Yhdistyneen kuningaskunnan ovien vakiokoot – sisä- ja ulko-ovet

Ovia on kaikenkokoisia ja -mittaisia, eikä teknisesti ottaen ole olemassa vakio-ovikokoa. Jotkin ovat kuitenkin yleisempiä kuin toiset.

Useimmat brittiläiset kodit ja ovivalmistajat ovat lähentyneet sisä- ja ulko-ovien kokoja.

Ja uudisrakennuksille on olemassa erityissääntöjä. Lue lisää.

Ovien vakiokoot

Mikä on sisäovien vakiokoko?

Sisäovien vakiokoko Yhdistyneessä kuningaskunnassa on 1981mm x 762mm x 35mm.

Muita ovikokoja käytetään yleensä huoneissa, kuten wc:ssä, tai kävelevissä kaapeissa.
("Standardi" viittaa tässä yhteydessä yleisimpään sisäovikokoon brittiläisissä kodeissa, tätä kokoa näkee useimmissa brittiläisissä kiinteistöissä).

Entä uudet rakennukset?

Yhdistyneen kuningaskunnan vuoden 2010 rakennusmääräyksissä vahvistetaan rakennusten rakentamista, muuttamista ja laajentamista koskevat vähimmäisvaatimukset, joilla varmistetaan, että rakennukset ovat turvallisia, esteettömiä ja energiatehokkaita. Näihin määräyksiin sisältyy vaatimuksia uudisrakennusten ovien koosta.

  • Sisäänkäyntioven vähimmäiskorkeus uudisrakennuksessa on 2000 mm – 6’6.74" – 78.73".
  • Uuden rakennuksen sisäänkäyntioven aukon vähimmäisleveys on 775 mm – 2’6.5" – 29.72".

Tärkeää tietää: Avoimen aukon leveys vs. oven leveys

  • Vapaan aukon vähimmäisleveys on oviaukon leveys mitattuna salvan puoleisen oven pysäytyspinnan ja 90°:n kulmassa auki olevan oven pinnan väliltä. Tämä on aukon todellinen leveys, jonka läpi ihmiset ja huonekalut voivat kulkea.
  • Oven leveys on ovilehden leveys mitattuna toisen saranan pinnasta toisen saranan pinnaan. Tämä ei sisällä ovenkarmin leveyttä eikä muita esteitä, kuten ovenkahvoja tai saranoita.

On tärkeää huomata, että nämä ovat vain vähimmäisvaatimuksia. Voit halutessasi valita vähimmäiskokoa suurempia ovia, jos se on tarpeen huonekalujen tai muiden suurikokoisten esineiden säilyttämiseksi.

Oven koot pyörätuolilla liikkumista varten

Pyörätuolin käyttäjille esteettömien rakennusten ovien koolle on myös erityisvaatimuksia. Näissä rakennuksissa ovien vähimmäiskorkeus on 2100 mm ja oven vapaan aukon vähimmäisleveys 825 mm.

Vapaan aukon vähimmäisleveys on aina pienempi kuin oven leveys. Tämä johtuu siitä, että ovenkarmi ja muut esteet vievät tilaa. Ovenkarmin ja muiden esteiden viemän tilan määrä vaihtelee ovityypin ja asennustavan mukaan.

On tärkeää varmistaa, että aukon vapaa vähimmäisleveys on riittävä rakennuksen tarpeisiin nähden. Esimerkiksi palo-ovelle johtavan oven vapaan aukon vähimmäisleveyden on oltava 825 mm. Makuuhuoneeseen johtavan oven vapaan aukon vähimmäisleveys voi olla vain 775 mm.

Ovenkarmit

Ovenkarmi on rakenne, joka ympäröi ovea ja antaa sille tukea. Ovenkarmit valmistetaan yleensä puusta, metallista tai komposiittimateriaaleista.

Ovenkarmin koon on vastattava oven kokoa. Jos ovenkarmi on liian pieni, ovi ei mahdu paikalleen. Jos karmi on liian suuri, ovi ei sulkeudu kunnolla.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa yleisimmät ovenkarmikoot sisäoville ovat 1981 mm (6′ 6") korkea ja 762 mm (2′ 6") leveä.

