Voivatko hortensiat kasvaa ruukuissa?

Voivatko hortensiat kasvaa ruukuissa?

Voivatko hortensiat kasvaa ruukuissa? Monet näistä pensaista (joitakin kutsutaan lumipallopensaiksi, koska niiden pallomaiset kukinnot sopivat erinomaisesti kuivaamiseen) ovat liian suuria, jotta niitä voisi helposti kasvattaa ruukuissa, sillä ne kasvavat 10-20 metriä korkeiksi. Kääpiö- ja matalakasvuiset hortensialajikkeet voivat kuitenkin viihtyä ruukuissa.

Jos kuitenkin aiot jättää hortensiasi ympärivuotisesti ulos, sinun on valittava erittäin kestävä lajike, annettava sille pakkasenkestävä astia ja pidettävä pensas hyvin kasteltuna. Muuten sillä ei ole lumipallonkaan mahdollisuuksia selviytyä!

Ruukkuhortensia Ominaisuudet

Kuinka suureksi hortensia kasvaa? Nämä pensaat vaihtelevat kooltaan kääpiöistä, jotka eivät ylety kahteen metriin, aina jättiläisiin, jotka voivat kohota 20 metriä korkeiksi. Niiden pyöreät, kesällä ja/tai syksyllä kukkivat kukinnot koostuvat joko suurista steriileistä kukista, jotka koostuvat verholehdistä, pienemmistä hedelmällisistä kukista tai (kuten pitsihortensioissa) näiden kahden yhdistelmästä. Kukintojen väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen, punaiseen ja siniseen, ja valkoiset lajikkeet vanhenevat usein chartreuseen.

Pisimmän kukinta-ajan saat valitsemalla toistuvasti kukkivia hortensialajikkeita, kuten Endless Summer. Kun opettelet hoitamaan ruukkuhortrangeoita, sinun on tiedettävä, kukkiiko oma lajikkeesi yksinomaan vanhassa vai uudessa puussa – tai molemmissa. Jos aiot jättää kasvin ruukkuunsa koko vuodeksi, valitse lajike, joka kestää vähintään kaksi USDA-kestävyysvyöhykettä kylmempää tai alempaa vyöhykettä kuin sinun vyöhykkeesi.

Suositellut hortensialajikkeet astioihin

 • Hydrangea macrophylla Cityline ’Paris’: Tämä kaunis pariisilainen kasvaa vain 2 jalkaa korkeaksi, ja siinä on punaiset kukat.
 • Hydrangea arborescens Invincibelle ’Wee White’: Tämä rebloomer kasvaa vain noin 2 jalkaa korkeaksi ja 2 jalkaa leveäksi, ja siinä on pieniä valkoisia kukkia.
 • Hydrangea macrophylla ’Pia’: ’Pia’ on korkeimmillaan 3 jalkaa pitkä ja leveä, ja se tuottaa vaaleanpunaisia kukkia, jotka voidaan "sinistää" happamuudensäätöaineella.

Hortensioiden istuttaminen ruukkuihin

Hortensia voi kestää 3-5 vuotta suuressa astiassa, ennen kuin se on istutettava maahan tai vielä suurempaan ruukkuun.

Milloin on paras aika istuttaa hortensioita ruukkuihin?

Istuta hortensia heti kevään viimeisen pakkaspäivän jälkeen. Jos kyseessä on pääsiäislahjaksi saamasi kukkakaupan lajike, varmista, että se on vyöhykkeellesi kestävä, ennen kuin yrität istuttaa sen ulos. Valitse vähintään 16-24 tuuman halkaisijaltaan oleva ruukku tai amme, jossa on salaojitusreiät. Vältä terrakotta- tai keramiikkatyyppejä, jotka voivat halkeilla talviolosuhteissa.

Missä ruukkuhortensiat voivat kasvaa?

