Vedenpitävä vs. vedenkestävä lattia: What’s the Difference?

Vedenpitävä vs. vedenkestävä lattia: What's the Difference?

Kun päätät, minkä tyyppisen lattian hankit, sinun on otettava huomioon useita vaihtoehtoja. Vedenpitävällä lattialla on monia etuja, mutta niin on myös vedenkestävillä lattiavaihtoehdoilla. Kun tiedät, mitkä ovat nämä erot ja mikä on paras asennettavaan alueeseen, voit säästää aikaa ja rahaa.

Vedenpitävä vs. vedenkestävä: Mitä eroa on?

Ensinnäkin sinun on tiedettävä, mitä vedenpitävä vs. vedenkestävä tarkoittaa. Molemmat termit viittaavat materiaaliin, joka pystyy estämään tai hylkimään vettä, mikä on hienoa kylpyhuoneissa tai keittiöissä. Ne eivät kuitenkaan ole keskenään vaihdettavissa olevia termejä.

Vedenkestävä viittaa pysyvään materiaaliin, mikä tarkoittaa, että vesi ei pääse tunkeutumaan lattiapinnoitteeseen, vaikka aikaa kuluisi kuinka paljon. Esimerkiksi vedenkestävä lattia voidaan asentaa mihin tahansa huoneeseen, mutta se on kalliimpi kuin vedenkestävä lattia. Vedenkestävä lattia viittaa siihen, miten lattiamateriaali suojaa lattia-alustaa veden tunkeutumiselta.

Vedenkestävä lattia

Pitkän aikavälin kustannukset

Vedenpitävä vs. vedenkestävä lattia: What's the Difference?

Jasperin vedenkestävä suunniteltu kovapuu Celestial Collection Leo / SKU: 15270022

Vedenkestävä lattia on kalliimpi, mutta sillä on etuja, joita vedenkestävä lattia ei tarjoa. Vaikka vedenpitävä maksaa aluksi enemmän kuin vedenkestävät lattiavaihtoehdot, kustannukset voivat olla sen arvoisia riippuen siitä, mihin asennat ne. Jos vesi imeytyy tietyntyyppisiin lattiapinnoitteisiin, kuten kovapuuhun, lattiamateriaali voi turvota ja lopulta halkeilla, jolloin lattia menee pilalle. Kun tämä vaurio tapahtuu, sinun on vaihdettava lattia. Siksi voi olla helpompaa asentaa vedenpitävät lattiat alusta alkaen. Voit ostaa vedenpitävää kovapuuta, mutta tällainen lattia on kalliimpi.

Kestävyys

Jäykkäydinvinyylilattia on kestävä vedenpitävä vaihtoehto, sillä se ei heikkene, jos se altistuu vedelle pitkiä aikoja. Lisäksi lattian väri säilyy eikä haalistu. Sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että click-lock-vinyylilattia käpristyy reunoilta tai että lattian koostumus hajoaa lattiamateriaalin vedenpitäviin ominaisuuksiin.

Vedenpitävä lattia voi estää ilmaston tai tulvien aiheuttaman ilmankosteuden tunkeutumisen lattiamateriaaliin. Mikään näistä tapahtumista ei vahingoita lattiaa, mikä on tärkeää ottaa huomioon, jos asut alueella, joka on altis kosteudelle tai tulville.

Monipuolisuus

Vedenpitävä vs. vedenkestävä lattia: What's the Difference?

Vesdura Vinyl Planks – 5.5mm SPC Click Lock – Vigorous Collection in Hurler / SKU: 15235047

Vedurilattia voidaan asentaa mihin tahansa kodin huoneeseen. Se sopii erinomaisesti keittiöön, makuuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen ja kellariin. Sitä ei kuitenkaan suositella mihinkään ulkoasennukseen. Vedenpitävät sisätilojen lattiapäällysteet eivät tyypillisesti kestä auringon vaurioita tai muita sääilmiöitä.

