Tomaattikasvien istuttaminen ja kasvattaminen

Kesän ensimmäiseen auringossa kypsyneeseen tomaattiin pureutuminen (Solanum lycopersicum)) on yksi kauden makeimmista virstanpylväistä. Vaikka ruokakaupoissa ja viljelijöiden markkinoilla myydäänkin paljon houkuttelevia lajikkeita, on vaikea päihittää kotikasvatetun tomaatin makua ja tuoreutta – varsinkin kun otetaan huomioon, että puutarhassasi voi kasvattaa monenlaisia perintö- ja hybridilajikkeita, joiden sateenkaari on häikäisevä. Valtavista, mehukkaista pihvitomaateista pureviin kirsikkatomaatteihin, näitä kesän peruselintarvikkeita on monenlaisia muotoja, värejä, koostumuksia ja makuja, jotka innostavat sinut uudenlaiseen luovuuteen keittiössä. Valitsitpa mitä lajikkeita tahansa, tässä kerrotaan, miten kasvatat tomaatteja menestyksekkäästi, jotta saat kauniin ja runsaan sadon.

Mihin tomaattikasveja istutetaan?

Riippumatta siitä, haluatko kasvattaa tomaattikasveja puutarhapenkissä vai astiassa, valitse paikka, jossa on vähintään kuudesta kahdeksaan tuntia suoraa auringonvaloa päivittäin. Ihannetapauksessa puutarhamullan tulisi olla hyvin vettä läpäisevää, hedelmällistä ja pH-arvoltaan 5,8-7, mutta tomaattikasvit kasvavat kaikentyyppisessä maaperässä savea lukuun ottamatta. Puutarhamulta voi olla liian raskasta tomaattikasvien kasvattamiseen astioissa, joten lisää kompostia tai perliittiä tai käytä ruukkumultaa.

Miten ja milloin tomaattikasvit istutetaan?

Vaikka tomaatin siemeniä voi kylvää suoraan ulos, voit saada etumatkaa kasvukauteen ostamalla siirtoistutuksia tai kylvämällä siemeniä sisätiloissa kuusi-kahdeksan viikkoa ennen alueesi keskimääräistä viimeistä pakkaspäivää. Odota, että maa lämpenee, ja siirrä tomaattitaimet sitten ulos.

Kun istutat, poista jokaisen kasvin alimmat lehdet ja istuta juuripallo niin syvään kuoppaan, että vain ylin lehtirykelmä on maanpinnan yläpuolella. Tämä istutussyvyys on olennaisen tärkeää tomaattikasveille, jotka voivat muodostaa juuria pitkin varret. Nämä ylimääräiset juuret auttavat kasvia kiinnittymään, etenkin kun aloitetaan pitkien ja pitkäjalkaisten taimien istuttamisella, ja ne mahdollistavat veden ja ravinteiden paremman imeytymisen.

Aseta pienet pensastomaattilajikkeet 24 tuuman välein ja suuremmat lajikkeet 36-48 tuuman välein. Tämä on erityisen tärkeää levittäytyville, määräämättömille lajikkeille – tomaattilajikkeille, jotka jatkavat kasvuaan pakkasiin asti. Kun olet istuttanut tomaatit, kastele ne huolellisesti.

Seivästä, sälestä tai häkistä tomaattikasvit (erityisesti köynnöslajikkeet) heti istutuksen jälkeen. Jätä tämä vaihe väliin, kun kyseessä ovat pienet pensas- tai terassitomaatit, jotka pystyvät usein kannattelemaan itseään. Käytä häkkejä ja paaluja pitämään lehdet ja kehittyvät tomaatit irti maasta kasvien kasvaessa, mikä ehkäisee hedelmämätää ja tomaattikasvien tauteja.

Valitse tukevat tomaattihäkit, jotka ovat 5-6 jalkaa korkeita. Kiinnitä häkit tukevasti maahan paaluilla, jotta kasvit eivät pääse kaatumaan ja juurtumaan myrskyjen aikana. Toinen vaihtoehto: Lyökää kahdeksanjalkaiset paalut vähintään 12 tuuman syvyyteen maahan ja neljän tuuman päähän kasvista; kiinnittäkää sitten tomaattien varret paaluun puutarhanarulla, itsekiinnittyvällä teipillä tai kangasnauhoilla.

