Tulipallo meteori

Fireball, Vuurbal, Feuerkugel, Eldkula). Meteori on Maan ilmakehään osuvan, useimmiten vain hiekanjyväsen kokoisen kappaleen. Useimmat tulipallot näkyvät taivaalla vain 1-5 sekuntia. Jos ilmiö kesti yli 20 sekuntia, se ei todennäköisesti ole tulipallo.

Kyseessä oli meteoriitti, jonka kappaleiden uskotaan pudonneen Pohjois-Lappiin.

Meteoriitti putosi lappiin

Tulipallo meteori

Ennen joulua nähtiin jälleen kirkas tulipallo, josta tehtiin. Lue myös: Etelä-Suomen taivaalla nähtiin kirkas tulipallo. Venäjän hämäränajan taivaalla lensi vaikuttava tulipallo. Nasa arvioi sen törmäysenergiaksi peräti 2,8 kilotonnia TNT:tä. Lapissa nähtiin marraskuussa harvinainen tulipallo, joka herätti paljon huomiota poikkeuksellisen kirkkautensa vuoksi. Meteori, meteoriitti, komeetta ja asteroidi ovat sanoja, joita käytetään usein sikin sokin.

Pohjois-Suomen taivaan torstaina valaisseesta tulipallosta on tallentunut.

Suomen yllä lensi kirkas tulipallo

Tulipallo meteori

Tulipallo avaruudesta valaisi Grönlannin. Suomen alueella näin valovoimaisia meteoreja on kuvattavissa. Ilmiönä tulipallo ja tavallinen tähdenlento eli meteori ovat yksi ja sama asia. Tähdenlennon aiheuttaja on pölyhiukkanen tai. Inarissa erämaahan marraskuussa syöksyneet meteoriitit olivat lähtöisin meteoroidista, josta tuli meteori, kun se muuttui tulipalloksi maapallon. Eteläisen Suomen taivaalla on nähty kirkas tulipallo. Tähtitieteellinen yhdistys Ursan Taivaanvahti -palveluun tuli lyhyessä ajassa lähes sata.

Venäjällä Lipetskin alueen taivaalla 21. NASA:n tietojen mukaan Grönlannin ylle osui heinäkuun 25. Valtava meteori säikäytti AustraliassaKe 29. Kirkas meteori tallentui Kaamasessa asuvan Tony Batemanin yrityksen revontulikameraan torstaina. Viimeisimmät havainnot, joiden mukaan tulipallo on loistanut kirkkaana.

Sitten luin suomalaisista lehdistä, että siellä on ollut meteoriitti. Poikkeuksellisen kirkas tulipallo herätti huomiota ympäri Pohjoiskalottia 16. Ursan tulipallotyöryhmän analyysien mukaan kiviä satoi.

Tulipallo loisti eri väreissä etelä

Tulipallo meteori

Ursan mukaan viime viikolla Lapin taivaalla nähty tulipallo on suurimpia. Lapissa nähty tulipallo oli Suomessa suurin vuosiin havaittu meteori. Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Arto Luttinen tarkastelee suurinta Suomesta tähän asti löydettyä meteoriittia eli Bjurbölen. Meteoriitti putosi torstaina illalla Inarinjärven eteläpuolelle. Spekulaatioita mikä on kyseessä?

UFO, Outo valoilmiö ikuistettiin – onko tämä meteoriitti. Iso tulipallo räjähti tuolloin ilmakehässä ja kaatoi jopa 80 miljoonaa puuta.