Viljelykone vs. maanmuokkaaja: Kumpi on paras maaperällesi?

Viljelykone vs. maanmuokkaaja: Kumpi on paras maaperällesi?

Jyrsin vai kultivaattori? Puutarhurit käyttävät näitä kahta sanaa usein ikään kuin ne tarkoittaisivat samaa asiaa, mutta ne ovat itse asiassa eri työkaluja. Koneet näyttävät samankaltaisilta, vaikka maanmuokkaajat ovatkin yleensä suurempia kuin kultivaattorit, mutta kumpikin on rakennettu suorittamaan ainutlaatuista tehtävää puutarhassa, eivätkä ne oikeastaan ole keskenään vaihdettavissa. Rototilleri eli maanmuokkaaja on näistä kahdesta raskaampi ja tehokkaampi. Maanmuokkaajat on tehty syvään ja aggressiiviseen kaivamiseen maan avaamiseksi – esimerkiksi silloin, kun olet luomassa upouutta puutarhapenkkiä tai aloittamassa kauden alussa. Eri malleissa on erilaisia kokoonpanoja ja toimintoja, kuten taka- tai etupuolella olevat piikit, vaihtelevat syvyysasetukset, eteen- ja vastapäivään pyörivät piikit ja paljon muuta.

Kultivaattorit on kuitenkin rakennettu hienovaraisuutta varten. Ne on tehty sekoittamaan jo löysää maata lannoitteiden lisäämiseksi, rikkomaan kuorettunutta maata ennen kastelua tai auttamaan rikkaruohojen kitkemisessä. Ne ovat kompakteja ja kevyitä, mutta silti tehokkaita, ja niiden työalue on pienempi, mikä mahdollistaa suuremman tarkkuuden. Jos et ole aivan varma, tarvitaanko käsillä olevaan tehtävään kultivaattoria vai maanmuokkauskonetta, lue lisää näistä kahdesta tärkeästä puutarhanhoitokoneesta.

Kultivaattorit sekoittavat maan, kun taas maanmuokkaajat rikkovat kovan maan palasiksi.

Puutarhakultivaattori on suunniteltu säännöllisiin huoltotehtäviin jo löysätyssä maassa ja työskentelyyn kasvavien kasvien ympärillä. Ajattele sitä moottorilla varustettuna kaivurina. Voimanlähde ja piikit on rakennettu niin, että ne mahtuvat ahtaisiin paikkoihin, eikä kevyt runko kaiva aggressiivisesti juuristoon. Kultivaattorin piikit on suunniteltu jauhamaan maa hienojakoiseksi, minkä vuoksi tämä työkalu on ylivoimainen valinta viimeiseen sängyn valmisteluun ennen siementen kylvöä.

Maanmuokkauskone taas on suuri ja raskas, ja sen piikkien halkaisija on suhteellisen suuri. Se korvaa käsityökalut, kuten pato ja lapio, ja näiden työkalujen tapaan se on tarkoitettu kaivamaan syvälle ja murskaamaan kovaa maata sängynmuokkauksen varhaisimmassa vaiheessa. Maanmuokkaajilla voidaan myös hyvin sekoittaa maahan kasvien jäännöksiä puutarhanhoitokauden lopussa.

Kultivaattoreissa on usein vähemmän tehoa kuin maanmuokkaajissa.

Pienimmät puutarhakultivaattorit ovat itse asiassa ihmisvoimalla toimivia. Ne muistuttavat kaivurin ja haravan risteytystä, ja niissä on kapea pää ja lyhyet, kaarevat hampaat. Moottoroidut versiot ovat hieman suurempia ja painavampia, ja niitä käytetään pienillä 2- tai 4-tahtisilla kaasumoottoreilla, johdottomilla sähkömoottoreilla tai pistokkeella toimivilla sähkömoottoreilla. Niiden teho, joka on verrattavissa jousitrimmerin tai akkuporakoneen tehoon, riittää maan sekoittamiseen ja on riittävän kevyt mukavaan käyttöön. Kultivaattoreilla pääsee sinne, minne maanmuokkaajilla ei yksinkertaisesti pääse: niiden pienen koon ja kevyen moottorin ansiosta niitä on helppo liikutella kasvavien kasvien ympärillä.

Maanmuokkaajat ovat suurempia ja niitä voi olla vaikeampi käsitellä kuin kultivaattoreita.

