Vinyyli vs. laminaatti: Mitä eroa on?

Vinyyli vs. laminaatti: Mitä eroa on?

Budjettiystävällinen laminaattilattia luo aidon puun ulkonäön. Mukana Lamton Laminate – 12mm Exotic Collection -mallisto sävyssä West Betawi Grey SKU: 10079691

Kun etsit budjettiystävällisiä, helppohoitoisia lattiavaihtoehtoja, vinyyli ja laminaatti ovat usein kaksi ensimmäistä ehdotusta, jotka saat. Vaikka näillä kahdella lattiatyypillä on paljon yhteistä, niillä on muutama keskeinen ero. Nämä kannattaa ottaa huomioon, kun päätät, kumman asennat kotiisi. Jos et ole varma, pitäisikö valita vinyyli vai laminaatti, tämä opas auttaa sinua tekemään tarpeisiisi sopivan päätöksen.

Vinyylilattian edut ja haitat

Vinyylilattia on valmistettu 100-prosenttisesti muovista. Tämä koostumus antaa sille erinomaisen kosteudenkestävyyden. Kun vesi istuu vinyylilattioiden päällä, jopa pitkiä aikoja, se ei vahingoita pintaa. Vinyylin vedenkestävyys tekee siitä erinomaisen valinnan kosteudelle alttiisiin tiloihin. Esimerkiksi keittiöt, kylpyhuoneet, pesutilat ja kellarit.

3 tärkeintä vinyylilattiatyyppiä

  • Vinyyli vs. laminaatti: Mitä eroa on?

    Jäykkäydin
    Hanki ilmaisia näytteitä

Plussat

Jotkin vinyylilattiatyypit ovat vedenpitäviä. Esimerkiksi puumuovi- ja polymeerikomposiittivinyyli (WPC) on vedenpitävä. Tämä johtuu sen koostumuksesta, joka koostuu kestomuoveista, puujauhosta ja kalsiumkarbonaatista. Se voidaan asentaa tiloihin, joissa on paljon kosteutta. Muita vedenpitäviä vinyylilattiavaihtoehtoja ovat muun muassa luonnon kalkkikivijauheesta, polyvinyylikloridista ja stabilisaattorista valmistettu kivimuovikomposiittivinyyli (SPC). Se tunnetaan myös nimellä jäykkäydinvinyyli. Voit asentaa sen monien lattiatyyppien päälle kelluvana lattiana. Kun otetaan huomioon kosteudelle altistuminen, vinyyli vs. laminaatti -keskustelussa vinyylilattia on selvä voittaja.

Historiallisesti monet ihmiset pitivät vinyyliä esteettisesti laminaattia huonompana. Nyt vinyyli on kuitenkin kulkenut pitkän matkan tyylivalintojen osalta. Voit löytää vinyylilattioita, jotka jäljittelevät kivi-, kaakeli- ja jopa puulattioiden ulkonäköä ja tuntumaa realistisella tarkkuudella.

Haitat

Vinyylillä on pidempi käyttöikä ja parempi yleinen kestävyys kuin laminaatilla. Älä kuitenkaan unohda ottaa huomioon budjettiasi. Vinyylilattia voi olla kalliimpi kuin laminaattilattia, varsinkin jos valitset luksusvinyylilattian. Vaikka vinyylilattia voi kestää kaksi kertaa kauemmin kuin laminaatti, se voi vaatia suuremman alkuinvestoinnin.

Vinyyli vs. laminaatti: Mitä eroa on?

Paranna kotisi tai yrityksesi ilmettä ja tunnetta näillä helposti asennettavilla laatoilla. Sisältää Vesdura Vinyl Planks 5.3mm SPC Click Lock Elevation Collection -malliston värissä Arbol. SKU 15262460

Laminaattilattian edut ja haitat

Laminaatti on synteettinen tuote, joka jäljittelee aidon kovapuun ulkonäköä. Se voi olla aidon puulattian näköinen, mikä tekee siitä suositun niiden asunnonomistajien keskuudessa, jotka pitävät kovapuun tyylistä mutta haluavat käyttää vähemmän rahaa lattiapinnoitteisiin. Vaikka se on budjettiystävällinen lattiatyyppi, laminaatti ei suoriudu hyvin kosteuden suhteen. Joillakin laminaattityypeillä on vedenkestäviä ominaisuuksia, mutta nämä lattianpäällystevaihtoehdot eivät ole vedenpitäviä, ja ne vaurioituvat vakavasti, jos vesi istuu niiden päällä pitkiä aikoja.

