Voiko koko talon tuuletin pitää koko perheen viileänä?

Voiko koko talon tuuletin pitää koko perheen viileänä?

Kesä koettelee kykyäsi pitää itsesi kylmänä – sekä kirjaimellisesti, kun selviydyt helteestä, että kuvainnollisesti, kun harmittelet energialaskujen nousua. Energiakustannusten noustessa ilmastointilaitteen käyttäminen ympäri vuorokauden voi olla kallista. Tämä saa jotkut ihmiset miettimään, voisiko energiatehokkaan koko talon tuulettimen asentaminen auttaa pitämään kodin viileänä ja sähkölaskut kohtuullisina.

Asunnonomistajat, jotka harkitsevat tätä vaihtoehtoa keskusilmastointilaitteelle, saattavat olla oikeilla jäljillä. Koko talon tuulettimet ovat hyvä vaihtoehto monissa tilanteissa, mutta eivät kaikissa. Online-jälleenmyyjä SupplyHouse.comin tekninen asiantuntija Daniel O’Brian selittää koko talon tuulettimien hyödyt ja rajoitukset ja ehdottaa joitakin tekijöitä, jotka kodinomistajien tulisi ottaa huomioon.

Koko talon tuuletin poistaa lämpimän sisäilman ja vetää samalla raikasta ulkoilmaa sisään.

Ilmastointilaitteet työskentelevät sisäilman kanssa, imevät lämpimän ilman sisään, jäähdyttävät ja kosteudenpoistavat sen kylmäainekierukoiden avulla ja palauttavat viileän ja kuivan ilman takaisin kotiin. Sitä vastoin koko talon tuulettimet vaihtavat ilmaa ulkoilman kanssa. O’Brian selittää: "Ne poistavat lämpimän ilman kodista silloin, kun ulkolämpötila on viileämpi kuin sisälämpötila", yleensä aamulla tai illalla, ja imevät sisään viileämpää ulkoilmaa. Koko talon tuuletin, kuten Tamarackin Infinity 1100 Whole-House Fan (saatavana SupplyHousesta), asennetaan tyypillisesti kodin ylimmän kerroksen kattoon, jonne lämpö yleensä kerääntyy. Kun käynnistät tuulettimen ja avaat talon alimmassa kerroksessa olevat ikkunat, tuuletin työntää kuuman ilman ulos ja imee ulkoilmaa ikkunoiden kautta.

Luonnollisesti se, miten hyvin koko talon tuuletin viilentää kotia, riippuu oikean tuuletinmallin valinnan lisäksi myös ulkoisista tekijöistä, kuten lämpötilasta ja ilmankosteudesta.

Koko talon tuulettimeen siirtyminen toimii parhaiten viileissä ja kuivissa tiloissa.

Alhainen ilmankosteus on tärkeä tekijä viihtyvyyden kannalta. Useimmat ihmiset tuntevat olonsa mukavaksi 73-78 celsiusasteen lämpötilassa, kunhan ilmankosteus on alle 50 prosenttia. Kun ilmankosteus nousee 60 prosenttiin tai korkeammaksi, olo alkaa kuitenkin tuntua tahmealta.

Koska koko talon tuulettimet imevät raikasta ulkoilmaa kotiin, mutta eivät kuivaa sitä, ne toimivat parhaiten ilmastossa, jossa ulkoilman kosteus on jo suhteellisen alhainen. "Tämä vastaa yleensä aavikkoalueita ja alueita kaukana rannikolta", O’Brian toteaa. Koko talon tuuletin ei ole suositeltava Floridan Pensacolassa, jossa keskimääräinen ilmankosteus on 72,5 prosenttia, mutta siitä voisi olla hyötyä esimerkiksi Phoenixissa (keskimääräinen ilmankosteus 36,6 prosenttia) tai Las Vegasissa (30,3 prosenttia). Sopivan kuivassa paikassa Tamarackin korkean hyötysuhteen HV5800M Cyclone Whole-House Fanin (saatavana SupplyHousesta) kaltainen koko talon tuuletin voi nopeasti korvata epämiellyttävän lämpimän sisäilman virkistävän viileällä ilmalla, kun ulkolämpötila laskee alle 73 celsiusasteen.

