Vinyylilattian kehitys

Vinyylilattia on aina ollut kodin sisustamisen supertähti. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se olisi muuttunut vuosien varrella. Tämä ainutlaatuinen lattianpäällystysvaihtoehto on kehittynyt ajan myötä, ja jokaisen uuden version myötä vinyylistä on tullut entistä houkuttelevampi vaihtoehto kodinomistajille. Tutustutaanpa vinyylin kiehtovaan menneisyyteen ja opitaan, miten tämän alennuslattian moderni inkarnaatio voi muuttaa kotisi sisustusta.

Satunnainen keksintö

1800-luvulla tärkeimmät lattianpäällystysvaihtoehdot eivät olleet aivan kovia pintoja. Lattiamarkkinoilta puuttui jotain, mutta sitä ei vain ollut vielä löydetty. Vinyyli oli täydellinen materiaali täyttämään tämän tarpeen, mutta se kehitettiin itse asiassa vahingossa.

Vuonna 1872 eurooppalainen kemisti Eugen Baumann kokeili vinyylikloridiksi kutsuttua kaasua. Hän päätti yhdistää kaasun muihin aineisiin, ja tuloksena oli jäykkä materiaali. Tuohon aikaan sille ei ollut selvää käyttöä, joten se jätettiin sivuun sattumanvaraisena löytönä.

Vuonna 1926 amerikkalainen keksijä tohtori Waldo Semon yritti sitoa metallia kumiin. Hän päätti kokeilla vinyylikloridia ja sekoitti sitä muihin kemikaaleihin, jolloin syntyi sarja kaasuja ja lähes räjähdyksiä. Mutta kokeiltuaan vielä hieman lisää hän keksi polyvinyylikloridin (PVC), joka tunnetaan paremmin nimellä vinyyli.

Aluksi sitä käytettiin iskunvaimentimissa ja synteettisten renkaiden valmistuksessa. Toisen maailmansodan aikana vinyyliä käytettiin jopa johtojen eristämiseen. Sodan jälkeen vinyyli siirtyi sitten siihen käyttöön, josta se on ehkä kaikkein tunnetuin: lattioihin.

Suuri debyytti

Vinyyli tuli kodin sisustukseen suurella tavalla. Se oli esillä Chicagossa vuonna 1933 järjestetyssä "A Century of Progress" -näyttelyssä, jolloin se sai suuren näyttämön, jossa sen monia etuja esiteltiin. Näyttelyssä vinyylikomposiittilaattaa kuvailtiin edulliseksi, joustavaksi ja helposti asennettavaksi, kaikki ominaisuuksia, jotka ovat vinyylissä edelleen läsnä.

Valitettavasti vinyyli oli tuolloin vielä melko harvinaista. Tämä tarkoitti sitä, että tämä uusi lattiamallisto yleistyi kunnolla vasta 1940-luvulla. Vinyylilaattojen tuotantoa lisättiin toisen maailmansodan jälkeen. Samoihin aikoihin tuhannet sotilaat palasivat kotiin, menivät naimisiin ja ostivat koteja, joten se oli ihanteellinen aika uudenlaisen lattiapinnoitteen yleistymiselle. Samaan aikaan siitä oli tulossa suosittu valinta myös suurempiin tiloihin, kuten kaupallisiin tiloihin ja laitosten lattioihin.

Vinyylin uudet muunnelmat

Vinyylilattioista tuli nopeasti valtavan suosittuja. Se oli ihanteellinen valinta vilkkaaseen kotiin, koska se kesti hyvin liikennettä ja oli helppo puhdistaa ja huoltaa. Edullinen hinta ei myöskään haitannut.

1960-luvulla vinyylilattioiden valmistajat päättivät parantaa alkuperäistä mallia ja tehdä tuotteesta entistäkin houkuttelevamman. Tällä vuosikymmenellä kehitettiin joitakin mielenkiintoisimpia vinyylilattiatekniikoita, kuten "vahaamattomat" lattiat ja pehmustetut vinyylilattiat.

Kehitys jatkui 1970-luvulla, jolloin esiteltiin ensimmäinen vinyylilankkulattia. Tämä loi monenlaisia uusia sisustusvaihtoehtoja kotiin, koska käyttäjät saivat vinyylin edut puulattian tyylikkään ulkonäön kanssa. Ja vaikka se oli aidon näköinen, kustannukset olivat silti murto-osa aidon puulattian kustannuksista.

Terveellinen siirtymäkausi

1950-, 60- ja 70-luvuilla vinyylilattioista tuli niin asunnonostajien kuin asunnonhaltijoidenkin suosima lattiamateriaali. Mutta 1980-luvulla havaittu ongelma uhkasi itse asiassa lopettaa vinyylin valtakauden. Paljastui, että lähes kaikki vinyylilaatat sisälsivät jonkin verran asbestia. Tästä oli tuolloin tulossa merkittävä terveysongelma, joten vinyylilattioista tuli todellinen ongelma asunnon omistajille.

