Ympäristöystävällinen lattia vihreään kotiin

Kestävyydestä ja ympäristöystävällisistä tuotteista puhutaan paljon, mutta mitä ne oikeastaan tarkoittavat? Jos haluat tarkastella "vihreää" perusteellisesti, on otettava huomioon monia tekijöitä, jotka ulottuvat vaikutuksista globaaliin ympäristöön ja mahdollisiin vaikutuksiin sinuun ja perheeseesi. Meidän on myös syvennyttävä välittömiä vastauksia pidemmälle, resurssien keräämisen ja hyödyntämisen tuleviin vaikutuksiin.

Ympäristöystävällisen lattianpäällystystuotteen, tai oikeastaan minkä tahansa alan tuotteen, ympäristöystävällisyyden asteikko on määriteltävä. Toisin sanoen, vihreyden tiettyjä piirteitä on löydettävissä monista erilaisista lattiapäällystetuotteista, ja joihinkin lattiapäällystetyyppeihin liittyy enemmän näitä piirteitä kuin toisiin. Se riippuu usein olosuhteista tai jopa siitä, mihin lattiapinnoite asennetaan.

Miksi ympäristöystävällinen lattia?

Puunkorjuukäytännöt

Kaikenlainen puu on kestävä luonnonvara, koska se on kestävä ja koska se on mahdollista korvata käytetyllä. Itse asiassa, kun käytetään yksi yhteen -vertailua, hyvälaatuinen kovapuulattia voi helposti kestää sata vuotta tai enemmänkin, eli sen ajan, joka kuluu saman vanhan puulajin uudelleen kasvattamiseen, jotta se olisi valmis korjattavaksi. Ongelma ei ole puun käyttäminen lattianpäällystykseen vaan vastuuton metsänhoito tai ahneuden voitto yhteisestä hyvästä. Huono ympäristösuunnittelu on johtanut meidät kriisin partaalle. Ekosysteemit ovat riippuvaisia puista, ja metsien hävittäminen uhkaa eräitä maapallon herkimpiä ja elintärkeimpiä ekosysteemejä, kuten sademetsiä, jotka tuottavat arviolta 40 prosenttia hengittämästämme hapesta ja tarjoavat kodin tuhansille lajeille.

Nykyään lailliset hakkuut ovat ottaneet ympäristökysymykset omakseen. Ne käyttävät vastuullisia toimintatapoja säilyttääkseen terveitä metsäalueita, joilla on monipuolista kasvua, joka kykenee ylläpitämään ekosysteemiä, mutta laiton metsänhakkuu on edelleen yleistä monissa maissa. Yhdysvaltain kansainvälisen kehitysyhteistyön virasto (USAID) arvioi, että 50 prosenttia Yhdysvaltoihin tuodusta lehtipuusta on peräisin laittomista – ja ympäristön kannalta tuhoisista – hakkuukäytännöistä. Tämä puu hakataan yhdessä maassa, usein tropiikissa, Afrikassa, Venäjällä tai Kaakkois-Aasiassa, ja viedään toiseen maahan, usein Kiinaan, jalostettavaksi ennen Yhdysvaltoihin tuontia.

Lacey Act -lakia muutettiin hiljattain siten, että laittomasti hankitun puutavaran ja puutuotteiden, myös puulattioiden, tuonti, myynti ja osto on laitonta.

Hiilijalanjälki

Ilmaisulla "hiilijalanjälki" viitataan yleisesti hiilidioksidin määrään, joka vapautuu ilmaan resurssin korjuun, käsittelyn, kuljetuksen ja käytön aikana. Jotta voisit mitata puulattian kokonaishiilijalanjäljen, sinun on seurattava prosessia puun kaatamisesta lattialle asentamiseen, ja mahdollisesti vielä pidemmälle, jos käsittelyssä käytetään formaldehydiä. Jopa jotkin ympäristöystävällisimmät ja kestävimmät lattiatyypit voivat aiheuttaa merkittävän hiilijalanjäljen kuljetuskustannusten vuoksi, sillä suuri osa Yhdysvalloissa käytössä olevista lattioista kuljetetaan Kiinasta.

Ilmaston lämpenemistä aiheuttavat kaasut

Merkittävin asia, joka on otettava huomioon sekä maailmanlaajuisesta että henkilökohtaisesta näkökulmasta, ovat kasvihuonekaasupäästöt. Jotkin lattiatuotteet sisältävät kemikaaleja, jotka ovat vaarallisia ympäristölle ja mahdollisesti vaarallisia perheellesi. Haihtuvat orgaaniset yhdisteet eli VOC-yhdisteet ovat kemiallisia yhdisteitä, joita esiintyy yleisesti lattiamateriaaleissa, liimoissa ja viimeistelyaineissa. Ympäristönsuojeluvirasto (EPA) on todennut, että asuntojen sisäilma sisältää yleensä jopa 5 kertaa enemmän VOC-yhdisteitä kuin ulkoilma.

