Viimeistelypuu

Kuva: frenchantiques.blogspot.com

Puhutaanpa valmistamasi esineen pinnasta. Kuinka sileä se on? Ovatko naulojen tai ruuvien päät tasan tai, mikä vielä parempi, upotettu viimeisteltävän pinnan alapuolelle? Entä näkyykö sahan, höylän tai muun työstön jälkiä? Onko taltan, veitsen tai muun työkalun jälkiä?

Hihnahiomakone voi ratkaista joitakin näistä ongelmista, viimeistelyhiomakone ei juuri mitään niistä. Nyt on siis aika korjata tai naamioida nämä virheet työstäsi. Käytettävissä on useita tekniikoita ja materiaaleja, jotka auttavat sinua tässä. Käsittele näitä ongelmia seuraavasti:

Naulanreiät. Ellei naulanpäitä ole tarkoitettu koristeellisiksi, haluat luultavasti luottaa viimeistelynauloihin, jotka lyödään puun pinnan alapuolelle naulasarjalla. Näin jää pieni pyöreä reikä, joka täytetään puukitillä. Levitä se kapealla kittipuikolla. Jos aiot hioa pinnan, jätä pieni määrä ylimääräistä kittiä hieman pinnan yläpuolelle; hiomakone tasoittaa sen tasaiseksi.

Ruuvit. Ruuvit ovat toki toimivia, mutta on myönnettävä, että niiden päät eivät ole kauniita. On parasta upottaa ne uppoasentoon ja täyttää syntyvä reikä tulpalla. Tulppa liimataan paikalleen, ja kun liima on kovettunut, tulpan yläosa poistetaan terävällä taltalla tai tasosahalla.

Halkeamien täyttäminen. Käytä puukittiä, joka on pikemminkin halkeaman yli kuin halkeaman kanssa. Tämä lähestymiskulma auttaa viemään kitin syvemmälle halkeamaan ja saamaan paremman sidoksen. Jos et hio koko pintaa, kaavi ylimääräinen kitti pois ennen sen kuivumista.

Tahrat ja muut jäljet. Pyyhi pois kaikki kynänjäljet. Jos pinnalla on liimaa, tee itsellesi muistilappu, että pyyhit sen ensi kerralla paremmin pois sillä hetkellä, kun se puristuu ulos puristetusta liitoksesta. Hihnahiomakone poistaa jo kuivuneen liiman, mutta sen poistamiseen vaikeasti saavutettavista kohdista saatetaan tarvita kaapimia tai talttaa. Puutahrat voidaan valkaista kaupallisesti saatavilla olevilla tuotteilla, jotka on tehty erityisesti puun valkaisuun. Useimmissa nykyisin markkinoilla olevissa tuotteissa käytetään kahta liuosta peräkkäin. Noudata valmistajan ohjeita.

Nyt siirrytään hiontaan. Hihnahiomakone poistaa useimmat työstöjäljet ja hioo viereiset pinnat, jotka eivät ole aivan tasan, sileiksi ja tasaisiksi. Seuraa viimeistelyhiomakoneella.

Aika avata maali- tai lakkapurkki, napata sivellin tai rätti ja ryhtyä hommiin, eikö niin?

Ei niin nopeasti. Muutaman minuutin huolellinen valmistelu voi vaikuttaa merkittävästi lopputuotteen laatuun.

Poista pöly ja lika. Kappale on puhdistettava perusteellisesti hiomapölystä tai työpajan liasta ja roskista. Käytä pölynimuria ensimmäisellä kerralla, mutta kokeile sitten vanhaa puusepän kikkaa: Pyyhi koko maalattava tai lakattava pinta tartuntaliinalla. Tarttumisliina on liinanpala, joka on kostutettu hieman tärpätin ja sellakan seoksella, mieluiten sellaisella, joka on kovettunut jonkin aikaa, ehkä muovipussissa tai purkissa. Se on tahmea ja poistaa hiomapölyn ja lian. Takaan, että vaikka kappaleessa ei näkyisikään pintaroskia, ne näkyvät takkikankaassa, kun se on pyyhitty varovasti puun päälle.

Viimeistelytarvikkeet. Tarvitset muutakin kuin siveltimen ja maali- tai lakkapurkin. Tarvitset myös vähintään sopivan liuottimen jälkisiivousta varten (lue tölkistä, tarvitaanko mineraalitärpättiä, denaturoitua alkoholia, tärpättiä vai jotain muuta liuotinta).

Samalla kun tutkit purkkia, lue valmistajan suositukset lämpötilarajoituksista, kuivumisajoista ja levitystekniikoista. Ja tarkista myös sivellin tai rätti. Sen pitäisi olla puhdas ja likaamaton.

Kokeile koekäyttöä. Ellet ole käyttänyt samaa maalipintaa aiemmin, kannattaa kokeilla sitä ensin johonkin romukappaleeseen. Maalikaupassa näytettävät sirut tai näytteet ja kuvaston kuva voivat usein johtaa silmää harhaan. Myöskään tölkin sisällöstä ei välttämättä ole paljon apua; lähes kaikki maalit näyttävät erilaisilta kuivina kuin nestemäisessä muodossaan purkissa.

Levitä valitsemasi maalipinta romupuulle, anna sen kuivua ja tarkastele sitten lopputulosta. Tummentaako se puuta liikaa? Onko väri kirkkaampi (tai himmeämpi) kuin ajattelit sen olevan? Nyt on aika tehdä muutos ja välttää myöhempi itsesyytökset.

Levitystekniikat. Kun viimeistelet tasaista pintaa, käytitpä sitten öljypohjaisia maaleja tai tahraa tai lakkaa, pidä mielessä, että et saa antaa yhden osan kuivua ennen lopun maalaamista. Jos teet niin, viiva on todennäköisesti varsin näkyvä. Kun kyseessä on suuri työ, viimeistele yksi osa tai sivu kerrallaan.