Uudelleen käyttöön otetun tullitariffin vaikutukset kiinalaisiin luksusvinyylilaattoihin.

Elokuun 7. päivänä 2020 Yhdysvaltain hallitus palautti kiinalaisiin luksusvinyylilaattoihin (LVT) sovellettavan 25 prosentin tullin, millä on merkittäviä vaikutuksia koko alaan. Monet yritykset yrittävät selvittää, miten tämä jyrkkä tariffi saadaan toimimaan, kun taas toiset luottavat lopputulokseen.

Viime kädessä tämän tullin vaikutukset ovat pitkälle ja laajalle ulottuvat. Mitkä ovat 25 prosentin tariffin vaikutukset LVT:hen? Haittaako vai auttaako se markkinoita? Kuka tässä voittaa ja kuka häviää?

Puretaanpa tämä uudelleen käyttöön otettu 25 prosentin tariffi, jotta ymmärrät, miten se saattaa vaikuttaa sinuun ja liiketoimintaasi eteenpäin.

Kiinalaisten LVT-tuotteiden tullitariffin historia.

Luxury vinyl wood-look -laatta tuo hienostuneen ilmeen tähän moderniin maalaistalon olohuoneeseen. Mukana Cabot Vinyl Planks Newport Collection Albemarle SKU: 15270208

LVT on kehitetty ja jalostettu Kiinassa. Tämän vuoksi suurin osa LVT-levyistä on aina valmistettu siellä.

Vuonna 2018 Yhdysvallat oli kuitenkin keskellä kauppasotaa Kiinan kanssa. Käynnissä oleva kamppailu taloudellisesta vallasta johti siihen, että kaikkiin Kiinasta tuotaviin vinyylituotteisiin – mukaan lukien luksusvinyylilaatat (LVT) – sovellettiin 10 prosentin tullia. Syyskuussa 2018 10 prosentin tariffi alkoi.

10 prosentin tariffin oli määrä nousta 25 prosenttiin, ja keväällä 2019 kävi juuri näin. Luksusvinyylilaattojen tuonnissa sovellettiin nyt 25 prosentin lisätullia. Marraskuussa 2019 tariffi pudotettiin kuitenkin jälleen 10 prosenttiin, ja suunnitelmien mukaan se nostettaisiin jälleen 25 prosenttiin 7. elokuuta 2020.

Elokuun 7. päivänä, kuten luvattiin, kiinalaisen LVT-levyn 25 prosentin tariffi palautettiin, mikä tuo meidät tilanteeseen, jossa olemme nyt.

Miten muhkea 25 prosentin tuontitulli vaikuttaa markkinoihin?

Eriäviä mielipiteitä

Syy siihen, miksi tullit tulivat alun perin, oli osa presidentti Trumpin suunnitelmaa tuoda teollisuustyöpaikat takaisin maahan. Yhdysvaltain kauppaneuvos Robert Lighthizerin johdolla hallinto on asettanut tulleja noin 460 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille.

Tavoitteena on, että yritykset, jotka ovat ulkoistaneet tuotantoa kustannusten alentamiseksi, pakotetaan valmistamaan jälleen Yhdysvalloissa. Näin maa saa taloudellista riippumattomuutta ja tuo pitkään kadoksissa olleet valmistustyöpaikat takaisin maahan.

Osa markkinoista on samaa mieltä tästä tavoitteesta ja uskoo, että tarkoitus pyhittää nykyiset keinot. Toinen puoli on kuitenkin eri mieltä, ja toistaiseksi myös numerot ovat sitä mieltä.

Vinyylilankkulattia on erinomainen vaihtoehto keittiöihin ja kosteusalttiisiin tiloihin. Mukana Cabot Vinyl Planks Newport Collection Fowler Ridge SKU: 15270205

Todellisuudessa 70 prosenttia LVT-lattioista on tuontitavaraa. Lisäksi vaikutustutkimukset osoittavat, että tulleilla ei ole toivottua vaikutusta. Sen sijaan ne vain nostavat kuluttajahintoja. Toistaiseksi ihmiset tuovat edelleen Kiinasta ja vain veloittavat asiakkailta enemmän.

Kiinan LVT:n käytölle on kuitenkin olemassa hyvä syy, ja markkinatilanteeseen vaikuttavat myös monet muut mielenkiintoiset asiat.

Markkinanäkymät ja 25 prosentin LVT-tariffin vaikutukset

Vuonna 2003 LVT:n osuus lattiamarkkinoista oli 9,5 prosenttia. Vuoteen 2019 mennessä se oli kasvanut lähes 25 prosenttiin. Jäykän LVT-lattian osuus 4,3 miljardin dollarin suuruisista elastisten lattiapäällysteiden markkinoista on noin kaksi kolmasosaa. Nämä luvut kertovat, että LVT on uskomattoman suosittu ja sen kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta.

