Vinyylilattian maalaaminen

Vaikka vinyyli on suosittu lattianpäällystevaihtoehto moniin talon huoneisiin, sen väri voi haalistua auringolle altistumisen tai normaalin kulumisen vuoksi. Onneksi vinyylilattian maalaaminen on budjettiystävällinen tapa herättää lattia henkiin. Olitpa kiinnostunut muuttamaan vinyylilattiasi ulkonäköä tai saamaan lattiasi näyttämään kuin uudelta, tässä hyödyllisessä oppaassa käydään läpi tärkeät tiedot, jotka sinun on tiedettävä ennen vinyylilattian maalaamista.

Vinyylilattian maalaaminen

Viisi askelta, jotka on otettava

Vaikka vinyylilattian maalaamisen vaiheet tuntuvat tylsiltä, niitä on tärkeää noudattaa. Jos jätät jonkin vaiheen väliin ajan säästämiseksi, maali saattaa lohkeilla tai hilseillä heti, kun alat kävellä lattialla, mikä tarkoittaa, että sinun on toistettava koko prosessi uudelleen. Jos kuitenkin noudatat näitä tärkeitä vaiheita oikein, saat nauttia uudesta lattiaväristä, jonka pinta on sileä ja puhdas.

1. Puhdista lattia perusteellisesti

Vinyylilattian maalaaminen

Jos lattiasi on likainen, levittämäsi maali tarttuu likaan eikä lattiaan. Tämä aiheuttaa laikukkaan ja epätasaisen pinnan. Siksi ensimmäinen askel on varmistaa, että lattia on perusteellisesti puhdas. Täytä ämpäri lämpimällä vedellä ja yleispuhdistusaineella. Kasta liina tai sieni puhdistusliuokseen ja pyyhi sillä lattia poistaaksesi lian, lian tai vahakertymät. Kun olet puhdistanut, anna lattian kuivua kokonaan.

2. Täytä reiät ja halkeamat.

Kun lattiasi on puhdas ja kuiva, seuraava vaihe prosessissa on tarkastaa se mahdollisten reikien tai halkeamien varalta. Jos havaitset lattiassa puutteita, on tärkeää käyttää kittipuikkoa ja puutäyteainetta niiden paikkaamiseen. Vaikka et ehkä huomaa niitä vanhalla värillä, uusi maali saattaa tehdä vauriot näkyvämmiksi. Kun puutäyte on kuivunut, tasoita alue keskikarkealla hiekkapaperilla. Poista sitten lattialla olevat roskat imurilla ja pyyhi jäljelle jäänyt pöly kostealla mikrokuituliinalla.

3. Kiillotuksen poisto

Nyt olet valmis poistamaan vinyylilattian kiillon. Tämä on tärkeä vaihe prosessissa, koska se helpottaa uuden maalin tarttumista. Nestemäinen kiillonpoistoaine on voimakas kemikaali, joten varmista, että noudatat asianmukaisia varotoimia sitä käyttäessäsi. Sinun on käytettävä silmäsuojaimia ja kumihanskoja. Lisäksi on tärkeää tuulettaa huone mahdollisimman raikkaalla ilmalla. Levitä nestemäistä deglosseria puhtaalla liinalla vinyylilattialle ja anna sen sitten kuivua.

Kun levität nestemäistä kiillonpoistoainetta, varmista, että aloitat huoneen sisäänkäynnin vastakkaisesta seinästä tai nurkasta ja etenet taaksepäin. Näin varmistat, ettet kirjaimellisesti maalaa itseäsi nurkkaan, josta ei ole ulospääsyä ennen lattian kuivumista.

4. Valmistele ja pohjamaalaa

Kun nestemäinen kiillonpoistoaine on kuivunut kokonaan, voit aloittaa huoneen valmistelun maalausta varten. Joko poista tai kiinnitä sinistä maalarinteippiä seinän varrella oleviin sokkelilevyihin suojatakseen ne lattiamaalilta. Muista, että vaikka oletkin käyttänyt maalarinteippiä, sinun on silti säästettävä maalin määrässä reunalistojen lähellä.

