Vaux & Olmstedin ”toinen” Central Park (Keskuspuisto)

Vaux & Olmstedin "toinen" Central Park (Keskuspuisto)

Uskomaton puutarha-inspiraatio voi olla aivan nurkan takana, varsinkin jos asut kaupungissa, jota siunaa legendaaristen maisema-arkkitehtien Calvert Vaux’n ja Frederick Law Olmstedin suunnittelema puisto.

Newburghin sydämessä, New Yorkissa, sijaitsee Downing Park, 35 hehtaarin kokoinen maisema, joka on täynnä kukkuloita, laaksoja, puroja, lampea ja runsaasti erilaisia paikallisia eläimiä ja kasvillisuutta. Vuonna 1897 avattu Downing Park on ollut Newburghin asukkaiden vapaa-ajanviettopaikka koko 115-vuotisen historiansa ajan, ja se on elävä muistomerkki Newburghin syntyperäiselle Andrew Jackson Downingille, erittäin karismaattiselle kirjailijalle ja maisema-arkkitehdille, joka tunnetaan nimellä "Amerikan maisema-arkkitehtuurin isä".

Downing oli yksi varhaisimmista kannattajista, jotka pyrkivät luomaan yhteisiä viheralueita, joista kaikki kansalaiset voivat nauttia. The Horticulturist -lehden julkaisijana hän edisti voimakkaasti New Yorkin massiivisen Central Parkin ideaa. Tavattuaan Vauxin ja Olmstedin ensimmäistä kertaa Downing kannusti heitä osallistumaan Central Parkin suunnittelukilpailuun. Mutta viisi vuotta ennen kuin hänen unelmastaan julkisesta puistosta tuli totta, Downing kuoli traagisesti Hudson-joen höyrylaivan räjähdyksessä.

"Downing Parkissa on serpentiinipolkuja ja maalauksellisia näkymiä – hyvin samanlaisia, vaikkakin eri mittakaavassa kuin New Yorkin Central Parkissa", huomauttaa puistoa valvovan ja ylläpitävän Downing Park Planning Committee -järjestön toiminnanjohtaja Christopher Tripoli. "Andrew Jackson Downing oli Olmstedin ja Vaux’n mentori, ja hän asui Newburghissa koko ikänsä. Tämä oli viimeinen puisto, jonka Olmsted ja Vaux suunnittelivat yhdessä, ja ainoa puisto, jonka he tekivät yhteistyössä poikiensa John Olmstedin ja Downing Vaux’n kanssa."

Vaux ja Olmsted olivat tunnettuja siitä, että he loivat avoimia tiloja, jotka edistivät yleisön hyvinvointia, ja he suosivat naturalistisia, maalaismaisia ja kaarevia maisemasuunnitelmia. Downing Park ilmentää monia näistä periaatteista, sillä siinä on luonnonkivestä tehtyjä rakenteita ja hämmästyttävä valikoima puita, pensaita ja kukkia. Downing Parkissa on New Yorkin ainoa päiväliljapuutarha (jonka Iris and Daylily Society on lahjoittanut ja ylläpitää). "Downing Parkissa on myös hämmästyttäviä puulajeja. Suosituimpia istutuksia olivat punatammi, ginkgo, sycamore, amerikan kastanja, erilaisia vaahteroita, pajuja ja harvinainen, reilusti yli satavuotias marjakuusi."

Puiston korkeimmalta kohdalta avautuvat upeat näkymät Hudson-joelle, ja etelässä näkyvät paikalliset maamerkit West Point ja Bannerman’s Island. Tällä paikalla sijaitsi alun perin observatorio, mutta se purettiin vuonna 1959.

Puistossa on myös 2,5 hehtaarin lampi, joka tunnetaan nimellä "Polly" ja jossa elää lukemattomia paikallisia lajeja, muun muassa monenlaisia kaloja, sinihaikaroita, joutsenia, sinisorsia ja kanadanhanhia. Pollyn luonnonkivinen suojahuone lisättiin vuonna 1934, ja sen suunnitteli paikallinen arkkitehti Gordon Marvel, jotta vierailijat voivat vaihtaa luistimet jalkaan ja nauttia kupillisen kuumaa kaakaota kylminä talvikuukausina.

"Downing Parkilla on ollut tärkeä rooli Newburghin historiassa; se on jatkuvasti ollut asukkaiden kokoontumispaikka", Tripoli toteaa ja lisää, että puisto on yhä nykyäänkin keskeinen Newburghin asukkaille, sillä siellä järjestetään monenlaisia yhteisötapahtumia, kuten viljelijöiden markkinat, bändikonsertteja, teatteriesityksiä ja monia muita suosittuja tapahtumia.

Puisto luottaa vahvasti vapaaehtoisiin, jotka auttavat ylläpitämään nykyistä maisemaa ja istuttamaan uusia puutarhoja varmistaen, että tämä luonnon aarre säilyy ja kukoistaa tulevien sukupolvien nautittavaksi.

Jos haluat lisätietoja maisemasuunnittelusta, katso:

30 maisemasuunnitteluideaa.
Top Tips: Ihastuttavien ulkoympäristöjen luominen
Kierros Fairstedissä, Frederick Law Olmstedin kodissa (VIDEO)