Kysymys kuuluukin: voiko se jatkaa kasvuaan 25 prosentin tuontitariffista huolimatta?

Tällä hetkellä Kiina on ainoa LVT-markkina-alue, joka voi täysin tukea tätä kysyntää. Sekä Taiwan että Vietnam lisäävät tuotantoaan siinä toivossa, että ne saisivat osan Kiinan liiketoiminnasta. Lisäksi viisi yhdysvaltalaista tuottajaa on ilmoittanut aikovansa lisätä LVT-tuotantoa kysynnän tyydyttämiseksi. Asiat ovat kuitenkin jäämässä jumiin.

Jotta yhdysvaltalaiset valmistajat voisivat valmistaa kaikkea sitä LVT:tä, jota Kiina valmistaa, kiinalaisten valmistajien on opetettava heitä. COVID-19:n puhkeamisen jälkeen tämä oppimisprosessi on pysähtynyt, mikä on pakottanut Yhdysvallat tauolle.

Toistaiseksi suurin osa nykyisestä LVT-valmistuskapasiteetista koskee jäykkäydin-LVT:tä, joka on melko suosittua asuntomarkkinoilla. Näistä syistä asuntomarkkinat saattavat pystyä kompensoimaan tulleja kotimaisella valmistuksella. LVT:n kaupallinen puoli on kuitenkin ongelmallisempi.

Puukuvioinen vinyyli sopii erinomaisesti paljon liikennöidyille asuinalueille. Mukana Vesdura-vinyylilankut Vigorous Collection Brodgarissa SKU: 15235042

Aina kun markkinat häiriintyvät valmistus- tai toimituskustannusten nousun vuoksi, sillä on laaja vaikutus. Toimitusketjuja, kapasiteettia ja hintoja on mukautettava. Jossain on käsiteltävä 25 prosentin tullia.

Alun perin, kun tulli oli vain 10 prosenttia, useimmat yritykset ja tavarantoimittajat pystyivät selviytymään kustannuksista. Ne keksivät paikkoja, joissa kustannuksia voitiin leikata, jotta asiakkaiden ei tarvinnut tuntea korotusta. Kun hallitus kuitenkin nosti tariffit takaisin 25 prosenttiin elokuussa 2020, ainoa vaihtoehto oli hinnankorotus kuluttajille.

Jotkin yritykset siirtävät koko 25 prosentin tullin asiakkaidensa maksettavaksi hinnankorotuksin. Toiset taas ottavat osan kustannuksista itselleen, jolloin ne siirtävät vähemmän kustannuksia asiakkailleen. Kaikki reagoivat eri tavalla.

Miten reagoidaan?

On tärkeää tietää, mitä kiinalaisen LVT:n tullille tapahtuu, jotta ymmärrät, miksi LVT:n hinnat nousevat koko toimialalla. On kuitenkin tärkeää huomata pari asiaa.

Urakoitsijana, rakentajana tai arkkitehtina tunnet lattianpäällysteiden vakiohinnat. Keskivertokuluttaja ei kuitenkaan tunne. Ihmiset eivät osta lattiapinnoitteita riittävän usein, jotta he tunnistaisivat hinnankorotukset. LVT:n arvolupaus ja ominaisuudet tuottavat jatkossakin arvoa asiakkaillesi, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että he suuttuvat sinulle mahdollisista hinnankorotuksistasi – koska he eivät huomaa sitä.

Olet kuitenkin asiakkaamme, ja sillä on meille merkitystä. Tiedämme, että tunnet ja huomaat hinnankorotukset liiketoiminnassasi. Siksi olemme sitoutuneet tarjoamaan markkinoiden parhaat hinnat laadukkaalle LVT:lle.

Tavoitteenamme on, että tämä tariffi vaikuttaisi sinuun mahdollisimman vähän. Olemme sitoutuneet tarjoamaan alhaisia hintoja, ja pidämme peukalomme myös valmistuksen pulssilla. Meidän kanssamme tiedät, että saat markkinoiden edullisimman hinnan korkealaatuisesta LVT:stä.

Lisäksi tarjoamme 5 %:n lisähyvityksen kaikista ostoksistasi, kun liityt PRO Rewards -ohjelmaamme. Liittyminen on ilmaista, ja se vie vain sekunteja. Klikkaa tästä liittyäksesi PRO:ksi.