Turvesammalen käytön ongelma (ja mitä käyttää sen sijaan)

Lähes kaikki ruukkukasvit, joita voit ostaa, kasvavat mullan seassa, joka sisältää turvesammalta, ja useimmat pussitetut ruukkumullat myös. Voit ostaa sitä myös sellaisenaan sekoitettavaksi omaan ruukkumullaseokseen. Se on erityisen hyödyllistä kukkien ja ruoan viljelyssä astioissa, koska se auttaa kasveja säilyttämään tarvitsemansa kosteuden. Huolimatta siitä, että tämä ruskea, kuitumainen aine on niin yleinen ja hyödyllinen puutarhanhoidossa, turvesammal on pitkään ollut alan toimijoiden kipeä kohta sen kestävyyden – tai oikeastaan sen puutteen – vuoksi. Tässä kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä turvesammalen huonoista puolista ja mitä voit käyttää sen sijaan.

Turvesammalen käytön ongelma (ja mitä käyttää sen sijaan)Ed Gohlich Mitä on turvesammal?

Kun puhumme puutarhanhoidossa käytettävästä turvesammalesta, ainakin Yhdysvalloissa puhumme sphagnum-sammalesta. Sphagnum on eräänlainen sammal, joka tunnetaan ennen kaikkea sen hämmästyttävästä kyvystä imeä. Se pystyy imemään 20 kertaa enemmän vettä kuin sen kuivapaino, joten se on käytännössä kuin luonnollinen sieni. Sphagnum-sammal kasvaa mieluiten kosteilla tundratyyppisillä alueilla, ja suurin osa siitä, mitä Yhdysvalloissa käytetään puutarhanhoitoon, on peräisin Pohjois-Kanadan turvesoilta. Kun sphagnum-sammal kuolee näillä soilla, se hajoaa hyvin hitaasti turvesammaleksi, joka on niin suosittua puutarhanhoidossa.

Mihin sitä käytetään?

Säiliöpuutarhassa käytettävän ruukkusekoituksen on pystyttävä valuttamaan hyvin juurimädäntymisen välttämiseksi, mutta sen on myös pidettävä sisällään riittävästi vettä, jotta kasvit voivat kasvaa. Ratkaisuna tähän haasteeseen "turvesammal on ihmeellinen aine", sanoo Linda Chalker-Scott, Washingtonin osavaltionyliopiston puutarhanhoidon professori. Hän huomauttaa, että se itse asiassa auttaa molemmissa näissä tarpeissa, sillä se toimii ikään kuin pieninä pesusieninä, jotka pidättävät vettä ja luovuttavat sitä hitaasti, kun kasvin juuret tarvitsevat sitä.

Miksi turvesammaleesta pitäisi välittää?

Aha, hankala kysymys. Vastaus liittyy siihen, mitä tapahtuu, kun se korjataan. Muistakaa, että turve muodostuu hyvin, hyvin hitaasti viileissä kosteikoissa, kun sienisammal hajoaa. Soita kutsutaan "hiilinieluiksi", koska ne varastoivat valtavia määriä hiiltä – paljon enemmän kuin puut. Kun turvesammalta korjataan, hiilidioksidia vapautuu, ja hiilidioksidi on merkittävä ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Jotkut tutkijat pitävät turvesoita mahdollisena apuna ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä, mutta ilmastonmuutoksen aiheuttama kuumuuden ja kuivuuden lisääntyminen saattaa tuhota suot.

Teollisuuden mukaan se kerää vuosittain alle kaksi prosenttia nykyisestä varastosta, ja tämä melko vähäinen keräysmäärä vastaa kysyntää. Mutta vaikka tämä ei kuulosta paljolta, alueet, joilta turvetta korjataan, eivät voi toipua tarpeeksi nopeasti, jotta turvetta voitaisiin pitää uusiutuvana luonnonvarana.

"Emme voi korvata turpeen biomassaa, jonka poistamme suolta ihmisen elinaikana", sanoo Paul Short, Kanadan Sphagnum Peat Moss Associationin puheenjohtaja. Hän huomauttaa kuitenkin, että CSPMA ryhtyy aggressiivisiin ennallistamistoimiin, joihin kuuluu muun muassa lähialueen soiden uudelleenkylvö, jotta sienisammaleesta turpeeksi muuttuva prosessi saataisiin uudelleen käyntiin.