Hyvä nyrkkisääntö: Millä tahansa alueella, jossa keskimääräinen ilmankosteus on 50 prosenttia tai vähemmän, koko talon tuuletin voi olla hyvä vaihtoehto. Jos kotikaupunkisi on kesäisin tätä tahmeampi, sinulle sopii paremmin perinteinen ilmastointilaite, joka on varustettu vähentämään kosteutta.

Huomaa, että jos asut alueella, jossa talvet voivat olla hyvin kylmiä, kuten Denverissä, "tuulettimen katossa olevista aukoista voi tulla lämpöhäviöpaikka", O’Brian sanoo. Tämä ei välttämättä tarkoita, että sinun on vältettävä kokonaan koko talon tuuletinta. Sinun on vain valittava se huolellisesti. Joissakin yksiköissä – esimerkiksi Tamarackin HV1000 R-38 Insulated Whole House Fanissa (saatavilla SupplyHousesta) – on eristetyt ovet, jotka estävät lämmön karkaamisen.

Näiden puhaltimien käyttäminen voi jäähdyttää taloa murto-osalla siitä, mitä ilmastointilaitteen käyttäminen vaatii.

Koko talon tuulettimen ehkä suurin etu on sen energiatehokas toiminta. Perinteisen ilmastointilaitteen käyttämä prosessi talon jäähdyttämiseksi on kallis – riippuen asuinpaikastasi, jäähdytys voi Yhdysvaltojen Energy Information Administrationin mukaan muodostaa jopa 27 prosenttia koko sähkölaskusta. Tämä voi helposti tarkoittaa satoja dollareita lisää sähkölaskuusi. Toisaalta koko talon tuuletin kuluttaa noin 10 prosenttia siitä energiamäärästä, joka tarvitaan perinteisen ilmastointilaitteen käyttämiseen.

Tämä ei tarkoita, että sinun on hankittava vain jompikumpi. Jos asut matalan ilmankosteuden alueella, voit käyttää ilmastointilaitetta tarpeen mukaan kuumimpaan aikaan päivästä, yleensä keski- tai myöhäisiltapäivään. Kun ulkolämpötilat laskevat, voit avata ikkunat ja vaihtaa tuulettimeen, jolloin voit pitää viileän yön yli murto-osalla kustannuksista.

Koko talon tuulettimet ovat nykyään paljon hiljaisempia kuin edeltäjänsä.

Varhaiset 1970- ja 80-luvun koko talon tuulettimet saattoivat olla melko äänekkäitä, ja jotkut niistä aiheuttivat sellaista meteliä, että kodin asukkaat eivät kuulleet toistensa puhetta metelin äänestä. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja tekniikan kehitys on parantanut koko talon tuulettimia aivan kuten se on johtanut parempiin LVI-yksiköihin. "Monet nykyiset koko talon tuulettimet toimivat huomattavan hiljaisesti", O’Brian sanoo.

Jos rauha on ensisijaisen tärkeää, tutustu HV5500G Blizzard Whole-House -tuulettimeen (saatavana SupplyHousesta). Se on yksi markkinoiden hiljaisimmista koko talon tuulettimista, sillä sen ääni on vain 56 desibeliä, mikä vastaa kevyen liikenteen aiheuttamaa ääntä kotisi edessä olevalla kadulla.

Asennus kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Jos näyttää siltä, että koko talon tuuletin voisi olla etsimäsi rahansäästöratkaisu, hienoa! Mutta älä tee asennusta itse tekemällä. Ennen kuin yrität tehdä sen itse, tarkista ensin paikallisista säännöistä, ettet riko mitään sääntöjä, ja tunne omat rajasi. "Tee-se-itse-asennuksen mahdollisuus riippuu asentajan taitotasosta", O’Brian sanoo. Esimerkiksi Tamarackin CQ1100 Ducted Whole-House Fan Kit (saatavana SupplyHousesta) saattaa vaatia erityisen ullakon ulkoilmaventtiilin asentamista, jotta kuuma ilma saadaan poistettua tehokkaasti ullakolta. Ullakon rakenteesta riippuen tämä voi edellyttää uuden tuuletusaukon asentamista suoraan ullakon sivuseinään tai katon läpi, ja nämä molemmat tehtävät kannattaa varata ammattilaisille.

Tämä sisältö on maksullista mainontaa, joka on luotu yhteistyössä SupplyHousen kanssa. Sen tosiasiat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.