Vannesaha

Kuva: ucsd.edu

Jotkut merkittävät puusepät väittävät, että vannesaha on työpajan tärkein kiinteä työkalu, jopa pöytäsahaa arvokkaampi. Minä en ainakaan ole vielä irrottanut pöytäsahaani ja tarjonnut sitä kirpputorilla, mutta minun on pakko myöntää, että vannesaha on erittäin hyödyllinen laite.

Toisin kuin pöytäsaha, vannesaha soveltuu hyvin vapaalla kädellä tapahtuvaan leikkaamiseen. Se on yksi syy siihen, että sen avulla kaarevien muotojen leikkaaminen tuntuu helpolta, olipa kyse sitten tuolin istuimista, kaarevista listoista tai pyöristetyistä pöytätasoista. Mikään ei tee yhdistelmäsahauksesta helpompaa kuin vannesaha. (Yhdistelmäleikkaukset ovat sellaisia, joita tarvitaan esimerkiksi kaarevien huonekalujen jalkojen valmistuksessa, jossa neliön muotoinen kappale leikataan yhdeltä puolelta, leikkauspalat kiinnitetään uudelleen ja sitten leikataan viereinen puoli.) Vannesahan leikkaussyvyys on vertaansa vailla. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että jos teet toistuvia sahaustöitä, vannesaha säästää aikaa, sillä sen avulla voit leikata useita puukappaleita pinossa samanlaisten osien valmistamiseksi.

Vannesaha on ihanteellinen huomattavan paksun puutavaran leikkaamiseen. Ja leveän puutavaran uudelleensahaukseen (harvennukseen). Ja myös käyrien leikkaamiseen. Eräs huonekaluvalmistajana työskentelevä ystäväni sanoo, että vannesaha on välttämätön tuolin istuinten ja esiliinojen muotoilussa ja kaikissa leikkauksissa, jotka eivät ole täysin suoraviivaisia. Nimensä mukaisesti tämä työkalu perustuu nauhan muotoiseen terään. Terä on suljettu terässilmukka, joka kiertää kahta pyörää päällekkäin. Alempaa pyörää pyörittää moottori, yleensä hihnapyörien tai hammaspyörien avulla.

Tässä yhteydessä on huomattava, että on olemassa pienempiä, kolmella pyörällä varustettuja penkkikäyttöisiä käsisahoja. Kolmas pyörä sijaitsee sahan takaosassa, joten terä kulkee kolmionmuotoista rataa ylös-alas kulkemisen sijasta. Tämä tarkoittaa, että suhteellisen pienen sahan kurkku on paljon syvempi kuin vastaavan kokoisessa kolmipyöräisessä mallissa.

Lisäsyvyydestä on hyötyä suurten työkappaleiden käärintätöissä. Sillä on kuitenkin hintansa, sillä pelkkä leikkuuteho vähenee, ja puun leikkaaminen sahan ilmoitetulla kapasiteetilla tai lähellä sitä saattaa rasittaa sahaa ja tuottaa enemmän savua ja kitinää kuin leikkaamista. Jos haluat monikäyttöisen sahan, osta kaksipyöräinen; jos haluat tukevamman pistosahan paneelien vieritykseen, kolmipyöräinen voi olla sinulle sopiva ratkaisu.

Itse terä on sijoitettu metallikoteloon, joka on näkyvissä vain siellä, missä leikkaustyö tehdään, eli välittömästi työpöydän yläpuolella olevalla alueella. Kaksi teränohjainsarjaa pitää terän kohdistettuna. Toinen sarja on kiinteä pöytälevyn alapuolella, ja toinen on säädettävissä eri korkeuksille pöydän yläpuolella. Pyörän kireys säädetään ylemmässä pyöräkotelossa olevalla säädöllä. Toinen säätö ohjaa terän liikerataa, jonka on kuljettava pyörien keskellä.

Terä liikkuu yhteen suuntaan suurella nopeudella, yleensä kahdesta kolmeen tuhatta jalkaa minuutissa.

Vannesahat vaihtelevat suuresti, suurilla vannesahoilla on sahattu jättiläismäisiä punapuita sahatavaraksi; useat nykyään hyvin suositut mallit mahtuvat penkkiin. Työkalun koko määräytyy sahan kaulan syvyyden mukaan, eli terän ja työkalun takaosassa olevan pystysuoran kotelon välisen tilan mukaan (joka puolestaan määräytyy niiden pyörien halkaisijan mukaan, joilla saha pyörii). (Yleisiä kokoja kotityöpajoissa ovat kymmenen, kaksitoista, neljätoista, kuusitoista ja kahdeksantoista tuuman koot, mutta teollisuudessa vannesahat, joiden kaula on jopa neljäkymmentäkahdeksan tuumaa, ovat yleisiä. Työkalun kapasiteetti määräytyy sen mukaan, kuinka syvän leikkauksen työkalu tekee. Kahdentoista tuuman vannesaha riittää useimpiin kotipajan töihin, ja se leikkaa tyypillisesti kuuden tuuman kapasiteettiin asti. (Puusepänteollisuuden kannattaisi valita suurempi, ehkä kuusitoista tai kaksikymmentätuumainen kurkku).