Näistä ennallistamistoimista huolimatta turvetta ei todennäköisesti voida kerätä uudelleen tuhanteen vuoteen tai kauemmin, ei ainakaan samalta suolta samoja määriä. "On lähes mahdotonta saada sitä takaisin entiselleen", Chalker-Scott sanoo. "Vertaan sitä vanhojen metsien kaatamiseen. Toki uusia puita voi istuttaa, mutta se vie kauan aikaa."

Linda Chalker-Scott

On lähes mahdotonta saada sitä takaisin entiselleen. Vertaan sitä vanhojen metsien kaatamiseen. Toki uusia puita voi istuttaa, mutta se vie kauan aikaa.

– Linda Chalker-Scott

Koska turvesuot ovat planeetan suurin yksittäinen hiilinielu, ne ovat yksi tapa, jolla luonto auttaa minimoimaan kasvihuoneilmiötä, joka aiheutuu siitä, että ilmakehässä on liikaa tätä kaasua. Kun turvesammal poistetaan, siitä vapautuu hiilidioksidia, mutta samalla varastoituu paljon vähemmän hiiltä.

Turvesammalen käytön ongelma (ja mitä käyttää sen sijaan) Mitä vaihtoehtoja turvesammalelle on?

Chalker-Scott suosittelee välttämään sitä kokonaan. "Se ei tee mitään, mikä on kasvien elämän kannalta ratkaisevaa", hän sanoo. "Muuten ei olisi kasveja kuin aivan turvesoiden ympärillä." Turvesammal parantaa maaperän kykyä imeä ja pidättää vettä, mutta sitä ei tarvita. Koska turvesammal muodostuu luonnossa niin hitaasti, sitä on vaikea kerätä todella kestävällä tavalla – ja jos sitä ei tarvita, miksi sitä ylipäätään käyttää?

Onneksi on paljon muita vaihtoehtoja. Pussitetuista ruukkusekoituksista löytyy sellaisia, joissa ei käytetä turvesammalta, joten tarkista etiketti ennen ostamista. Ne voivat sen sijaan sisältää muita kasvipohjaisia materiaaleja, kuten kookoskuitua (poisheitetyistä kookospähkinän kuorista erotettua kuitua), kierrätyspaperikuituja ja kompostia. Voit myös kokeilla tehdä oman sekoituksen näistä vaihtoehdoista.

Osta se: Organic Mechanics Garden Centerin ruukkumulta, 6 dollaria, Espendhaden puutarhamyymälät

Mikään näistä korvaavista materiaaleista ei toimi aivan yhtä hyvin kuin turvesammal. Niistä on toki apua, mutta niistä ei saa yhtä anteeksiantavaa multaa: turvesammalen kanssa voit kastella tai ylikastella kasveja, ja ne voivat silti hyvin. Vaihtoehtoisten aineiden kanssa sinun on ehkä kiinnitettävä hieman enemmän huomiota kasteluun. "Uskon, että puutarhurit joutuvat hieman kokeilemaan, mikä toimii heille parhaiten", Chalker-Scott sanoo.

Jos et löydä mieleistäsi turpeetonta ruukkusekoitusta, voit etsiä CSPMA:n logon pussitetuista sekoituksista. Kun näet sen, tiedät, että ainakin hakattuja soita on yritetty palauttaa. Vaikka turpeen uusiutuminen kestääkin satoja vuosia, suot ovat matkalla takaisin toimiviksi ekosysteemeiksi, vaikkeivät ne tule koskaan olemaan samanlaisia kuin ennen.

Puutarhureina, kun olemme tietoisempia siitä, mistä kaikki materiaalimme tulevat, voimme tehdä tietoisia valintoja siitä, mitä käytämme ja kuinka paljon. Vaikka turvesammalen välttämiseen ei olekaan olemassa yhtä ainoaa ratkaisua, on olemassa kestävämpiä vaihtoehtoja, joilla ruukkukasvit voivat saada tarvitsemansa ainekset menestyäkseen.