Koska ruukku on painava sen jälkeen, kun se on täytetty mullalla, se on parasta sijoittaa suunniteltuun paikkaan ennen sen täyttämistä. Voit myös asettaa sen pyörillä varustetun kasvitelineen päälle, jotta sitä olisi helpompi siirtää. Valitse paikka, joka saa aurinkoa aamulla ja varjoa iltapäivällä.

Miten istutat hortensioita astioihin?

Kun kasvatat hortensioita ruukuissa, peitä astioiden valuma-aukot seulaverkolla tai muulla huokoisella materiaalilla, kuten kahvinsuodattimilla.

 1. Täytä ruukku tai amme enintään 15 senttimetrin päähän sen reunasta orgaanisella ruukkumullalla; varmista, että seoksessa on 20-50 prosenttia kompostia.
 2. Kaiva seokseen riittävän suuri kuoppa kasvin juuripallolle.
 3. Kastele pensas hyvin ennen kuin poistat sen alkuperäisestä ruukusta, irrota tarvittaessa juuret ja istuta se isompaan astiaan niin, että sen juuripallon yläosa on maan pinnan tasalla.
 4. Kun olet kastellut sekoituksen uudessa astiassa, lisää sekoituksen päälle 15 senttiä multaa kosteuden säilyttämiseksi.

Ruukkuhortensioiden kastelu

Kun kastelet ruukkuihin istutettuja hortensioita, odota, että kunkin ruukun maaperän ylin senttimetri on kuivunut, ennen kuin kastelet multaa niin perusteellisesti, että vesi valuu ulos pohjassa olevista salaojitusaukoista. (Jos olet mullannyt kasvin, kurkota mullan alle määrittääksesi, milloin maaperän pinta on kuivunut). Ruukkujen hortensiat kuivuvat nopeammin kuin maanpäälliset kasvit, ja ruukkupensaat saattavat tarvita vettä jopa kahdesti päivässä kesän kuumuudessa, jotta ne eivät kuihtuisi. Jos kasvi kuolee, syynä voi hyvinkin olla riittämättömän nesteytyksen puute.

Hortensioiden lannoittaminen ruukuissa

Hortensioiden komposti ruokkii pensaita ja auttaa säilyttämään kosteutta. Lisää sitä multaan, kun istutat kasvit ruukkuun, niin että sen osuus seoksesta on 20-50 prosenttia. Valitse hortensioiden lannoitteeksi orgaaninen lannoite, joka on tarkoitettu happamia kasveja rakastaville kasveille, kuten 4-3-4. Ripottele sitä multaan kasvin tyvelle pussissa olevien ohjeiden mukaisesti. Jos haluat sinisiä kukkia Hydrangea macrophylla -lajikkeelle, tärkeä osa hortensioiden ruukkuhoitoa on happamuudensäätöaineen lisääminen multaan sen pakkauksessa ilmoitetulla määrällä värin hallitsemiseksi.

Ruukkuhortensioiden leikkaaminen ja lisääminen ruukkuhortensioihin

Toistuvasti kukkivien hortensioiden ei pitäisi tarvita karsintaa lukuun ottamatta haalistuneiden kukkien tai kuolleiden oksien poistamista. Leikkaa kasvit, jotka kukkivat vain vanhan puun varassa, heti kukinnan päätyttyä. Leikkaa niitä juuri sen verran, että ne pysyvät astiaan sopivassa koossa, ja poista kaikki kuolleet tai sairaat puut. Vältä näiden tyyppien karsimista elokuun alun jälkeen, koska hortensioiden pitäisi silloin muodostaa uusia silmuja seuraavaa vuotta varten.

Voit odottaa alkukevääseen asti karsia lajikkeita, jotka kukkivat uuden puun päällä. Leikkaa niiden vahvoja oksia kolmanneksesta puoleen niiden koosta ja poista heikot oksat.