Ulko-oven koko

Mikä on ulko- tai ulko-oven vakiokoko?

Yleisin ulko-ovikoko Yhdistyneessä kuningaskunnassa on 1981mm (6ft 6in) korkea ja 762mm (2ft 6in) leveä. Muita ovikokoja käytetään yleensä esimerkiksi autotalleissa, vajoissa tai ulkorakennuksissa.

Ulko-ovet uusissa rakennuksissa

Uudisrakennuksen ulko-oven aukon vähimmäisleveys on 775 mm (2ft 5.4in). Tämä tarkoittaa, että oven on oltava vähintään 775 mm leveä karmista karmiin, jotta ihmiset voivat kulkea siitä helposti. Ulko-oven vapaa aukon vähimmäiskorkeus uudisrakennuksessa on 2000 mm (6ft 6in).

Oven mittaaminen

  1. Mittaa oven leveys: Mittaa kahden karmipilarin välinen etäisyys. Pielet ovat pystysuoria puupaloja, jotka kehystävät oviaukkoa.
  2. Mittaa oven korkeus: Mittaa etäisyys karmin yläreunasta karmin alareunaan. Tämä on oven pisin pituus.
  3. Mittaa oven paksuus: Mittaa etäisyys oven etuosasta oven takaosaan. Tämä on oven lyhin pituus.

Kun olet mitannut oven leveyden, korkeuden ja paksuuden, voit alkaa etsiä uutta ovea, joka vastaa tarpeitasi.

Entä ovikoot eri puolilla maailmaa?

Muutamat muut kansakunnat säätelevät ovien kokoja, ja Yhdysvallat ja Australia johtavat pituuden ja leveyden osalta.

Johtopäätös

Vaikka mitään yleismaailmallista standardia ei ole olemassa, tietyt mitat ovat yleistyneet brittiläisten kotien ja ovivalmistajien keskuudessa. Sisäovet ovat tyypillisesti kooltaan 1981mm x 762mm x 35mm, ja niissä on vaihtelua tietyissä huoneissa. Uusissa rakennuksissa noudatetaan määräyksiä, joissa sisäänkäyntioville asetetaan vähimmäisvaatimukset korkeuden ja aukon vapaan leveyden osalta. Lisäksi on olemassa erityisiä ovikokovaatimuksia pyörätuolilla kulkemista varten. Ovikokojen ja karmien asianmukainen yhteensovittaminen on olennaisen tärkeää. Kun ymmärrät nämä mitat, voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä valitessasi ovia tiloihisi.

FAQ

Kuinka pitkä ovi on Yhdistyneessä kuningaskunnassa?

Oven keskimääräinen korkeus Yhdistyneessä kuningaskunnassa on 6 jalkaa 6 tuumaa (1981 mm).

Mikä on oven keskimääräinen leveys Yhdistyneessä kuningaskunnassa?

Oven keskimääräinen leveys Yhdistyneessä kuningaskunnassa on 2 jalkaa 6 tuumaa (762mm).

Mitkä ovat sisäovien vakiomitat Yhdistyneessä kuningaskunnassa?

Sisäovien vakiomitat Yhdistyneessä kuningaskunnassa ovat yleensä 1981mm x 762mm x 35mm (korkeus x leveys x paksuus).

Mitkä ovat vakiomittaiset ulko-ovet Yhdistyneessä kuningaskunnassa?

Vakiomittaiset ulko-ovet Yhdistyneessä kuningaskunnassa ovat yleensä kooltaan 1981mm x 762mm (korkeus x leveys).

Onko Yhdistyneessä kuningaskunnassa erityisiä ovikokovaatimuksia pyörätuolin esteettömyyttä varten?

Kyllä, pyörätuolin esteettömyyttä varten oven vapaan aukon vähimmäisleveys Yhdistyneessä kuningaskunnassa on yleensä 825 mm.

Mitkä ovat ovikoot uusissa rakennuksissa?

Yhdistyneessä kuningaskunnassa uusille rakennuksille on asetettu erityisiä ovikokovaatimuksia rakennusmääräysten mukaisesti, kuten esimerkiksi 775 mm:n vapaa aukon vähimmäisleveys sisäänkäyntioville.