Yksivuotiset ja monivuotiset kasvit: 8 tärkeää näkökohtaa, jotka jokaisen kotipuutarhurin tulisi tietää.

Yksivuotiset ja monivuotiset kasvit: 8 tärkeää näkökohtaa, jotka jokaisen kotipuutarhurin tulisi tietää.

Kukkivilla kasveilla on monia yhtäläisyyksiä, kuten valon ja kosteuden tarve sekä maaperävaatimukset. Joitakin merkittäviä eroja yksivuotisten ja monivuotisten kasvien välillä on kuitenkin tärkeää ymmärtää. Yksivuotiset kasvit, jotka usein aloitetaan siemenistä, elävät vain yhden kasvukauden ja kuolevat pois syksyn kovilla pakkasilla. Niiden elinkaari kestää yhden kauden: versosta kukkaan ja siemenestä siemeneen. Monivuotiset kasvit kasvavat uudelleen joka kevät – tai ainakin useiden vuosien ajan. Yleensä niiden voi odottaa palaavan vähintään kolmen vuoden ajan.

Toinen ero monivuotisten ja yksivuotisten kasvien välillä liittyy niiden kasvukauden pituuteen. Yksivuotiset kasvit piristävät puutarhaasi värikkäillä kukilla koko kauden ajan, mutta monivuotisilla kasveilla on lyhyempi kukinta-aika. Kukinta-aika riippuu perennalajikkeesta.

1. Yksivuotiset kasvit kestävät yhden kasvukauden.

Vaikka yksivuotiset kasvit kestävät vain yhden kasvukauden, niiden kirkkaanväriset, näyttävät kukinnot, jotka näkyvät koko kesän, varmistavat niiden paikan puutarhoissa ja kasvien ystävien sydämissä kaikkialla. Puutarhurit voivat kylvää yksivuotisia kasveja siemenistä tai ostaa niitä sänkykasveina, jotta ne pääsevät kukinta-aikaan. Oli miten oli, yksivuotisten kasvien viljely on yleensä edullinen tapa täyttää kukkapenkki tai istutuslaatikko iloisella värillä.

Puutarhan "vanhoina luotettavina" perennoina – eli kasveina, jotka kasvavat uudelleen vähintään kolmen vuoden ajan – ne kompensoivat puutarhamyymälöissä niistä maksettavaa korkeampaa hintaa. Perennat kukkivat yleensä lyhyemmän aikaa kuin yksivuotiset, ja jokaisella lajikkeella on oma kautensa keväästä syksyyn, joka pidentää puutarhan väriloistoaikaa.

2. Perennat elävät monta vuotta, mutta eivät ikuisesti.

Mitä ovat perennat? Perennat ovat kasveja, jotka elävät useita vuosia; kuinka monta vuotta, riippuu lajikkeesta. Jotkin, kuten delfiini, ovat lyhytikäisiä kasveja, jotka kestävät vain 3 tai 4 vuotta. Toiset monivuotiset kasvit voivat elää vuosikymmeniä, ja muutamat valitut kasvit, kuten pionit, voivat hyvällä hoidolla elää lähes ikuisesti (tai ainakin 50 vuotta). Pitkäikäisiä perunoita on usein vaikeampi istuttaa, ja niiden vakiintuminen ja kukinta kestää kauemmin.

Monet perennat ovat vähän huoltoa vaativia kasveja, vaikka jotkut, kuten päivänliljat ja hostat, hyötyvät muutaman vuoden välein tapahtuvasta jakamisesta; tämä myös pidentää kasvien elinikää.

Monivuotisten kasvien tunteminen riippuu asuinpaikasta. Joillakin kasvuvyöhykkeillä jokin kasvi saattaa olla monivuotinen, mutta kasvaa yksivuotisena muilla kasvuvyöhykkeillä. Esimerkiksi daalioita pidetään monilla eteläisillä alueilla monivuotisina kasveina, mutta koska ne eivät kestä kovia pakkasia, ne ovat yksivuotisia kasveja pohjoisempana.

Monivuotinen määritelmä ei yleensä sisällä kaksivuotisia kukkia, jotka ovat itsestään kylväviä kasveja, jotka elävät kaksi vuotta ja kukkivat yleensä toisena kautenaan. Kun kaksivuotisten kukkien istutukset porrastetaan oikein, puutarhurit voivat nauttia niiden kukinnasta vuodesta toiseen.

