Voiko kylmä vesi puhdistaa pyykkiäsi tehokkaasti?

Voiko kylmä vesi puhdistaa pyykkiäsi tehokkaasti?

Vanhat säännöt, joiden mukaan värilliset pyykit pestään kylmässä vedessä ja valkoiset kuumassa vedessä, ovat katoamassa kuluttajien energiankäytön muuttuessa ympäristötietoisemmiksi. On kuitenkin edelleen epäselvyyttä siitä, mikä on paras lämpötila pyykinpesuun kotona. Onko vaatteiden pesemisestä kylmässä vedessä hyötyä verrattuna kuumaan veteen, ja – ennen kaikkea – puhdistaako kylmä vesi vaatteet tehokkaasti?

Voit olla varma, että vaatteet voi pestä kylmässä vedessä. Puhdistusaineita valmistavan American Cleaning Institute (ACI) -lobbarin mukaan vaatteiden pesu kylmässä vedessä hoitotarvikemerkintöjen ohjeiden mukaisesti voi pidentää vaatteiden käyttöikää ja elinvoimaa sekä estää niiden kutistumista. Sama pätee liinavaatteisiin ja muihin kodin tekstiileihin, joista monet voidaan pestä koneessa kotona.

Yhdysvaltain hallituksen hallinnoiman Energy Star -ohjelman mukaan veden lämmittäminen kuluttaa noin 90 prosenttia pesukoneen toimintaan tarvittavasta energiasta, ja vaihtamalla kuumasta lämpimään pesuohjelmaan tämä energiankulutus puolittuu. ACI:n Cold Water Saves -aloitteessa väitetään, että kotitalous, joka käyttää pyykinpesuun kylmää vettä yhden vuoden ajan, säästää energiaa, joka kuluu auton ajamiseen jopa 421 mailia. Sierra Clubin mukaan jokainen kotitalous, joka siirtyy pesemään pyykkiä kylmällä vedellä, voi vähentää noin 1 600 kiloa hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

Asiantuntijat selittävät perusasiat

Kodinkoneet ovat kulkeneet pitkän matkan viime vuosina. Nykyiset pesukoneet ja kuivausrummut ovat yhä kehittyneempiä ja energiatehokkaampia, joten kylmässä vedessä peseminen on mahdollista vaatteiden ja kodin vaatteiden osalta.

"Kylmä vesi on tehokasta, kun sitä käytetään oikeanlaisille kankaille, kuten puuvillalle tai liinavaatteille", toteaa Whirlpoolin tuotemerkin johtaja Shawn Ashby. "Oikean pesukierron valinta alkaa siitä, miten lajittelet vaatteet, ja sinun kannattaa lajitella ne ensin kangastyypin mukaan. Whirlpool-brändi suosittelee pesemään puuvilla- ja pellavavaatteet, joissa on kirkkaita ja tummia värejä, kylmävesipesuasetuksella. Tämä estää värien vuotamisen uudemmista vaatekappaleista."

Kuten GE Appliancesin tuotehallinnan – vaatehuollon johtaja Michael Mattingly huomauttaa: "Hoidon kannalta kankaat suosivat kylmää vettä. Yleensä mitä kuumempi vesi on, sitä enemmän on mahdollista, että kangas vahingoittuu, kuten kutistuu ja menettää väriään." Voimakkaasti likaantuneiden tai tahraisten kankaiden pesulämpötilaa voi kuitenkin joutua nostamaan, mutta vain tietyntyyppisten tahrojen, kuten öljyn tai rasvan, kohdalla. Vaikka lämpimämmät lämpötilat yleensä parantavat puhdistustehoa, Mattingly sanoo, että jotkut tahrat tarvitsevat kylmävesikäsittelyä. "Esimerkiksi", hän huomauttaa, "proteiinipohjaiset tahrat, kuten veri tai maitotuotteet, voivat jähmettyä pysyvästi, jos aluksi käytetään lämmintä vettä."

Johtavat valmistajat suosittelevat kylmää vettä.

Kuitu- ja viimeistelytekniikoiden kehittyminen on johtanut siihen, että monet vaatteet ja kodin sisustustuotteet on suunniteltu puhdistettaviksi kylmässä vedessä. Moniin tuotteisiin on nykyään tehty erityisiä antimikrobisia käsittelyjä, jotka pitävät kankaat raikkaampina pidempään, jopa päivittäisessä käytössä.

"[Lenzing-merkkiset Tencel-]kuidut luovat epäsuotuisan ympäristön bakteerien tai pölypunkkien kasvulle; tämä johtuu kuitujen poikkeuksellisesta kosteudenhallinnasta, joka ei jätä kosteutta bakteerien tai pölypunkkien ravinnoksi", selittää Walter Bridgham, globaalin kuitutuottajan Lenzingin vanhempi liiketoiminnan kehitysjohtaja. Hän sanoo pesevänsä lakanansa "kylmässä vedessä Tide- ja OxiClean-padilla" ja kuivaavansa ne sitten villakuivauspalloilla, jolloin lakanasta tulee "superpehmeä, puhdas ja ryppyinen".