Onneksi nopeasti kehitettiin uusia vinyylilattioita, joissa ei ollut asbestia. Ja koska vinyyli oli edelleen kustannustehokas lattiavaihtoehto, monet kodinomistajat pystyivät vaihtamaan vanhat laatat uudempaan, terveystietoiseen versioon.

On tärkeää huomata, että ennen 1980-luvun puoliväliä asennetut vinyylilaatat saa poistaa vain ammattilainen. Näin varmistetaan, että asbesti poistetaan kodistasi turvallisesti ja kokonaan.

Vinyylilattia nykyään

Vinyylilattia on tietysti edelleen huippuvaihtoehto asunnon omistajille nykyäänkin. Sillä on edelleen samat edut, joita sillä on ollut jo vuosia, ja aikoinaan esiin tulleet ongelmat (kuten asbestipitoisuus) on ratkaistu helposti. Tämän seurauksena vinyyli on tällä hetkellä yksi suosituimmista kodin lattianpäällystevaihtoehdoista, erityisesti keittiössä ja kylpyhuoneessa.

Samaan aikaan vinyylilattioiden uudet versiot tarjoavat lisävaihtoehtoja tilojen päivittämiseen. Monet ihmiset valitsevat ylelliset vinyylilaatat ja -lankut lisätäkseen hienostuneen ilmeen murto-osalla muiden lattianpäällystevaihtoehtojen kustannuksista. Seuraavassa on joitakin jännittäviä uusia ominaisuuksia, joita vinyyli voi tarjota:

Vedenpitävä: Monet tämän päivän vinyylilattiavaihtoehdoista ovat 100-prosenttisesti vedenpitäviä. Tämä tekee siitä entistä helpomman puhdistaa ja ylläpitää ja poistaa värjäytymiseen tai korroosioon liittyvät ongelmat. Se on erityisen hieno asia kodinomistajille, jotka haluavat puun ulkonäön ilman puulattioiden hoitamiseen liittyviä haasteita.

Liukueste: Vinyylilattioiden uudemmissa versioissa on usein liukuestepinnoite, joka mahdollistaa tyylikkään, kiiltävän ulkonäön luomatta vaaraa kotiin.

Staattinen johtavuus: Tämä on vinyylilattioiden melko tuore kehitys, joka vähentää kätevästi staattista sähköä kodin sisäympäristössä. Pohjimmiltaan laatat tai lankut kanavoivat tämän staattisen varauksen pois lattian läpi.

Ympäristöystävällisyys: 100-prosenttisten vinyylimateriaalien ansiosta monet kodit pystyvät täyttämään vihreän rakentamisen standardit. Tämä materiaali on parempi ympäristölle kuin jotkin muut lattiavaihtoehdot.

Naarmunkestävä: Joissakin vinyylilattioissa on erityinen kulutuskerros, joka suojaa naarmuilta ja hankauksilta. Valmistajasta riippuen tämä suojakerros voi suojata myös kolhuilta ja tahroilta.

Monipuolinen: Vinyyliä on nyt saatavilla useammissa väreissä ja kuvioissa kuin koskaan ennen. Mallit voivat jäljitellä luonnonmateriaaleja (kuten puuta), ja niitä voidaan valmistaa monen muotoisina ja kokoisina. Valmiiksi suunnitellun vaihtoehdon avulla on helppo saada kotisi nykyistä tyyliä vastaava ulkoasu. Ne, jotka haluavat yksilöllisen ulkonäön, voivat helposti yhdistellä kuvioita ja sävyjä luodakseen kotiinsa ainutlaatuisen lattiaefektin.

Kustannustehokas: Vaikka tämä on ollut vinyylilattioiden perusominaisuus, on huomionarvoista, että tämä lattianpäällystevaihtoehto on edelleen edullinen jopa joidenkin nykyään saatavilla olevien päivitettyjen vinyylivaihtoehtojen kanssa.

Vinyylilattian etujen luettelo on lähes loputon. Asunnonomistajat eivät tunnu saavan tarpeekseen tästä edullisesta, kestävästä ja houkuttelevasta lattiavaihtoehdosta. Halusitpa sitten vinyylilaatat tai vinyylilankkulattiat, on olemassa runsaasti tyylikkäitä malleja, jotka voisivat sopia hyvin kotiisi. Voit käydä osoitteessa .com tilaamassa ilmaisia näytteitä ja löytää täydellisen vinyylilattian kotiisi.

Onko sinulla kysyttävää vinyylilattioista? Kerro meille alla olevassa kommenttiosiossa.