Plussat

Yksi tärkeimmistä eduista, joita laminaattilattian valitseminen vinyyli vs. laminaatti -keskustelussa tuo tullessaan, on miellyttävä tuntuma jalan alla. Et ehkä ajattele tätä ominaisuutta merkittävänä tekijänä päätettäessäsi, minkä lattiatyypin valitset, mutta jalkojen alla tuntuva tuntuma voi vaikuttaa suuresti siihen, nautitko lattioilla kävelemisestä päivästä toiseen. Laminaatin paksumpi koostumus sisältää puupitoisuutta, minkä ansiosta se tuntuu lämpimämmältä ja hieman pehmeältä. Vinyyli sen sijaan on yleensä melko kova ja kylmän tuntuinen, joten se ei yleensä ole paras valinta tärkeimpiin asuintiloihin ja makuuhuoneisiin.

Monet kodinomistajat pitävät laminaatin ulkonäöstä enemmän kuin vinyylin ulkonäöstä. Vaikka molempia lattiatyyppejä on saatavana monenlaisia tyylejä, värejä ja kuvioita, laminaatissa on yleensä parempia kuvia tai kohokuvioita, jotka antavat lattioille realistisemman ilmeen. Yleensä kodinomistajat valitsevat laminaatin vinyylin sijasta kodin hyvin näkyville alueille, kuten eteisiin, olohuoneisiin ja ruokasaleihin.

Miinukset

Valitettavasti laminaattilattia ei kestä yhtä kauan kuin vinyyli. Monissa tapauksissa laminaattilattiat on vaihdettava 10 vuoden kuluessa asennuksesta. Myönteistä on, että laminaattilattioiden alkuperäiset kustannukset ovat joskus alhaisemmat. Jos budjettisi on tiukka, laminaattilattian avulla voit antaa lattioillesi uuden ilmeen pienemmällä rahalla. Muista säästää mahdollisia vaihtolattioita varten, jos aiot asua kodissasi pitkään.

Vinyyli vs. laminaatti: Mitä eroa on?

Runsas realistinen perulaisen inkivääripuun kuviointi – todella kaunis. Mukana Lamton Laminate 12mm Wide Board Collection -malliston Peruvian Gingerwood -kuosi. SKU: 10074335

Vinyyli vs. laminaatti: Laminaatti: Yhtäläisyydet

Yhteenvetona voidaan todeta, että vinyyli on parempi valinta, kun tarvitset lattialta vedenkestävyyttä, käyttöikää ja kestävyyttä. Samaan aikaan laminaatti on suositeltavampi, jos haluat tyylikkäämmän ulkonäön, alhaisemmat kustannukset ja mukavan tuntuman jalkojen alla.

Eroistaan huolimatta laminaatti ja vinyyli ovat myös monin tavoin samankaltaisia, muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Asennuksen helppous: Jos tarvitset vaahtomuovialustan laminaattia varten tai päätät asentaa vinyylilevyt, saatat tarvita ammattilaisten apua asennuksen suorittamiseen. Sekä laminaatti että vinyyli tulevat kuitenkin lankkuina, jotka lukittuvat toisiinsa kelluvaksi lattiaksi tai lähes minkä tahansa tyyppiselle aluslattialle, jolloin voit tehdä helpon DIY-asennuksen kumman tahansa lattiatyypin kanssa.
  • Huolto: Vinyyli ja laminaatti ovat molemmat helppoja pitää puhtaana. Moppaa, imuroi tai lakaise vain tarpeen mukaan. Et tarvitse erityisiä puhdistusaineita tai koneita pitämään näitä lattioita hyvässä kunnossa.
  • Ympäristöystävällisyys: Molempien lattiatyyppien kohdalla on saatavilla ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Jos haluat olla "vihreä", etsi vinyyliä, jolla on LEED-hyvitys EQ4.3 Low-Emitting Material (vähäpäästöinen materiaali), tai laminaattia, joka täyttää LEED MR4c 4.1-4.2 (kierrätetty sisältö) -statuksen.
  • Kustannukset: Laminaattia löytyy joskus halvemmalla verrattuna vinyyliin. Tämä riippuu siitä, millaista tyyliä ja ominaisuuksia etsit. Vinyyli vs. laminaatti, hinta on suhteellisen vertailukelpoinen. Molempia pidetään kahtena budjettiystävällisimpänä lattiavaihtoehtona.

Päätä, mitkä ovat tärkeimmät kriteerit uusille lattioille. Onko tärkeämpää saada vedenpitävä lattia vai jotain, joka näyttää enemmän aidolta puulta? Välitätkö enemmän jalkojen tuntumasta vai uusien lattioiden käyttöiästä? Tämän oppaan avulla voit punnita hyviä ja huonoja puolia, kun valitset vinyyli- ja laminaattilattian välillä. Näiden vinkkien pitäisi auttaa sinua tekemään tietoon perustuva päätös ja parantamaan kotisi ulkonäköä ja arvoa.

Vinyyli vs. laminaatti: Mitä eroa on?