Voiko kovapuuta asentaa lattialämmityksen päälle?

Jos harkitset säteilylämmitysjärjestelmän asentamista kotiisi, mutta olet epävarma, koska olet kuullut huhuja siitä, että lattialämmitys voi vahingoittaa kovapuulattioita, älä pelkää. Massiivipuulattioille on olemassa vaihtoehto, joka näyttää samanlaiselta mutta ei kuivu lattialämmityksen vaikutuksesta. Oikein asennettu suunniteltu kovapuulattia kestää lattialämmityksen aiheuttamia vaurioita paremmin kuin useimmat paikalliset lämmityslähteet.

Näin saat puun ja lattialämmityksen toimimaan yhdessä kodissasi.

Voiko kovapuuta asentaa lattialämmityksen päälle?

Jasper Waterproof Engineered Hardwood Celestial Collection Gemini / SKU: 15270028

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen asennusta

Valitse oikea puu

Käytä ensinnäkin massiivipuulattian sijasta konepuulattiaa. Useista kerroksista valmistettu puukerrostalolattia koostuu vaneri- tai HDF-ytimestä ja kovapuuviilun pintakerroksesta. Paremman vakauden lisäksi tämä rakenne tekee lattialankuista vähemmän alttiita kosteuden ja lämpötilan muutosten aiheuttamalle supistumiselle ja laajenemiselle kuin massiivipuusta valmistetut lattialankut.

Kovapuukerrosten paksuuden lisäämisen ansiosta tämä lattia on vähemmän altis lämpötilan tai kosteuden äkillisten muutosten aiheuttamalle laajentumiselle ja supistumiselle. Se on myös erittäin vakaa lattiavaihtoehto, ja nyt on saatavilla täysin vedenpitäviä versioita.

Lankun koolla on väliä

Sinun on myös otettava huomioon lankkukoko ja huoneen pohjaratkaisu ennen kuin aloitat. Jotta lämpö pääsisi tehokkaasti huoneeseen, lattian kokonaispaksuuden tulisi olla enintään 18 mm, ja päälle tulevan massiivipuukerroksen tulisi olla enintään 5 mm paksu.

Mitä leveämmät laudat asennat, sitä suurempi riski on, että lautojen väliin muodostuu rakoja niiden supistuessa. Säteilylämmön yläpuolella olevissa kiintolattioissa käytettävän laudan suositeltu enimmäisleveys on 3 tuumaa. Voit myös vähentää rakoja käyttämällä parkettilattioita, kieli- ja uraliuskoja tai lautoja, joissa on viistetyt reunat.

Voiko kovapuuta asentaa lattialämmityksen päälle?

Jasper Varuna Waterproof Engineered Hardwood Collection, Rocky Basin / SKU: 15269186

Puun ilmastointi

Ennen kuin asennat puun, anna sen sopeutua kotisi luonnolliseen lämpötilaan ja kosteuteen. Avaa viimeistelemättömien puutuotteiden ympärillä olevat pakkaukset ja aseta ne sisälle kotiin, kunnes ne ovat sopeutuneet. National Wood Flooring Associationin mukaan puutuotteiden tulisi olla ilmankosteudessa ja ihanteellisessa lämpötilassa (65°F-75°F) seitsemän päivää ennen asennusta, asennuksen aikana ja seitsemän päivää asennuksen jälkeen.

Kiinnittäminen liimalla

Liimaamalla lattiapinnoite naulaamisen tai muiden menetelmien sijaan puu voi laajentua ja supistua hieman ilman, että se vahingoittuu pysyvästi, koska liima on elastista. Tässä on opas puukerrosten asentamiseen liimausmenetelmällä.

Onko lattialämmityksen asentaminen kiintopuun alle turvallista?

Forest & Wood Products Australian tekemän tutkimuksen mukaan kovapuun ja säteilylämmitysjärjestelmien yhdistäminen on turvallista lähes kaikissa tilanteissa. Tutkimuksen tekijät suosittelevat kovapuun ja säteilylämmityksen yhdistämistä matalan kosteuspitoisuuden ympäristöissä ja kuvaavat, mitkä puutyypit ja -leikkaukset toimivat parhaiten, jotta puu ei kupruile.

Tutkijat päättelivät: "Puulattiat UFH:n [lattialämmitys] päällä voivat toimia hyvin, ja voidaan jopa väittää, että oikein asennettu ja käytetty puulattia on parempi kuin ne, joissa on tavanomaiset lämmitysjärjestelmät, jotka aiheuttavat lattiassa kuumia kohtia, joissa on äärimmäisiä paikallisia mittamuutoksia."

Voiko kovapuuta asentaa lattialämmityksen päälle?

Jasper Waterproof Engineered Hardwood Varuna-mallisto Smoky Pearl / SKU: 15269179

Tehokkaan säteilylämmitysjärjestelmän oikeaoppinen asentaminen kotiisi voi viime kädessä säästää energiaa ja sähkörahaa. Se on ympäristöystävällinen vaihtoehto perinteiselle keskuslämmitysjärjestelmälle. Nyt kun tiedät, miten se otetaan käyttöön kovapuulattioiden alla, sinulla ei ole enää tekosyitä. Ryhdy vihreäksi ja asenna lattialämmitysjärjestelmä seuraavan remontin yhteydessä.