Top 10 usein kysyttyä kysymystä kovapuulattioista.

Kovalevylattiat ovat 1960-luvun keksintö, jonka ansiosta kodinomistajat voivat nauttia massiivisen kovapuun ulkonäöstä ja tuntumasta vakaammalla ja usein edullisemmalla hinnalla. Tämän päivän puukehystetyt parketit näyttävät niin aidoilta, että jopa koulutetun silmän on vaikea erottaa näitä kahta toisistaan. Tutustu alla oleviin vastauksiin 10 tärkeimpään kysymykseen, joita sinulla saattaa olla puukuitulattioista.

Top 10 usein kysyttyä kysymystä kovapuulattioista.

1. Mikä on suunniteltu puulattia?

Konepuulattioissa on vanerin, kovapuun tai HDF-levyn (high density fiber board) ytimen päällä pintakerros kovapuuviilua. Koska koneistetut kovapuu-viilut on valmistettu aidosta puusta eikä valokuvakerroksesta, niissä on valitun puulajin luonnolliset ominaisuudet.

2. Mitä etuja kovapuulattialla on?

Konepuulattiat ovat monipuolisempia kuin massiivipuulattiat, koska niiden rakenteen ansiosta ne voidaan asentaa moniin sellaisiin tiloihin, joissa massiivilankkuja ei suositella (kuten kellareihin). Tämä johtuu sen kyvystä vastustaa kosteutta paremmin kuin massiivikovapuu, joka saattaa olla samoissa olosuhteissa mittasuhteiltaan epävakaa. Monet suunnitellut vaihtoehdot voidaan myös asentaa lattialämmitysjärjestelmien päälle, jotka muuten kuivaisivat ja vaurioittaisivat kovapuuta.

3. Mitä tarkoittaa suurempi vakaus?

Massiivipuulattioiden epävakaus johtuu yleensä kosteudesta tai lämmöstä. Epäsuotuisissa olosuhteissa massiivikovapuu voi vääntyä, kupruilla, turvota tai halkeilla. Muotoiltu kovapuu on vakaampaa, koska se voittaa monet näistä ongelmista monikerroksisella lankkurakenteellaan, joka ehkäisee vääntymistä ja pysyy tasaisena ja ehjänä. tämän ansiosta muotoiltu kovapuu soveltuu paremmin asennettavaksi lattialämmityksen ja betonin päälle, olipa kyseessä sitten maanpinnan ylä- tai alapuolinen asennus.

4. Kuinka monta kerrosta on puukerrostalossa?

Useimmissa konepuulattiatyypeissä on vähintään kolme kerrosta kiintoviilun alla. Joissakin vaihtoehdoissa on jopa viidestä seitsemään kerrosta. Useampi kerros lisää vakautta.

5. Kuinka paksu on kiintoviilu?

Kovapuun päällimmäinen kerros, jota kutsutaan myös kovapuun viiluksi, on paksuudeltaan 0,5 mm:stä jopa 6 mm:iin. Paksummat viilukerrokset on hinnoiteltu kalliimmiksi, koska ne voidaan viimeistellä useita kertoja, mikä pidentää lattian käyttöikää.

6. Mikä on ohuin viilukerros, joka voidaan viimeistellä uudelleen?

Yläviilun paksuuden on oltava vähintään 2 mm, jotta jälkikäsittely on mahdollista; jos hiominen on tarpeen, ammattimaisella hiomalla poistetaan yleensä 1/32 tuumaa. Mitä paksumpi viilu on, sitä enemmän voit hioa sitä tuhoamatta lattiaa. Koneistettua kovapuulattiaa käyttävät kodinomistajat kuitenkin yleensä huomaavat, ettei sitä tarvitse koskaan käsitellä uudelleen, koska näissä lattioissa on korkealaatuiset pinnoitteet. Jos vakavia vaurioita ilmenee, on usein helpompaa, että alue poistetaan ja korvataan ammattimaisesti.

7. Mikä on Janka-kovuuskoe, ja mitä se kertoo minulle puulattioista?

Janka-kovuuskoe mittaa voimaa, joka tarvitaan 0,444 tuuman teräskuulan upottamiseen puuhun puolet sen halkaisijasta syvemmälle. Tämä luokitus on hyödyllinen, kun vertaat eri puulajeja, koska se kertoo, kuinka kovaa kukin puulaji on ja kuinka hyvin se kestää kulutusta ja kolhuja.

Asteikon alapäässä ovat sellaiset puulajit kuin douglaskuusi, etelänkeltamänty ja mustakirsikka, joiden luokitus on alle 1000. Brasilialainen kirsikka ja mesquite ovat asteikon huipulla, ja niiden kovuusluokka on yli 2300 Janka-kovuusasteikolla. Kovuusluokitukset ovat erityisen tärkeitä vilkkaasti liikennöidyillä alueilla.

Janka-kovuusluettelo:

Top 10 usein kysyttyä kysymystä kovapuulattioista.

8. Mitä tarkoittaa, kun lattiapäällysteitä myydään satunnaispituuksina?

Pituudet vaihtelevat lattiavalmistajasta riippuen. Jotkut toimittavat laudat kaikki yhtä pituutta, yleensä korkeampaan hintaan vaadittavien laadunvalvontatoimenpiteiden vuoksi. Toiset toimittavat lautoja satunnaispituisina ja ilmoittavat lyhimmän ja pisimmän laudan pituudet laatikoittain. Kun laudan pituus on satunnainen, kaikki laatikossa olevat laudat ovat näiden kahden pituuden väliltä. Jotkut valmistajat ilmoittavat keskimääräisen levynpituuden.

9. Miten asennat puulattiat?

Yleensä puukuitulattiat voidaan asentaa kolmella eri tavalla:

  1. Naulaamalla, jos asennetaan vanerialustan päälle.
  2. Liimaamalla, jos asennus tehdään vaneri- tai betonialustan päälle.
  3. Kelluvalla lattialla, jos asennetaan vaneri- tai betonialustan päälle.

Naulausasennuksissa vanerialustan on oltava 3/4 tuuman paksuinen, ja sen alle on asennettava 15 lb:n painoinen kattohuopa tai kosteussulku (kuten MoistureBlock).

Jos liimaat lattian suoraan aluslattian päälle, käytä 100-prosenttista uretaanipohjaista liimaa, jossa on integroitu höyrysulku.

Kelluvissa asennuksissa on käytettävä aluskatetta, jossa on höyrysulku. Yleensä tämäntyyppisessä asennuksessa saumat on edelleen liimattava yhteen tavallisella puuliimalla, kuten Elmers- tai Titebond-liimalla, ellei lattia ole suunniteltu liimatonta click-lock-asennusta varten.

Huomaa, että edellä oleva selitys on hyvin yleinen ohje. Katso aina yksityiskohtaiset tiedot valmistajan asennusohjeista.

10. Mikä on suurin sallittu poikkeama aluslattialle?

Hyvin esivalmisteltu aluslattia auttaa varmistamaan teknisen lattian asennuksen onnistumisen. Poikkeama saisi olla enintään 3/16 tuumaa 10 jalan matkalla.

Mitä muita kysymyksiä sinulla on puukoolauksesta? Kerro meille kommenteissa.

Tutustu monipuoliseen Engineered Hardwood -lattiavalikoimaamme täällä.