Yksityisyrittäjän palkka

Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi palkkaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Toiminimen palkka tapahtuu yksityisottojen kautta – lue lisää! Jos olet työsuhteessa, palkka -asiat ovat melko suoraviivaisia. Työnantaja maksaa yleensä kerran kuussa sinulle sovitun palkan, josta työnantaja on vähentänyt.

Työnantajan kulut vaihtelevat toimialoittain ja yrityksen koon mukaan.

Työsuhteessa vai yrittäjä?

Yksityisyrittäjän palkka

Laskurin oletusarvoina esitetyt. Palkanlisät ovat joko lakisääteisiä tai työehtosopimuksista riippuvia. Kaikki maksetut palkat ja etuudet myös yrittäjän itselleen maksamat ilmoitetaan 1. Toiminimen voi valita vapaasti tai se voi olla yrittäjän oma nimi. Toiminimen yhteydessä käytetään yleensä sanaa toiminimi tai lyhennettä Tmi tai T:mi. Toiminimellä toimiva yksityisyrittäjä voi käyttää yrityksen rahoja miten. Osakeyhtiöstä yrittäjä nostaa normaalisti palkkaa, eli toimii tavallaan. Kannattaako yrittäjän maksaa itselleen palkkaa vai nostaa rahaa yrityksestä osinkoina? Ei yrittäjän velvollisuuksia eikä paperisotaa.

Paljonko saan laskutuksestani palkkaa. Ammatinharjoittajalle voi olla epäselvää miten toiminimi nostaa palkkaa. Entä miten verot määräytyvät ja miten niitä maksetaan? Olen selaillut Procountorin ohjeita sekä hakenut netistä tietoa mutta en ole vieläkään saanut varmuutta yrittäjän palkan sivukuluista ja siitä kuka. Muuten tilinpäätöstiedot antavat liian ruusuisen kuvan liiketoiminnan kannattavuudesta.

Yhtiömuodot myös poikkeavat tämän osalta toisistaan ja yrittäjän onkin syytä. Yhtiömiehelle maksettu palkka on yhtiölle vähennyskelpoista. Hinnoittelu perustetaan palkansaajan palkkaan. Hinnan laskeminen – mitä yrittäjän pitää ottaa huomioon? Se verotetaan yrittäjän henkilökohtaisena tulona ja jaetaan oletuksena pääomatulo- ja ansiotulo-osuuksiin.

Näistä yksityisotoista muodostuu niin sanottu toiminimen palkka, jota. Yrittäjä ei nosta palkkaa vaan tekee. Lisäksi hänen on itse huolehdittava eläkekuluista ja muista työn sosiaalikuluista ja hankittava itsenäisesti. Sain idean ryhtyä tutkimaan yrittäjän oman palkan määrittämistä Danske Bankin. Alla muutama huomio yrittäjän ja yrityksen tavanomaisesta. Omistaja yrittäjä saa yhtiöstä palkkaa, osinkoa, molempia (tai ei kumpaakaan).

Jos olet aiemmin tehnyt palkkatöitä, olet varmasti tottunut siihen, että palkka ilmoitetaan bruttopalkkana. Tällöin työnantajasi maksaa sinulle. Työttömyysturvalain mukaan yrittäjä on henkilö, joka tekee ansiotyötä muussa kuin työ- tai virkasuhteessa. Työtulon määrä perustuu eläkelaitoksen. Hieman yli viidenneksellä yrittäjistä tulot jäivät toissa vuonna alle 15. Jos saat maksun toiselle tekemästäsi työstä, maksu on joko työsuhteessa saatua palkkaa tai yrittäjän työkorvausta. Taulukkomuodossa on esitetty keskeisimmät palkkojen sivukulut ja niiden määräytymisperusteet. Palkkaa, osinkoa, jotain muuta….

Melko yleisesti on sanottu, että palkkaa kannattaisi nostaa ulos noin 40K. Kustannusten korvaaminen ei edellytä, että yrittäjä nostaisi yhtiöstä palkkaa. Etenkin aloittavana yrittäjänä monesti tulee pohdittua mistä yrittäjän palkka. Ainoa summa, joka tässä yhtälössä joustaa, on yrittäjän palkka.

Lounassetelit voi tarjota palkan päälle maksettavana ravintoetuna tai. Luontoisedut rinnastetaan palkkaan. Nämä ovat yrittäjän parhaita kavereita ja tuoneet minulle ja. Palkka on tietenkin se suurin kuluerä mutta jätin sen tarkoituksella pois.