Joidenkin haihtuvien orgaanisten yhdisteiden epäillään tai on todettu aiheuttavan syöpää, ja niiden on osoitettu aiheuttavan allergisia reaktioita tai hengitystiekomplikaatioita. Altistumisen oireita ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, päänsärky, pahoinvointi, allerginen ihoreaktio, väsymys, huimaus ja koordinaatiokyvyn menetys. Vakavia reaktioita voivat olla maksan, munuaisten ja keskushermoston vaurioituminen.

Jos olet asentamassa uutta lattiaa, kysy tuotteista ja pyydä niitä, joissa on vähiten haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, ja varmista sitten varmuuden vuoksi, että talosi on hyvin tuuletettu asennuksen aikana ja muutaman päivän ajan sen jälkeen. Lapset ovat kaikkein herkimpiä, joten jos lapsesi valittaa päänsärkyä tai osoittaa muuta reaktiota, harkitse oleskelua muualla, kunnes asennus on valmis ja talo tuuletettu.

Vihreiden valintojen tekeminen

Kestävyys on tärkeä tekijä ympäristöystävällisissä lattioissa. Bambun ja korkin kaltaiset vaihtoehdot ovat kauniita, kestäviä ja helposti uusiutuvia.

Bambu

Bambu on nopeasti kasvava ruohokasvien heimoon kuuluva kasvi, joka täydentyy juuristaan ja on valmis korjattavaksi vain viidestä seitsemään vuodessa. Siitä saadaan kauniita ympäristöystävällisiä lattiapintoja, joilla on kovapuun luonnollinen ulkonäkö ja kestävyys, monipuolinen asennettavuus sekä runsaasti erilaisia jyviä ja värivaihtoehtoja, jotka sopivat mihin tahansa suunnittelun estetiikkaan. Bambu kasvaa lähes missä tahansa, ja sen hapentuotanto on vertaansa vailla, sillä se tuottaa lähes 30 prosenttia enemmän happea kuin vastaava lehtipuun metsäalue. Ja kuten myös mainittiin, tuotantoprosessissa minimoidaan jätteet ottamalla jälkiteollisia materiaaleja, eli laudoiksi leikatun bambun paloja, ja tekemällä niistä vielä toisenlaista erittäin kestävää bambulattiaa – sädekudottua bambulattiaa.

Korkki

Korkki korjataan korkkitammien kuoresta, eikä korjuu vahingoita puuta – itse asiassa poistetun kuoren korvaaminen alkaa välittömästi ja jatkuu yhdeksän vuoden ajan, kunnes se on taas valmis korjattavaksi. Korkki korjataan ilman saastuttavia koneita, ja suurin osa korkkilattioista on jo kierrätetty käytetyistä viinikorkista. Jos haluat todella ympäristöystävällisen lattian, etsi korkkilattia, joka on valmistettu ilman VOC-yhdisteitä tuottavia kemikaaleja.

Uusiopuu

Uusiopuu on myös toimiva vihreä vaihtoehto. Vanhoissa rakennuksissa tai purettavissa kodeissa on usein upeita kovapuulattioita tai sivuraiteita, jotka voidaan pelastaa ja kunnostaa uuteen ja ympäristövastuulliseen käyttöön. Vanhan puulattian korjaaminen alkuperäiseen loistoonsa vaatii usein vain vähän rasvaa ja kiillotusta.

Laminaatti

Myös laminaattilattia voi olla vihreämpi vaihtoehto. Sen sijaan, että kerättäisiin hitaasti kasvavia tai sademetsälajeja, laminaattilattiat luodaan näiden lajien valokuvasta, ja ne valmistetaan yleensä hoidetuista metsistä kerätyn puun ytimen avulla. Varmistaaksesi vielä vihreämmän profiilin laminaattilattiallesi tarkista, että ydinmateriaali on korjattu FSC-standardien (Forest Stewardship Council) mukaisesti hoidetuista metsistä. Valmistajan tai vähittäismyyjän pitäisi pystyä antamaan tietoa siitä, onko puulattiatuotteesi FSC:n mukainen.

Posliini

Toinen järkevä ympäristöystävällinen valinta on posliinilaatta. Kierrätysmateriaaleista valmistetut posliinilaatat voidaan valmistaa yhdistämällä lasia, kiveä ja jopa muovia. Laatanvalmistajat jauhavat omia teollisuusjätteitään ja muiden paikallisten valmistajien jätteitä hienontamaan posliinin valamiseen käytettävää jauhetta. Valitse VOC-vapaita liimoja, jotta perheesi saa parempaa ja hengitettävämpää ilmaa.

Vaikutuksesi ympäristöön

Hyvä uutinen on se, että kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa markkinoihin ja vaikuttaa myönteisesti ympäristöön yksinkertaisesti valitsemalla ympäristöystävällisiä lattioita ja muita tuotteita, jotka on valmistettu kestävistä ja ympäristöystävällisistä materiaaleista. Kuluttajat ohjaavat markkinoita, ja sinä voit käyttää rahojasi vastuullisesti äänestäessäsi perheesi ja maapallon paremman ympäristön puolesta.