3. Yksivuotiset kukat kukkivat yleensä pidempään kuin monivuotiset.

Tyypillisesti yksivuotiset kukat kukkivat pidempään kuin monivuotiset kukat. Ne kukkivat usein koko kesän, varsinkin jos käytät "deadheadingia" eli käytettyjen kukkien (kuivuneiden tai kuolleiden kukkien) poistamista. Sen lisäksi, että kukintojen poisto pitää kasvin siistinä ja siistinä, se voi kannustaa kasvia tuottamaan enemmän kukkia, koska se ei tuhlaa energiaa haalistuneisiin kukkiin tai siemenpäiden tuottamiseen. Toiset yksivuotiset kasvit ovat "itsepuhdistuvia" eivätkä tarvitse kukinnan poistoa.

Monet yksivuotiset kukkivat keväästä ensimmäiseen pakkaseen asti. Kun lisäät niitä astioihin tai sänkyihin, saat puutarhaan paljon reheviä ja pitkäikäisiä värejä, koska ne kasvavat nopeasti ja kukkivat jatkuvasti. Koska yksivuotisia kasveja on monenlaisia värejä, kokoja ja muotoja, ja koska jotkut lajikkeet rakastavat varjoa ja toiset taas aurinkoa, ne voivat tuottaa väriä koko kauden ajan, kun perennat muodostavat kukkia tai haalistuvat kevätkukinnoista.

4. Monivuotiset kasvit maksavat usein enemmän kuin yksivuotiset.

Yleensä monivuotinen kasvi maksaa enemmän kuin yksivuotinen, mikä vaikuttaa loogiselta, kun otetaan huomioon, että monivuotinen kasvi kestää huomattavasti kauemmin. Kun asiaa tarkastellaan asiayhteydessä, yksivuotisten kasvien ostaminen joka vuosi ei välttämättä ole paljon, jos ollenkaan, kalliimpaa kuin monivuotisten kasvien ostaminen kerran. Useimmat monivuotiset kasvit eivät kasva yhtä hyvin siemenistä kuin yksivuotiset, joten sinun on ostettava ruukkukasveja, jotka maksavat enemmän kuin siemenet.

Vaikka alkuinvestointi on suurempi, monivuotiset kasvit maksavat itsensä takaisin. Ensinnäkin niitä ei tarvitse ostaa joka vuosi uudelleen. Jotkut tarvitsevat myös jakamista muutaman vuoden välein, jolloin saadaan "uusia" kasveja.

Itse asiassa monet puutarhurit katsovat, että monivuotisten perennojen pitkäikäisyys ja vähentynyt työmäärä korvaavat ostohinnan enemmän kuin hyvin. Monivuotisia kasveja pidetään usein "istuta se ja unohda se" -kohteena, ja ne vaativat yleensä vähemmän hoitoa kuin yksivuotiset kasvit.

5. Yksivuotisten kasvien istuttaminen mahdollistaa enemmän kokeiluja puutarhassa ilman pitkäaikaista sitoutumista.

Koska yksivuotiset kasvit ovat suhteellisen edullisia ja elävät vain yhden kasvukauden, ne antavat puutarhureille mahdollisuuden kokeilla asettelua, muotoilua tai värejä.

Kun puut ja pensaat kasvavat, ne saattavat antaa enemmän varjoa tai viedä enemmän tilaa, mikä muuttaa tehokkaasti muiden puutarhakasvien olosuhteita. Sen sijaan, että monivuotiset kasvit olisivat tyytymättömiä, on helpompi vaihtaa, mitä yksivuotisia kasveja lisäät tietylle alueelle vuodesta toiseen.

Koska yksivuotiset kasvit elävät vain yhden kasvukauden, niille ei ole määritetty kasvuvyöhykettä. Näin pohjoisen ilmaston puutarhurit voivat kokeilla eri värejä, korkeuksia, kuvioita ja muotoja. Joillekin puutarhureille on hauskaa luoda erilaisia ulkoasuja vuodesta toiseen ja sijoittaa yksivuotiset kasvit sinne, missä ne loistavat.

6. Monia perennoja voi jakaa säännöllisesti puutarhan täydentämiseksi tai jakamiseksi ystävien ja naapureiden kanssa.

Kun jotkin perennat ovat vakiintuneet, niitä on jaettava silloin tällöin, jotta ne pysyvät terveinä. Joskus keskusta kuolee pois tai niistä tulee niin tiheitä, etteivät ne kuki hyvin. Jakaminen ehkäisee ylikasvamista ja auttaa hallitsemaan kasvin kokoa. Lisähyötynä on, että siitä saadaan uusia pienempiä kasveja jaettavaksi, myytäväksi tai muualle istutettavaksi.