Vaikka monet luksusvinyyli- tai puulattiat ovat vedenkestäviä, sinun ei pidä olettaa, että ne kaikki ovat. Kannattaa etsiä niitä, jotka on merkitty 100-prosenttisesti vedenpitäviksi. Kannattaa myös pitää mielessä, että vaikka lattia voi olla vedenpitävä, sen alla oleva aluslattia ei välttämättä ole. Tämän vuoksi sinun on estettävä veden pääsy lattian alle, jotta aluslattian vaurioituminen voidaan estää.

Vedenkestävät lattiat

Vedenpitävä vs. vedenkestävä lattia: What's the Difference?

Kun puhutaan vedenpitävästä vs. vedenkestävästä lattiasta, vedenpitävällä lattialla on monia etuja – mutta sitä ei aina tarvitse käyttää jokaisessa huoneessa.

Alkuperäiset kustannukset

Vedenkestävät lattiat, kuten laminaatti tai vinyylilaatat, ovat yleensä edullisempia hankkia kuin vedenkestävä suunniteltu kovapuu tai ylelliset vinyylilankut. Nämä lattiamateriaalit ovat myös helppoja asentaa, joten sinun ei todennäköisesti tarvitse palkata asennusasiantuntijoita.

Imeytymisnopeus

Canyon Oak / 12mm / AC 5
SKU: 15271567

Yksi seikka, joka on syytä pitää mielessä vedenkestävässä lattiassa, on aika, jonka voit antaa veden olla lattian päällä. Kunhan pyyhit lattialla olevan veden jokseenkin nopeasti, se ei ehdi imeytyä lattiaan ja vaikuttaa sen alla olevaan materiaaliin. Vesi ei mene vedenkestävän lattian läpi yhtä nopeasti kuin esimerkiksi puulattian läpi. Koska vedenkestävä lattia kestää pieniä vuotoja toisinaan, tämä lattiavaihtoehto kestää pidempään.

Vaikka keittiöön voi asentaa vedenkestävän lattiapinnoitteen, kannattaa olla tarkkana, ettei vesi keräänny itse lattiapinnoitteeseen. Jos harkitset laminaattia, varmista, että siinä on vedenkestävä ydin suojatun pintakerroksen lisäksi. Lankkujen väliset saumat voivat jättää sen alttiiksi saumojen kautta mahdollisesti pääsevälle vedelle. Lattian asentamisen yhteydessä voidaan käyttää rullakosteussulkua. Tämä kosteussulku voi auttaa pitämään aluslattian suojattuna ylimääräiseltä kosteudelta ja varmistaa, että liimausliima on vahva.

Ulkonäkö

Vaikka kovapuulattiat ovat luonnollisempia kuin vedenkestävät lattiat, kovapuu imee lopulta itseensä vettä, joka istuu sen päällä. Kovapuu ei ole hyvä vaihtoehto moniin talon osiin, sillä vain pintakäsittely kestää vettä. Saatat itse asiassa yllättyä nykyaikaisten vedenkestävien lattioiden kauneudesta. Se jäljittelee tarkasti aitoa kovapuuta, ja sitä on saatavana monissa sävyissä ja jopa kuvioinneissa.

Vedenpitävä vs. vedenkestävä lattia: What's the Difference?

Vedenkestävä vs. vedenkestävä: Tee tutkimus

On tärkeää tehdä tutkimusta ennen kuin päättää ostaa minkä tahansa lattian. Mieti, mihin lattia asennetaan ja onko lattialla paljon vettä. Sinun on myös otettava huomioon lattiaprojektin kokonaisbudjetti, sillä vedenpitävät lattiat voivat maksaa enemmän kuin vedenkestävät lattiat. Jos yrität säästää rahaa asentamalla vedenkestävän lattian tilaan, jossa vuotaa usein nestettä, voit päätyä käyttämään tulevaisuudessa enemmän rahaa lattian vaihtamiseen.

Vedenkestävää lattiaa voidaan käyttää kaikissa huoneissa. Voit kuitenkin välttää vedenkestävän lattian asentamista tiloihin, joissa vesi kerääntyy usein lattialle, kuten esimerkiksi kodinhoitohuoneisiin. Kun harkitset lattiapinnoitevalintaa kotiisi, käytä tätä opasta, jotta voit päättää vedenpitävien ja vedenkestävien lattiapinnoitevaihtoehtojen välillä aiottuun tilaan.