Hortensian lisääminen on helpointa kerrostamalla kesän aikana. Taivuta yksi sen oksista maahan asti, irrota varren ympäriltä tuuman mittainen kaistale kuorta ja hautaa tämä osa niin, että oksan kärki työntyy noin 15 senttimetrin päähän maasta. "Leikkaus" voi jäädä kiinni emokasviin, kunnes se juurtuu ja kasvattaa uutta kasvua, minkä jälkeen se voidaan leikata irti ja kaivaa esiin. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla lisäystä havupuupistokkailla tai jakamalla.

Mahdolliset turvallisuusriskit, tuholaiset ja taudit

ASPCA:n mukaan kaikki hortensian osat ovat myrkyllisiä sen sisältämän syanogeenisen glykosidin vuoksi. Haluat siis kertoa lapsille, että sen "lumipallot" eivät ole syötäviä. Kasvin tai sen kukkien nauttiminen voi aiheuttaa oksentelua ja ripulia ihmisille, lemmikkieläimille ja karjalle. Herkkäihoiset voivat myös saada ihottumaa joutuessaan kosketuksiin joidenkin hortensialajikkeiden lehtien tai kukkien kanssa, joten kasvia käsiteltäessä tai karsittaessa on syytä käyttää käsineitä.

Kun pohdit, miten hortensioita kasvatetaan ruukuissa, on syytä muistaa, että hortensioita ei pidä ahtauttaa liian tiiviisti muiden kasvien kanssa. Se voi aiheuttaa sienitauteja, kuten botrytisblightia tai cercospora-lehtilaikkua. Ruskolaikkutaudin oireita ovat ruskettuvat kukat ja silmut, joissa on harmaata sumeaa hometta, sekä ruskeat läiskät, joissa terälehdet putoavat lehtien päälle. Cercosporan laikut voivat olla ruosteenpunaisia ruskehtavan renkaan sisällä tai harmaita, joissa on violetti kehä.

Tartuntojen välttämiseksi on vältettävä hortensioiden lehtien kastelua, kun kastelet kasveja. Voit myös ruiskuttaa niitä säännöllisesti sienitautien torjunta-aineella näiden ongelmien ehkäisemiseksi.

Ruukkuhortensioiden talvehtiminen ruukussa

Ruukkuhortansian talvihoito riippuu valitsemasi lajikkeen kestävyydestä.

Milloin on paras aika tuoda ruukkuhortensiat sisätiloihin?

Jos, kuten aiemmin täsmennettiin, kasvisi on vähintään kaksi vyöhykettä pohjoisemmassa vyöhykkeessä, sinun pitäisi voida jättää se ulos koko talveksi. Jos kasvi kestää vain sinun vyöhykkeelläsi, odota, että kasvi on lepotilassa syksyllä, ennen kuin ryhdyt suojaamaan sitä seuraavasti.

Miten talvehdit ruukkuhortensiaa?

Parhaan tuloksen saat, kun pidät hortensiat joko ulkona tai kylmässä ja suojatussa paikassa, jossa ne pysyvät talvehtimatta.

 1. Kaiva ennen maan jäätymistä riittävän suuri kuoppa, johon hortensiaruukku mahtuu, ja hautaa ruukku niin, että siinä oleva pensas näyttää olevan istutettuna maahan.
 2. Vaihtoehtoisesti voit siirtää hortensiaruukun suojattuun paikkaan, kuten hyvin valaistuun mutta lämmittämättömään autotalliin tai vajaan.
 3. Aseta se laudan tai kuormalavan päälle, jotta se saadaan pois lattialta tai maasta.
 4. Ympäröi ruukku eristävillä materiaaleilla, kuten heinä- tai olkipaaleilla.
 5. Kun hortensian multa sulaa, kastele sitä, jos se vaikuttaa kuivalta.

Etsitkö lisää varjoa rakastavia kasveja? Tutustu atsalean, koleuksen ja muiden varjoa rakastavien kasvien kasvatusoppaaseemme.