Viikunapuun kasvattaminen ruukussa

Viikunat ovat helpoimpia ja herkullisimpia hedelmiä, joita voit kasvattaa kotona. Mutta jos asut viileässä ilmastossa tai sinulla on rajallinen kasvutila, et ehkä usko voivasi kasvattaa viikunoita. Vastaus on kasvattaa viikunapuu ruukussa. Siitä, miten nämä hedelmäpuut istutetaan astioihin ja miten viikunapuut talvehtivat ruukussa sisätiloissa, tässä kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä, jotta voit kasvattaa syötäviä viikunoita ruukussa menestyksekkäästi.

Viikunapuun kasvattaminen ruukussa

Bin zhuGetty Images

Miksi kasvattaa viikunoita ruukuissa?

Viikunapuut ovat lämpöä rakastavia kasveja, ja useimmat niistä kestävät vain vyöhykkeillä 8-10, vaikka löytyykin muutamia lajikkeita, jotka sietävät jopa vyöhykkeen 6 viileää ilmastoa. Voit kuitenkin kasvattaa viikunapuita kylmemmilläkin alueilla, jos istutat ne astioihin. Sitten voit talvehtia ruukkuviikunapuut sisätiloissa tai suojaisassa paikassa, jotta ne selviytyvät kylmyydestä. Lisäksi ruukkuviikunat houkuttelevat yleensä vähemmän tuholaisia, ja ne voivat olla erittäin houkuttelevia lisäyksiä aurinkoisille terasseille ja parvekkeille.

Ruukun valitseminen viikunapuita varten

Viikunoita voi kasvattaa monenlaisissa ruukuissa; valitsemassasi astiassa on kuitenkin oltava runsaasti salaojitusreikiä pohjassa, jotta maa ei pääse vettymään. Koska ruukkuviikunapuut voivat olla melko painavia, kannattaa hankkia ruukku, jossa on pyörät, tai lisätä ruukun alle kasviteline, jotta viikunapuut voi talvisin helposti kuljettaa sisätiloihin.

Mitä tulee astian kokoon, useimmat viikunapuut tarvitsevat lopulta ruukun, joka on vähintään 15-20 gallonaa. Mutta puut eivät tarvitse niin suurta ruukkua, kun ne ovat vielä pieniä. Valitse sen sijaan ruukku, joka on noin 6-8 tuumaa leveämpi kuin taimiruukku, jossa viikunasi kasvoi, ja lisää ruukun kokoa kasvin kasvaessa. Jos istutat heti liian suureen ruukkuun, se voi aiheuttaa salaojitusongelmia ja johtaa usein siihen, että kasvit kastuvat liikaa.

Parhaat viikunat ruukussa kasvatettaviksi

Jotkin viikunalajikkeet voivat kasvaa 15-30 metriä korkeiksi ja ovat aivan liian suuria ruukkuihin.
Vuosien varrella on kuitenkin kehitetty monia kääpiöviikunapuita, ja nämä pikkuruiset kasvit ovat juuri sopivan kokoisia ruukussa pidettäviksi. Joitakin parhaita kääpiöviikunalajikkeita astioissa kasvatettavaksi ovat mm. seuraavat:

’Little Miss Figgy’.

’Little Miss Figgy’ kasvaa vain noin 4-6 jalkaa korkeaksi, mutta se voi tuottaa suuren sadon herkullisia,
Keskikokoisia viikunoita. Koska tämä kasvi pysyy niin pienenä, sitä voidaan helposti pitää ruukuissa, ja se tarvitsee harvoin leikkausta.

’Celeste’

’Celeste’ tunnetaan myös nimellä ’sokeriviikuna’, ja sitä arvostetaan sen erittäin makeiden hedelmien vuoksi, mutta se on myös kylmänkestävämpi kuin jotkut muut viikunalajikkeet. Kypsänä tämä kasvi voi kasvaa jopa 3 metriä korkeaksi, mutta se voidaan pitää pienempänä leikkaamalla.

’Brown Turkey’

’Brown Turkey’ voi kasvaa jopa 20 jalan korkuiseksi, mutta se on silti yksi suosituimmista ruukkuviikunalajikkeista. Tämä viikunapuu tuottaa runsaasti keskikokoisia viikunoita, joiden kuori on tumman purppuranpunainen, ja sen hedelmät sopivat yhtä hyvin tuoreena syötäväksi kuin säilöntään.

Viikunapuun istuttaminen ruukkuun

Paras aika istuttaa viikunapuita on keväällä pakkasvaaran mentyä ohi, mutta viikunoita voi istuttaa astioihin muinakin vuodenaikoina, kunhan ne pidetään hyvin kasteltuina ja suojattuina äärimmäisiltä lämpötilanvaihteluilta. Noudata näitä yksinkertaisia istutusvaiheita aloittaaksesi.

1. Lisää multaa ruukkuun.

Aseta ruukku sinne, minne haluat sen tulevan. Lisää sitten astian pohjalle muutama sentti hyvin vettä läpäisevää ruukkusekoitusta.

2. Istuta viikunasi.

Aseta viikunapuu ruukkuun niin, että se on samassa istutussyvyydessä kuin se kasvoi taimiruukussaan. Täytä sitten ruukun loppuosa ruukusta ruukkusekoituksella. Lisää multaa vain sen verran, että viikunan juuripallo on maanpinnan tasalla, mutta jätä kuitenkin noin 2 tuumaa tilaa mullan ja ruukun reunan väliin, jotta kastelu olisi hieman helpompaa.