Kun monivuotinen kasvi jaetaan, on parasta kaivaa koko kasvi ylös, poistaa multapallo ja irrottaa uudet osat varovasti vanhasta tai leikata ne terävällä veitsellä varmistaen, että jokaisessa rykelmässä on kookas juuristo. Kasvit on parasta jakaa sen jälkeen, kun ne ovat lopettaneet kukintansa kauden ajaksi, eikä silloin, kun ne ovat täydessä kasvussa.

Tarkista paikallisista lähteistä, onko monivuotisen kasvin jakaminen tarpeen. Joskus kerran vuodessa tehtävä karsinta saattaa riittää.

7. Alueelta kotoisin olevat perennat vaativat yleensä vähemmän hoitoa ja houkuttelevat paikallisia pölyttäjiä.

Alueesi alkuperäiskasvien lisääminen on loistava tapa saada aikaan menestyksekäs ja terve puutarha vähemmällä työllä ja kustannuksilla. Toisin kuin muut kuin kotoperäiset lajit, jotka saattavat olla hankalia hoitovaatimustensa suhteen tai aggressiivisia kasvutapojensa suhteen, kotoperäiset lajit viihtyvät takuulla puutarhassasi.

Kotoperäisten kasvien hyötyihin kuuluu se, että ne houkuttelevat lintuja ja muita pölyttäjiä ja tukevat samalla villieläimiä monipuolisten elinympäristöjen ja ravinnonlähteiden avulla. Niiden sisällyttäminen maisemaasi on hyvä tapa edistää luonnon monimuotoisuutta ja auttaa paikallisia villieläimiä.

Kotoperäiset kasvit ovat jo valmiiksi sopeutuneet ilmastoon ja maaperään, joten ne tarvitsevat yleensä vähemmän kastelua, lannoitusta ja tuholaistorjuntaa – tämä on ympäristöystävällisempi lähestymistapa puutarhanhoitoon. Kotoperäiset kasvit edistävät myös terveempää maaperää ja puhtaampaa vettä, mikä on lisäetu ympäristölle. Lisäksi alkuperäiskasvit ovat vähemmän alttiita tuholaisille ja taudeille.

8. Yksivuotisten ja monivuotisten kasvien sekoitus puutarhassa tarjoaa rajattomasti värejä, muotoja, kuvioita ja hoitovaihtoehtoja.

Perennojen ja yksivuotisten kasvien sekoittaminen puutarhassa yhdistää molempien maailmojen parhaat puolet, jolloin syntyy runsas väri-, muoto- ja muotokudos. Jos haluat välttää tyhjät tilat, joista puuttuu väriä ennen perennojen kukintaa tai niiden värin hiipuessa, lisää yksivuotisia kasveja. Voit myös sijoittaa yksivuotisia kasveja arvostetun perennan läheisyyteen, jotta ne erottuisivat toisistaan tai täydentäisivät toisiaan.

Monet puutarhurit täyttävät vuosittain astiat yksivuotisilla kasveilla ja sijoittavat niitä ympäri puutarhaa tai kotia tasapainottamaan monivuotisten kasvien väriä. Puutarhasuunnittelu, jossa on sekoitus yksivuotisia ja monivuotisia kasveja, lisää kiinnostavuutta tekstuurin, muodon ja värin avulla.

Matalakasvuiset yksivuotiset kasvit, kuten portulaca (purslane), joka kasvaa vain 6-8 tuumaa korkeaksi mutta leviää, tai zinniat, joita on saatavana eri värejä ja korkeuksia, muodostavat iloisen reunuksen korkeammille monivuotisille kasveille. Lämpöä sietävien yksivuotisten kasvien, kuten kosmoksen tai lantanan, istuttaminen lisää väriloistoa kesän kuivina aikoina, kun muut kukat hiipuvat. Varjoisilla alueilla impatiens voi tuoda väriä ja kontrastia hostojen tai koristeheinien sänkyyn.

Yksivuotisten ja monivuotisten kasvien yhdistelmiä on loputtomasti, ja ne voivat ilahduttaa puutarhaa koko kasvukauden ajan. Muista, että on hyödyllistä istuttaa perennat ja yksivuotiset kasvit, joilla on samanlaiset valon- ja vedentarpeet, yhdessä, jotta molemmat pysyvät terveinä ja tuottavat häikäisevän parhaansa.