Brad Speaks, Trident Groupin (maailman suurin froteepyyhkeiden valmistaja) Yhdysvaltain osaston tuotekehityksestä ja innovaatiosta vastaava varajohtaja, selittää: "Hydrofobisista kuiduista – polyesteristä, nailonista tai mistä tahansa kuiduista, jotka hylkivät tahroja ja vettä – tehdyt materiaalit puhdistuvat kylmällä vedellä puhtaammiksi kuin hydrofiilisistä kuiduista tehdyt materiaalit, jotka imevät itseensä kosteutta kuten puuvillakankaat." Hän lisää: "Kaikkia tuotteitamme tarjotaan mikrobilääkkeellä tai ilman. Jos huolenaiheena on raikkaus, suosittelemme jotakin näistä viimeistelyistä."

Kotimuotitoimittaja CHF Industriesin markkinoinnista vastaava vanhempi varatoimitusjohtaja Katy Chapman toteaa: "Kaikki päivittäiseen käyttöön tarkoitetut vaatteet ja sisustustavarat voidaan puhdistaa kylmässä vedessä tehokkaasti. Suurin osa tuotteistamme voidaan pestä kylmässä vedessä saatavilla olevilla pesuaineilla. Itse asiassa suosittelemme sitä erityisesti luonnonkuiduille, kuten puuvillalle tai silkille, herkille kankaille sekä puuvillan ja bambun sekoituksille kutistumisen, värien haalistumisen ja ryppyjen minimoimiseksi." Nykyaikaiset pesuaineet ja pesukoneet tekevät myös kylmästä vedestä tehokkaampaa. Kuten Chapman kuvailee: "Nykyaikaiset pesukoneet on suunniteltu kylmälle vedelle, mutta monissa pesuaineissa on entsyymejä, jotka voivat alkaa toimia jopa 60 celsiusasteen lämpötilassa, ja kylmän veden pesuaineet parantavat myös tuloksia."

Myös koriste-esineet, kuten peitot, peitot, tyynyt ja ikkunankäsittelyt, hyötyvät kylmävesipesusta. "Voit luottaa kylmään veteen, sillä se ei vahingoita kankaita", selittää Triangle Home Fashionsin varatoimitusjohtaja Nancy Golden. "Kylmä vesi auttaa myös välttämään kutistumista ja haalistumista, kun taas kuuma vesi usein kiinnittää tahrat eikä poista tahroja. Noudata kaikkia ommellun etiketin hoito-ohjeita parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Suosittelemme yleensä, että käytät kaupallista etukuormauspesukonetta ja -kuivausrumpua, peset koneessa kylmällä ja hellävaraisella pesuohjelmalla, käytät tarvittaessa vain kloorivapaita valkaisuaineita ja kuivausrumpua matalalla."

Pitäisikö sinun käyttää lisäaineita?

Monissa pesuneuvoissa suositellaan jonkinlaista lisäainetta, kuten pyykin desinfiointiainetta, valkaisuainetta, booraksia, etikkaa, ruokasoodaa tai suolaa. Lopputulos on kuitenkin se, että käyttämällä oikeaa määrää tehokkaita pesuaineita ja pesukoneen oikeaa säätöä ei tarvita mitään lisäaineita. Kuten Ashby toteaa, "Whirlpool-merkki ei suosittele mitään erityisiä lisäaineita".

Tästä huolimatta jotkin sitkeät tahrat saattavat hyötyä esikäsittelystä tahranpoistoaineella. "Jos tuotteessa on tahroja, esikäsittele tuote ennen pesua, niin saat paremman tahranpoistotuloksen", suosittelee Chapman. "Mutta muuten [CHF Industries ei] suosittele lisäaineita, sillä yleisesti saatavilla olevissa pesuaineissa on kaikki, mitä tarvitset puhtaaseen pyykkiin."

Vinkkejä ja niksejä pesuun

Pyykkipäivän tekeminen ympäristöystävällisemmäksi on muutakin kuin veden lämpötilan laskeminen. Energy Star suosittelee käyttämään oikean määrän tehokkaita pesuaineita, vaihtamaan Energy Star -sertifioituihin etupainatuspesukoneisiin ja -kuivausrumpuihin, käyttämään ainoastaan täysiä kuormia ja huoltamaan laitteita säännöllisesti. Muista myös pestä pesukoneesi; pesukoneen puhdistaminen auttaa pitämään sen toimintakunnon huippukunnossa.

Kun tutkit ympäristöystävällisempiä tapoja pestä vaatteita, älä unohda kuivausrumpua! Kokeile joitakin pyykinpesutarvikkeita, jotka nopeuttavat kuivausaikaa ja säästävät energiaa. Esimerkiksi uusi tuote nimeltä Wad-Free auttaa estämään lakanoiden kiertymistä ja sotkeutumista kuivausrummussa, ja villakuivauspallot vähentävät ryppyjä, nopeuttavat kuivumista ja estävät staattista tarttumista.