Tomaattikasvien istuttaminen ja kasvattaminenScott Little Vinkkejä tomaattikasvien hoitoon

Tomaattikasvit sopeutuvat vähemmän kuin optimaalisiin olosuhteisiin, mutta niiden suosimien olosuhteiden täyttäminen tuottaa mehukkaimmat ja herkullisimmat hedelmät.

Valo

Yleensä tomaattikasvit tarvitsevat täyttä aurinkoa (kuudesta kahdeksaan tuntia auringonvaloa päivittäin). Äärimmäisen kuumissa olosuhteissa aamuaurinko ja kevyt iltapäivän varjo riittää. Vaikka kasvit kasvavat pääasiassa varjoisilla alueilla, hedelmien tuotanto on erittäin vähäistä.

Maaperä ja vesi

Tomaattikasvit kasvavat parhaiten, kun niillä on hyvin vettä läpäisevä maaperä ja tasainen kosteus. Jos sataa vähemmän kuin tuuman viikossa, täydennä kastelemalla. Sadettamalla se tarkoittaa 20 minuuttia kolme kertaa viikossa. Jos huomaat, että kasvit alkavat kuihtua, saatat joutua kastelemaan useammin erittäin kuumalla säällä. Vältä lehtien kastelua tautien ehkäisemiseksi. Käytä kastelukannua tai -sauvaa, jolla vesi johdetaan suoraan juuristoon, tai käytä tippukastelujärjestelmää.

Mullan asettaminen tomaattikasvien ympärille estää rikkaruohoja, ylläpitää maaperän kosteutta ja estää tauteja roiskumasta maasta lehdille sateen sattuessa. Tavoittele 3- 4 tuuman paksuista kerrosta orgaanista multaa, kuten olkea, hienonnettuja lehtiä tai hienoksi silputtua puuhaketta.

Lämpötila ja kosteus

Tomaatit ovat lämpimän sään ystäviä. Odota, että maaperä lämpenee keväällä, ennen kuin istutat kasveja. Tomaattikasvit toimivat parhaiten, kun lämpötila on 55°F ja 85°F välillä. Vaikka ne rakastavat aurinkoa, kun lämpötila nousee yli 85°F, ne eivät voi tuottaa hedelmiä.

Tomaatit pitävät suhteellisen korkeasta ilmankosteudesta, joka on 65-85 prosenttia. Tätä korkeammat tasot vaikuttavat kasveihin negatiivisesti.

Lannoite

Tomaattikasvit kasvavat parhaiten, kun niitä lannoitetaan kahtena erityisenä ajankohtana kasvukauden aikana: heti istutuksen jälkeen ja juuri ennen hedelmien kehittymistä. Levitä tasapainoista nestemäistä kasvinravinnetta, kuten 5-5-5, pakkauksen ohjeiden mukaisesti.

Karsiminen

Tomaattikasveja ei tarvitse karsia, mutta päävarren ja oksan välissä kasvavien sivuversojen poistaminen on hyvä idea, sillä ne imevät energiaa, joka voisi mennä hedelmiä kasvattaviin oksiin.

Tuholaiset ja ongelmat

Puutarhurit eivät ole ainoita olentoja, jotka pitävät tomaattien mausta. Kasvit houkuttelevat puoleensa lukuisia ei-toivottuja vierailijoita, jotka vaihtelevat osuvasti nimetystä tomaattisarvimadosta aina läsnä olevaan kirvojen uhkaan ja kaikkeen siltä väliltä. Paras neuvo on pysyä valppaana. Tarkkaile, milloin kasveissasi ilmenee vaurioita, tunnista niiden syy ja käytä turvallisia hoitotekniikoita mahdollisimman pian.

Jos kyseessä ovat sarvimadot, poimi ne vain pois (yäk!). Käsittele kirvoja, valkoisia kärpäsiä ja hämähäkkipunkkeja hyönteismyrkyllisellä saippualla tai neem-öljyllä tuotteen käyttöohjeita noudattaen.

