Yksityisyyden luominen maisemoinnin avulla

Kuva: Flickr

Monet kodinomistajat käyttävät kuistejaan, terassejaan ja pihojaan asuintilojensa jatkeina. Jotta he voisivat tuntea olonsa mukavaksi, he tarvitsevat kuitenkin yksityisyyttä. Muurit ja aidat luovat yksityisyyttä, mutta ne voivat olla vastenmielisiä ja kalliita. "Elävät näkösuojat", maisemointimenetelmät yksityisyyden säilyttämiseksi, tarjoavat toisen vaihtoehdon.

Kun luot elävää yksityisyyden suojaa, varmista, että valitset kasveja, jotka sopivat kiinteistöllesi kestävyyden, auringon ja kosteuden suhteen. Nuoremmat kasvit ovat halvempia ja helpompia asentaa, mutta jos tarvitset yksityisyyttä nopeasti, osta isompia kasveja ja odota maksavasi paljon enemmän. Voit myös käyttää varjostimia, ikkunaluukkuja tai markiiseja, kunnes kasvipeitteesi kasvaa täysin sisään.

Ristikot
Säleikköihin kasvatetut kasvit luovat tehokkaan varjostimen, joka päästää valon ja ilman läpi. "Ristikot ovat erittäin käteviä, koska ne vievät hyvin vähän tilaa", sanoo Doug Gagne The Mixed Border Nursery and Gardens -yrityksestä Hollisissa, NH:ssä. Ne voidaan valmistaa painekyllästetystä puusta, muovista, raudasta, kuparista tai alumiinista – varmista vain, että säleikkö on tarpeeksi tukeva kasville, jota siinä kasvatat. Useimmissa säleiköissä on maahan upotettavat paalut. Jos aiot käyttää sellaista kuistilla, se on myös kiinnitettävä runkoon tai kattoon. Jos käytät säleikköä terassin suojaamiseen, saatat joutua yhdistämään sen yläreunaan tukevaa rakennetta, kuten pergolaa. Säleikköihin sopivia monivuotisia viiniköynnöksiä ovat esimerkiksi klematiisi, kuusama ja hollantilaisputki. Suosittuja yksivuotisia köynnöstäviä kasveja ovat muun muassa aamunkoitto ja tulipunaiset juoksupavut.

Pensasaidat
Pensasaidat voivat olla niin korkeita tai lyhyitä kuin haluat, ja ne sopivat pieniin tai suuriin tiloihin. Valitse pensaita tai puita, jotka eivät kasva pidemmiksi tai leveämmiksi kuin tarvitset, muuten käytät paljon aikaa karsimiseen. Kun istutat pensaita, laske, kuinka paljon tilaa täysikasvuiset kasvit täyttävät, jotta ne eivät pääse tunkeutumaan taloosi tai naapurin pihaan. Jätä pensasaidassa taukoja, jotta et jää ahtaalle tai lähetä epäystävällistä viestiä. "Haluat yksityisyyttä, mutta haluat myös, että se on kutsuva", sanoo Patricia St. John St. John Landscapesista Berkeleyssä, Kaliforniassa. "Jos sen sulkee kokonaan, se vaikuttaa hyvin epäkutsuvalta ja kehottaa vierailijoita lähtemään pois."

Kun suunnittelet pensasaitaasi, muista, että lehtokasvit pudottavat lehtensä, joten suurin osa suojauksesta katoaa talvella. Jos haluat ympärivuotista yksityisyyttä, ikivihreät kasvit saattavat toimia paremmin. Arborvitaatit ovat nopeasti kasvavia ikivihreitä, joita on saatavana monessa eri koossa. "Ne näyttävät pieniltä sotilailta, mutta jos alue on kapea, se voi olla paras vaihtoehto", sanoo Judy De Pue, New Vistas Landscaping -yrityksen omistaja Goshenissa, IN:ssä, ja Association of Professional Landscape Designers -järjestön puheenjohtaja. Jos sinulla on paljon tilaa ja haluat suojata pihasi naapurissa sijaitsevalta monikerroksiselta rakennukselta, suuremmat ikivihreät puut, kuten sinikuuset, valkomännyt tai puolukat, voivat tehdä tehtävänsä.

Jos käytät lehtipuupensaita, sekoita eri lajeja ja värejä, jotta pensasaita olisi mielenkiintoinen. Yksi De Puen suosikkiyhdistelmistä sisältää viininpunaisen yhdeksänpihkan, kirjavan punaista koiranheittäjän, kääpiöliilan, kultaisen privetin ja Onondaga viburnumin. Voit myös lisätä pensasaitaasi ruohovartisia perennoja, koristeheinäkasveja ja yksivuotisia kasveja kiinnostavuuden ja vaihtelevuuden lisäämiseksi.

Puut
Huolellisesti sijoitetut pienet puut, erityisesti ne, jotka haarautuvat tyvestä, auttavat myös luomaan yksityisyyttä. "Puut tarjoavat mielestämme kaikki pensasaidan edut, mutta niiden ylläpito on paljon vähäisempää", sanoo Judy Drake Sunscapes Landscape Design -yrityksestä Jacksonvillesta, FL:stä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi magnoliat, kukkivat koiranheinäpuut, japaninvaahtera, japanilaispuun syreenit, stewartia, koivu ja palmut. Bambut ovat hyviä varjostimia, mutta juoksevien lajikkeiden aggressiiviset juuret on pidettävä kurissa.

Jos istutat puita, voit halutessasi sekoittaa kokoja. "Näin varjostuksesi näyttää luonnollisemmalta, koska luonnossa puut ovat erikokoisia ja kasvavat eri tahtiin", St. John sanoo. Voit myös istuttaa pensaita täyttämään puiden alle. Jos haluat kauniin mutta vaativan yksityisyydensuojan, harkitse espalieria tai litteää, leveää varjostinta, joka on tehty koulutetuista omena-, päärynä- tai viikunapuista.

Ulkotilat
Voit rakentaa pihallesi yksityisen "ulkoilmahuoneen", jossa on kiinteän seinän sijasta viherkasveja. Käytä köynnösten peittämiä pylväitä rajojen määrittämiseen ja ympäröi sivut säleikköillä, istutusastioilla, pensailla tai perennoilla. Voit myös luoda pergolavaikutelman yhdistämällä pylväät yläpuolelta puulla, langalla tai ketjuilla ja kasvattamalla köynnöksiä niiden yli. Varmista, että ulkoilmahuoneen materiaalit, värit ja tyyli sopivat taloon. "On tärkeää, että tämä ulkotila ei näytä siltä, että se olisi päälle liimattu", Gagne sanoo.

Penkereet
Toinen vaihtoehto tontin suojaamiseen on istutuksin varustettu savinen penger tai kumpare, joka toimii elävänä kumpareena. Penger ei saisi olla liian kapea tai jyrkkä, sillä leveä, loivasti kohoava alue sulautuu pihaan luonnollisemmin. Käytä pengerryksen rakentamisessa kuivuutta kestäviä kasveja, sillä vesi pyrkii valumaan pois rinteestä, jolloin kasvit janottuvat ja kärsivät aliravitsemuksesta.

Jos haluat lisätietoja maisemoinnista, katso:

Maiseman reunustaminen: 10 helppoa tapaa erottaa puutarhapenkit toisistaan.
Näin istutat puut, pensaat ja perennat uudelleen
5 tapaa käyttää bambua maisemassasi.