita tai puita. Jos karsiminen ei ole mahdollista tai se ei ratkaise ongelmaa tehokkaasti, sinun kannattaa harkita nurmikon korvaamista toisenlaisella nurmella tai maanpeitteellä, joka kasvaa paremmin varjossa. Harkittavia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi fescue-ruoho, zoysia-ruoho, makea metsälauha ja bunchberry.