Muita tomaattikasvien ongelmia ovat kukanpäämätä, jota esiintyy, kun maan pH-taso on liian alhainen, ja kukan pudotus, joka johtuu yölämpötiloista, jotka laskevat alle kasvin suosiman yölämpötilan 55°F-75°F.

Tomaattikasvien lisääminen

Useimmat puutarhurit kasvattavat tomaattikasvit siemenistä tai ostavat siirtoistutuksia, mutta pistokkaiden ottaminen puutarhassa jo olevista tomaattikasveista voi pidentää kasvukautta alueilla, joilla kasvukausi on pitkä. Leikkaa touko- tai kesäkuussa 4-8 tuuman pistokkaita kasvin ei-toivotuista sivuversoista. Poista lehdet pistokkaan alaosasta ja aseta se veteen aurinkoiseen paikkaan. Kun juuret ovat kehittyneet kolmen tai neljän viikon kuluttua, istuta pistokkaat pieneen ruukkuun, jossa on hyvin vettä läpäisevää puutarhamultaa tai ruukkumultaa. Kun se on juurtunut hyvin, istuta se puutarhaan. Lämpimillä alueilla voit nähdä tomaatteja ennen pakkasta.

Tomaattikasvien istuttaminen ja kasvattaminenBrie Williams Tomaattien sadonkorjuu ja varastointiohjeet

Tomaatit ovat parhaita poimittavaksi, kun ne ovat täysin värillisiä ja kiinteitä. Sää vaikuttaa ajoitukseen; tomaatit kypsyvät parhaiten lämpötilan ollessa lähellä 75°F. Kun lämpötila nousee noin 90°F:iin, hedelmät alkavat pehmetä ja niiden väri heikkenee. Jos poimit vihreät tomaatit kypsän kokoisina, ne kypsyvät sisätiloissa.

Ennen kovaa pakkasta poimi kaikki muut kuin vihreimmät hedelmät ja vie ne sisätiloihin. Käytä ne resepteissä (paistetut vihreät tomaatit, kuka tahansa) tai anna vihreiden hedelmien kypsyä suljetussa paperipussissa. Tarkista hedelmien kypsyys kerran viikossa ja poista mädät tomaatit tai ne, joissa ei ole kypsymisen merkkejä. Voit myös irrottaa kokonaisia kasveja ja ripustaa ne lämpimään, suojaisaan paikkaan, jossa hedelmät voivat jatkaa kypsymistään.

Kypsät tomaatit voivat säilyä keittiön tiskipöydällä jopa viikon ajan huoneen lämpötilasta riippuen. Voit laittaa tomaatit jääkaappiin, mutta ne eivät maistu yhtä uskomattoman hyvältä kuin huoneenlämmössä säilytetyt tomaatit.

Usein kysytyt kysymykset

Syövätkö peurat ja muut villieläimet tomaatteja?

Kyllä, todellakin. Ne tykkäävät mausta ihan yhtä paljon kuin puutarhuritkin. Hirvien lisäksi syyllisiä ovat oravat, kaniinit, pesukarhut, murmelit ja oravat. Verkkohäkin asettaminen tomaattikasvien päälle, neljän jalan aidan pystyttäminen puutarhan ympärille ja inhottavan hajuisten pelotteiden levittäminen voi auttaa. Istuta varmuuden vuoksi enemmän tomaatintaimia kuin tarvitset.

  • Minkälainen lintu tai mehiläinen pölyttää tomaattikasvit?

    Tomaattikasvit ovat itsestään hedelmöittyviä, ja ne luottavat ensisijaisesti tuuleen, joka heiluttaa kukintoja ja vapauttaa siitepölyn. Myös mehiläiset tarjoavat tätä palvelua. Kun tuuli on tyyni eikä mehiläisiä löydy, jotkut puutarhurit turvautuvat käsinpölytykseen. He ravistelevat kasveja varovasti tai käyttävät sähköhammasharjaa (tai vastaavaa kaupallista laitetta) tärinän aikaansaamiseksi, joka saa kasvin vapauttamaan siitepölynsä.