Vannesahojen teriä on erikokoisia ja -tyyppisiä. Kukin niistä tunnistetaan terien (hampaiden) lukumäärän, terän paksuuden ja leveyden perusteella. Useimmat vannesahanterät ovat kahdeksasosatuuman ja puolen tuuman väliltä, vaikka isommissa koneissa on suurempia teriä. Hampaiden väli ja muoto vaihtelevat sen mukaan, mihin tarkoitukseen terä on tarkoitettu.

Mitä kapeampi terä on, sitä tiukempi käyrä sillä voidaan leikata. Kahdeksan tuuman levyinen terä leikkaa noin neljänneksen tuuman säteen; neljänneksen tuuman terä leikkaa kolmen neljänneksen tuuman reiän; kolmen kahdeksasosan terä yhden tuuman säteen; ja puolen tuuman terä ei leikkaa mitään tiukempaa kuin puolitoistatuumaista kaarta.

Kuten sapelien ja muidenkin sahanterien kohdalla, enemmän ja pienempiä hampaita käytetään metallin leikkaamiseen (noin kaksikymmentäneljä hammasta tuumaa kohti), kun taas vähemmän ja suurempia hampaita käytetään puun leikkaamiseen. Karkeahampainen vannesahanterä, jossa on esimerkiksi kuusi hammasta tuumaa kohti, soveltuu parhaiten paksun puutavaran karkeaan leikkaamiseen, kun taas hienommilla hampailla saadaan aikaan tasaisempi leikkaus.

Vannesahanterissä on myös erilaisia hampaita. Joissakin terissä on leikkuuhampaat aseteltu molemmin puolin, kuten käsisahassa, mutta niiden välissä on epäteräviä hampaita, niin sanottuja haravointihampaita; toisissa terissä on aaltomaisesti asetellut hampaat, joissa hampaat on aseteltu peräkkäin suuremmalle (ja sitten pienemmälle) etäisyydelle kaistan paksuudesta, mikä saa aikaan aaltomaisen ulkonäön. Terät, joissa on aaltomaisesti asetetut hampaat, soveltuvat parhaiten metallin leikkaamiseen, kun taas terät, joissa on raker-hampaat, jotka poistavat jätteet tehokkaasti viillosta, soveltuvat parhaiten puun ja karkean metallin leikkaamiseen.

Hampaattomia teriä käytetään keramiikan ja muovin leikkaamiseen sekä hyvin sileisiin leikkauksiin muissa materiaaleissa. Hampaattomien terien leikkuureuna koostuu pinnasta, jonka hampaisiin on kiinnitetty volframikarbidilastuja.

Myös hampaiden profiili vaihtelee. Hyppyhampaisilla terillä on syvät kourut, ja ne ovat hyvä valinta yleiseen puutyöhön. Hyvin tasaiseen leikkaamiseen (jota tehdään hitaammalla tahdilla) sopii parhaiten tavallinen tai vakiohampainen terä. Nopeaan leikkaamiseen (jossa leikkausjälki on karkeampaa) sopivat koukku- tai sapelihampaiset terät.

Jos sinulla on pieni vannesaha, saatat kuitenkin huomata, että tavanomaiset standardit eivät aivan päde. Monet pienemmät sahat tekevät parhaan työnsä käyttämällä kapeampaa terää (esimerkiksi neljännes tuuman levyistä terää) puolen tuuman tai kolmen neljäsosan vannesahanterän sijasta. Osta bimetalliteriä (niiden hampaat on leikattu kobolttiteräsnauhasta, joka on elektronihitsattu jousiteräksestä valmistettuun aihioon ennen hampaiden leikkaamista). Ne ovat vahvempia ja kestävät pidempään.

Viikonloppuna vannesahaa käyttävälle, pienikokoista vannesahaa käyttävälle suosittelen bimetallia, koukkuhampaista, kuuden hampaan terää tuumaa kohti monikäyttöön.

Vannesahan pöytä on tyypillisesti pieni (neliömetrin kokoinen, plus tai miinus yksi jalka), mutta älä anna pettää itseäsi: Saha voi leikata ja leikkaa pitkiä kappaleita, ja kun sijoitat työkalun työpajassasi, sinun on varattava huomattavan paljon tilaa molemmille puolille. Pöydässä on oltava irrotettava ja säädettävä aita, joka toimii ohjaimena, sekä säädettävä sahaustuki. Jos harkitsemassasi mallissa on kiinteä pöytä, etsi hieman pidemmälle ja etsi kallistettava pöytä. Joissakin malleissa on kätevä muunnelma, nimittäin se, että kotelo, jossa on vannesahanterä ja hihnapyörät, kallistuu pöytään nähden eikä päinvastoin. Tästä on selvä etu, että käyttäjälle jää tuttu vaakasuora työpöytä, jolle hän voi asettaa työnsä.