3. Lisää multaa.

Kun viikunasi on istutettu, lisää ohut kerros orgaanista multaa, kuten olkea tai puulastuja, maanpinnan ympärille. Vaikka multaa ei tarvita, sen lisääminen eristää ruukkusekoitusta ja vähentää kastelutarvetta.

4. Kastele viikunaa.

Anna viikunapuun juoda syvään vettä ja anna ylimääräisen veden valua ruukun pohjasta, jotta maa ei kyllästy liikaa. Aloita sitten uuden viikunapuun hoito alla olevien hoitovinkkien avulla.

Viikunapuun hoito ruukussa

Trooppisesta luonteestaan huolimatta viikunapuut eivät ole vaikeita kasvattaa, ja voit halutessasi kasvattaa joitakin viikunalajeja jopa sisätiloissa ympäri vuoden. Koska viikunat ovat kuitenkin riippuvaisia hyönteisistä pölytyksen suhteen, kasvit on sijoitettava ulos keväällä ja kesällä niiden kukinnan ajaksi, jos haluat tuottaa hedelmiä.

Valo

Viikunat vaativat hedelmöityäkseen täyttä aurinkoa, joten sijoita kasvi alueelle, joka saa vähintään 6 tuntia kirkasta valoa päivittäin.

Vesi

Säiliöissä kasvatetut kasvit kuivuvat nopeammin kuin puutarhapenkissä kasvatetut kasvit, joten sinun on tarkistettava viikunapuusi säännöllisesti, ettei se ole liian kuiva. Kastele puuta, kun 1 – 2 tuuman paksuinen mullan pinta tuntuu kuivalta, ja lisää vettä, kunnes se valuu ruukun pohjasta.

Lannoite

Säiliöissä kasvatetut viikunat menestyvät parhaiten, kun niitä lannoitetaan kahdesti vuodessa keväällä ja syksyllä tasapainoisella, kasvipohjaisella lannoitteella.
Orgaanisella lannoitteella. Merilevä tai kalajauho ovat hyviä vaihtoehtoja näille kasveille.

Uppoaminen

Kasvaessaan syötäviä viikunapuita on istutettava uudelleen niiden koon mukaan. Kevät on paras aika istuttaa kasvit uudelleen, ja viikunoita kannattaa istuttaa vain 1-2 kertaa suurempaan ruukkukokoon kuin ruukku, jossa ne ovat kasvaneet, jotta vältytään salaojitusongelmilta.

Karsiminen

Riippuen kasvattamastasi viikunatyypistä, sinun ei ehkä tarvitse karsia kasviasi lainkaan. Jos sinulla on kuitenkin suurempi lajike, viikunapuun karsiminen niin, että se pysyy noin 1,5 – 2,5 metrin pituisena, tekee sen pitämisestä hieman helpompaa. Karsiminen olisi tehtävä talvella, kun viikunat ovat lepotilassa.

Sadonkorjuu

Kypsien viikunoiden pitäisi olla hieman pehmeitä ja makean tuoksuisia, ja niiden pitäisi alkaa roikkua varsiinsa. Viikunat, joiden kaula on kova ja jotka pysyvät kohtisuorassa varteensa nähden, eivät ole vielä kypsiä, eikä niitä pidä poimia, koska ne eivät maistu kovin hyvältä.

Ruukkuviikunapuiden talvihoito

Jos asut kylmällä ilmastoseudulla, viikunapuu on vietävä talveksi sisätiloihin. Kun viikunasi alkaa menettää lehtensä, mutta ennen kovaa pakkasta, siirrä puu suojaisaan tilaan, kuten lämmittämättömään autotalliin. Kastele kasviasi koko talven ajan vain säästeliäästi, kun maan ylimmät 2-3 tuumaa tuntuvat kuivilta.

Kun kevät saapuu, totuta viikunapuu hitaasti ulkoilmaan usean viikon ajan siirtämällä se päivisin ulos ja öisin takaisin sisälle. Kun pakkasvaara on ohi, voit jättää kasvin ulos syksyyn asti.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka suureksi viikunapuut kasvavat?

Eri viikunalajikkeet kasvavat erikokoisiksi. Kääpiöviikunat, kuten ’Little Miss Figgy’, ’ kasvavat vain noin 4-6 jalkaa korkeiksi, ja ne ovat parhaita valintoja astioissa kasvatettaviksi.

  • Milloin viikunat ovat sesongissa?

    Viikunoita korjataan keväästä syksyyn viikunalajikkeesta riippuen. Jotkut viikunalajikkeet korjataan toukokuussa, kun taas toiset viikunalajikkeet kypsyvät vasta marraskuussa.

  • Millä tavoin ruukkuviikunapuun hedelmiä voidaan käyttää?

    Viikunoita voi syödä tuoreena, mutta nämä hedelmät ovat monipuolisia ainesosia, joita voi käyttää myös monissa muissa resepteissä. Viikunoita voidaan keittää makeisiin jälkiruokiin, kuten kekseihin, ja suolaisiin ruokalajeihin, tai viikunoita voidaan kuivata tai säilöä kotitekoisiin hilloihin ja muihin säilykkeisiin.