Levitä pienellä pensselillä 2- 3 tuuman levyinen kaistale pohjamaalia seinän tai jalkalistan viereen. Sen jälkeen voit käyttää suurempaa sivellintä tai telaa levittääksesi ohuen kerroksen pohjamaalia muualle lattiaan. Kun ensimmäinen pohjamaalikerros on kuivunut, levitä toinen kerros. Anna myös sen kuivua.

5. Maalaa

Vinyylilattian maalaaminen

Nyt olet valmis levittämään uuden maalikerroksen. Kuten pohjamaalin levittämisen yhteydessä, leikkaa pienellä siveltimellä kaistale lattiamaalia seinän tai sokkelin kohdalle. Käytä sitten suurta sivellintä tai telaa maalataksesi loput lattian alueesta. Anna kuivua kokonaan ennen kevyen toisen maalikerroksen levittämistä.

Vinyylilattian maalaamisessa on se hyvä puoli, että voit lisätä uuden kuvion tai mallin eri värillä. Jos päätät tehdä näin, odota, että molemmat pohjavärikerrokset ovat kuivuneet, ja kiinnitä sitten maalarinteippi kuvioosi varten. Kun olet teipannut kuvion, levitä toinen väri haluamaasi kohtaan ja anna sen kuivua. Sinun on todennäköisesti lisättävä myös toinen kerros tätä maalia.

Kun lattia on tarpeeksi kuiva käveltäväksi, voit poistaa maalarinteipin, kiinnittää jalkalistat tarvittaessa uudelleen ja nauttia vinyylilattiasi kauneudesta ja sen uudesta maalista.

Mitä muuta tarvitset vinyylilattian maalaamiseen?

Vinyylilattian maalaaminen

Jotta maalaustyöstä tulisi mahdollisimman helppoa, varmista, että sinulla on seuraavat tarvikkeet käsilläsi ennen kuin aloitat:

 • Ämpäri
 • Sieni tai liina
 • Yleispuhdistusaine
 • Kittiveitsi
 • Puun täyteaine
 • Keskikarkea hiekkapaperi
 • Mikrokuituliina
 • Pölynimuri
 • Silmäsuojaimet
 • Kumihanskat
 • Nestemäinen kiillonpoistoaine
 • Sininen maalarinteippi
 • Pieni pensseli
 • Pohjamaali
 • Suuri pensseli tai tela
 • Lattiamaali

Millaista maalia sinun pitäisi käyttää?

Vinyylilattian maalaaminen

Ennen vinyylilattian maalaamista on hyvä tietää joitakin perusasioita siitä, mitä on tarkoitus käsitellä. Vinyyli on muovimateriaalia, eikä useimpia maaleja ole suunniteltu tarttumaan niinkin sileään materiaaliin kuin muovi. Tämän vuoksi sinun on ostettava maali, joka on suunniteltu erityisesti vinyylille.

Maalit, jotka on suunniteltu tarttumaan vinyyliin, on valmistettu 100-prosenttisesta akryylistä tai uretaanin ja akryylihartsin sekoituksista. Yksi nopea ja helppo tapa tietää, toimiiko käyttämäsi väri vinyylilattialla, on etsiä sitä ulkoväreistä. Monet maaliyritykset nimittäin valmistavat näitä sekoituksia ulkokäyttöön vinyylijulkisivuihin. Voit myös etsiä maalia, joka on merkitty lattiamaaliksi tai kuistimaaliksi.

Kun olet valmis antamaan vinyylilattiallesi päivitetyn ilmeen, voit tehdä sen maalilla. Käytä tämän oppaan tietoja varmistaaksesi, että noudatat oikeita vaiheita, jotta voit nauttia uudesta lattiaväristäsi vuosien ajan.