Viilennä taloa älykkäällä maisemoinnilla

Viilennä taloa älykkäällä maisemoinnilla

Kuva: flickr.com

Älykäs maisemointi on muutakin kuin kaunis piha – se on älykäs ja tehokas tapa viilentää kotiasi kesällä.

Puut varjostavat kattoja kuumalta kesäauringolta. Pensaita ja köynnöksiä voi istuttaa pitämään seinät viileinä. Ilmastointilaitteen varjostaminen voi vähentää energiakustannuksia jopa 50 prosenttia. Nämä ovat vain muutamia tapoja, joilla harkittu maisemointi voi pitää sinut viileämpänä ja säästää energiakustannuksia.

Lämmön kerääntymisen estäminen
Energiatehokas maisemointi edellyttää, että ymmärrät, miten lämpö vaihtuu kodissasi. Ikkunat ottavat vastaan auringon säteilylämpöä. Katot – erityisesti tummat katot – imevät lämpöä. Seinät, ikkunat ja lasiovet tuovat lämpöä ulkoilmaan johtumalla (vaihtamalla kuumaa ilmaa viileään) tai tunkeutumalla. Kiinteistön varjostaminen puilla ja pensailla hidastaa lämmönvaihtoa, koska se jäähdyttää ulkopintoja.

Tarkkaile, miten tuuli, aurinko ja varjostus vaikuttavat kotiisi eri vuorokaudenaikoina ja eri vuodenaikoina. Paras maisemointi toimii niin, että se viilentää kotiasi kesällä ja pitää lämpöä talvisin. Kun tarkistat talosi kuumaa iltapäiväaurinkoa saavia osia, kirjaa ylös suoran auringonvalon kulma ja mitkä kasvot saavat heijastunutta auringonvaloa. Valitse puita ja kasveja, jotka päästävät viilentävän yötuulen avoimiin ikkunoihin. Pätevä maisema-arkkitehti voi auttaa sinua sijoituspaikan ja kasvilajien valinnassa optimaalisen energiatehokkuuden saavuttamiseksi.

Tee varjoa
Puun kasvunopeus sekä latvuksen muoto ja tiheys määrittävät sen varjostusarvon ja mahdolliset energiansäästöt. Nopeasti kasvava puu tarjoaa varjostusta harvempina vuosina, mutta se on todennäköisesti vähemmän kestävä kuin hitaasti kasvava vastineensa. Etsi puita, jotka muodostavat tiheän latvuston, jossa on monisuuntaisia oksia ja vaaleat, sileät lehdet. Arvioi istutusta puun koon ja juuriston koon perusteella, kun puu on täysikasvuinen. Jos puu istutetaan liian lähelle taloa, juuret eivät välttämättä saa tarvitsemaansa tilaa, ja se voi vahingoittaa talon perustuksia. Korkeat, varttuneet puut, joilla on leveä latvusto, sopivat yleensä parhaiten eteläsivulle, koska ne varjostavat kattoa.

Istuta lyhyempiä puita tai korkeita pensaita talon länsipuolelle. Ne auttavat ohjaamaan myöhäisiltapäivän aurinkoa pois seiniltä. Älä unohda matalampia pensaita, jotka voivat viilentää maata kotisi ympärillä. Lisää murattia tiili- tai kivitalon etelä- tai länsiseinään tai kasvata sitä pystysuoriin ristikoihin rakennuksen ulkoseinän vieressä. Luo luonnollinen markiisi kiinnittämällä vaakasuora säleikkö kahteen pystysuoraan säleikköön, jotta muratti tai kukkivat köynnökset voivat kasvaa sekä ylöspäin että yläpuolelle.

Älä jätä ilmastointilaitettasi paistamaan kuumaan kesäaurinkoon – se joutuu vain tekemään enemmän töitä viilentääkseen kotiasi. Luo puskuri pystyttämällä säleikköjä ilmastointilaitteen etelä-, itä- ja länsipuolelle tai sijoittamalla se varjokatoksen alle. Pensaiden istuttaminen ilmastointilaitteen viereen lisää automaattisesti sen tehokkuutta 10 prosenttia. Kun ilmastointilaitteita varjostetaan, on varmistettava, että ilmanottoaukot ja suodattimet pidetään avoimina ja esteettöminä.

Viilentävät tuulet
Sama puu, joka antaa varjoa kuumana kesäpäivänä, tuo yöllä viileitä tuulia. Koska ilma liikkuu nopeimmin alimman oksan ja maanpinnan alapuolella, karsitaan alempia oksia, jotta ilma kiertää ikkunoiden suuntaan. Ikkunoiden alle istutetut pensaat ohjaavat tuulta ylöspäin ja ensimmäisen kerroksen ikkunoihin, kun ne toimivat yhdessä läheisen varjostavan puun kanssa. Jätä hieman tilaa pensaan ja kodin väliin, sillä tämä estää kosteuden kertymisen, jos kosteus on ongelma. Luo lounaistuulet istuttamalla ikivihreitä puita kodin koilliskulmaan kanavoimaan ja ohjaamaan etelätuulet. Jos asut pohjoisessa, jossa talvituulet voivat olla rajuja, varmista, että valitsemasi maisemointi kestää kovaa tuulta, aurinkoa, sadetta ja lunta.