Jopa kaikkein pienikokoisin etuvetoinen roottorijyrsin kilpailee kaasukäyttöisen työnnettävän ruohonleikkurin koon kanssa. Suuremmissa takajyrsinkoneissa on joidenkin ajoleikkureiden moottorien kokoluokkiin verrattavat moottorit. Nämä koneet on suunniteltu käytettäväksi maastossa, jossa ei ole esteitä ja jossa ne voivat kulkea pitkiä, melko suoria linjoja. Niillä voidaan siivota vihannesrivien välit, mutta ne eivät sovellu yksityiskohtaiseen työhön. Unohda, että käyttäisit tällaista ruohonleikkuria alle 20 jalan pituisten sänkyjen valmisteluun; ne ovat liian suuria ja tilaa vieviä ollakseen käytännöllisiä. Etuvartiset maanmuokkaajat ovat ryhmän liikuteltavuudeltaan parhaita, mutta nekin ovat raskaita ja niiden liikelaajuus on rajallinen.

Kultivaattoreita käytetään ensisijaisesti olemassa olevan puutarhapenkin valmisteluun, kun taas maanmuokkaajat on varustettu uusien penkkien luomiseen.

Kun haluat tehdä uuden puutarhapenkereen maanmuokkauksen tai muokata syvälle raskasta savimaata olemassa olevaan penkereeseen, maanmuokkaaja on oikea työkalu tähän työhön. Se kaivaa syvälle, potkaisee suuret kivet pois ja rikkoo itsepäiset möhkäleet helposti. Sähkökäyttöisten kultivaattoreiden kevyempi koko ja nivellysmahdollisuudet tekevät niistä paremmat ehdokkaat vakiintuneiden penkkien muokkaamiseen. Ne ovat erinomaisia siemenpenkkien valmistelussa ja jo pehmeän maan pinnan löysäämisessä. Kultivaattorit tekevät myös nopeaa työtä rikkaruohojen kanssa vaarantamatta puutarhakasvien juuria.

Maanmuokkaajat ovat parempia suurempiin töihin.

Maanmuokkaajilla on voimaa ja painoa tehdä vaikeita kaivutöitä suurissa töissä. Niiden piikit ovat riittävän suuret kaivamaan syvälle ja ne on suunniteltu potkaisemaan kiviä ulos. Niiden leveämmät työpinnat kattavat enemmän maata per kulku. Monet mallit ovat itseliikkuvia, mikä vähentää huomattavasti kuljettajan väsymistä. Lisäksi monissa malleissa on hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten eteen- tai vastapäivään kääntyvät piikit, säädettävä piikkien leveys, säädettävä pyörän leveys, syvyysmittari ja vetokoukku, joiden avulla kone voidaan räätälöidä työtä varten.

Kultivaattoreita voidaan käyttää myös rikkakasvien poistoon.

Matalan työsyvyyden ja pienen koon ansiosta kultivaattorit soveltuvat erinomaisesti rikkaruohojen poistamiseen sängyistä ja kasvien ympäriltä helposti, turvallisesti ja nopeasti. Säännöllinen kultivointi puutarhakasvien ympärillä stimuloi syvempien juurien kehitystä ja parantaa kuivuuden kestävyyttä, eikä kone käytännössä vahingoita kasveja. Kultivaattorit ovat käteviä säännölliseen käyttöön koko kauden ajan. Ne eivät vie paljon säilytystilaa, ja ne tekevät työn nopeammin kuin puutarhakoura.

Useimmissa maanmuokkauskoneissa on kaasumoottori, mutta sähkömoottori on tulossa markkinoille.

Kun ostat maanmuokkaajia ja kultivaattoreita, rajat hämärtyvät melko nopeasti. Jotkin valmistajat nimittävät kultivaattoreita maanmuokkaajiksi, ja he ovat tehneet niin jo pitkään. Parhaimmissa maanmuokkaajissa, joissa on pitkä käyttöaika, raskaat piikit ja riittävästi tehoa uuden maaperän rikkomiseen, on bensiinimoottori. Tästä huolimatta on olemassa monia hybridiviljelykone/-kultivaattoreita, jotka lähestyvät pienten bensakäyttöisten etupiikkikoneiden ominaisuuksia. Tässä hybridiluokassa sähköteho paranee jatkuvasti, mutta se on edelleen rajallinen.