Toimi NYT saadaksesi lisää mukavuutta ensi talvena

Toimi NYT saadaksesi lisää mukavuutta ensi talvena

Pitkän, rankan talven jälkeen, jolloin satoi ennätyksellisen paljon lunta ja lämpötila laski, on luonnollista odottaa innolla tulevaa reilumpaa säätä. Älä kuitenkaan anna kevään saapumisen viedä huomiosi pois siitä, että jos olosi on ollut epämukava kotona kylmien kuukausien aikana, se on todennäköisesti myös jatkossa epämukava. Ja on vain ajan kysymys, milloin talvi palaa. Sen sijaan, että odotat, että sää muuttuu jälleen kerran huonoksi, hyödynnä sesongin ulkopuolinen aika kotisi lämmityksen uudelleenarviointiin. Täydellistä järjestelmää ei ehkä ole olemassa, mutta nyt on vuosi 2015: Ansaitset lämmityksen, joka toimii tehokkaasti ja luo tasaisen mukavuuden. Onko siitä kulunut aikaa, kun viimeksi tarkastelit vaihtoehtoja? Seuraavassa tarkastellaan kolmea tärkeintä asiaa, jotka vaikuttavat nykyään kodin lämmityksestä päättämiseen.

MUKAVUUS

Lämpö on lämpöä, eikö niin? Väärin. Jos sinulla on patteri-, pohjalevy- tai koneilmalämmitys, tiedät, että termostaatti määrittää vain likimääräisesti kotisi lämpötilan. Se ei voi antaa tarkkaa lukemaa, koska sisälämpötila vaihtelee paitsi huoneesta toiseen myös huoneen nurkasta toiseen. Tyypillisesti lämmintä on lämmitysyksikön lähellä ja huomattavasti viileämpää kauempana. Riippuen siitä, missä seisot tai istut, olosi voi tuntua joko liian lämpimältä tai liian matalalta. Pakkoilmalämmityksessä, joka on yleisin lämmitystyyppi Amerikassa, lämpötila vaihtelee erityisen paljon, koska järjestelmä käynnistyy ja sammuu vuoristorataa pitkin. Kun lämmitys käynnistyy, kuumaa ilmaa virtaa tilaan, kunnes tavoitelämpötila on saavutettu. Sitten lämpö kytkeytyy yhtäkkiä pois päältä, ja se pysyy pois päältä, kunnes huone kylmenee niin paljon, että järjestelmä käynnistyy uudelleen. Onko mikään tästä mukavaa? Ei oikeastaan.

Jos haluat tasaista ja tasaista lämpöä kotiisi, yksi vaihtoehto on luopua perinteisistä järjestelmistä ja vaihtaa ne säteilylämpöön. Tämä tekniikka on ollut käytössä jo vuosia – itse asiassa vuosisatoja – mutta vasta viime aikoina siitä on tullut käyttökelpoinen ratkaisu koko kodin tarpeisiin. Tämäntyyppisessä järjestelmässä lämpö ei tule tuuletusaukkojen tai erillisten yksiköiden kautta vaan lattian alla olevista paneeleista. Paneelit, joissa kussakin on kuumavesiputki, sijaitsevat valitsemasi lattiamateriaalin alla ja luovuttavat lämpöä yläpuolella olevaan tilaan hiljaa, näkymättömästi ja jatkuvasti ympäröivällä tavalla. Lämmitysjärjestelmällä, joka ei pakota sinua sisustamaan tilaa vievien pattereiden tai seinää painavien sokkelien ympärille, on varmasti myös esteettisiä etuja. Myös ilmanlaadusta on hyötyä, sillä tässä ei ole pölyä levittäviä, allergiaa pahentavia kanavia. Lämpöä enemmän kuin mitään muuta haluaville asunnonomistajille syy säteilyjärjestelmän valintaan on kuitenkin se, että sen suunnittelu ja tekniikka takaavat aina maksimaalisen mukavuuden.

VYÖHYKKEET

Aikakaudella, jolloin energiakustannukset eivät olleet niin kohtuuttoman korkeat, olisi saattanut olla hyvä asentaa kaikki tai ei mitään -järjestelmä, joka ei tarjonnut kompromissia "pois päältä"-asetuksen ja täydellä kaasulla toimimisen välillä. Ajat ovat muuttuneet. Nykyään innovatiiviset järjestelmät antavat kodinomistajille mahdollisuuden säätää eri lämpötiloja kodin eri osiin. Jos siis nukut toisen kerroksen makuuhuoneessa, sinun ei enää tarvitse maksaa kustannuksia, jotka aiheutuvat siitä, että tyhjässä ensimmäisessä kerroksessa on 70 astetta lämmintä. Vaikka perinteisissä järjestelmissä ei ole aina mahdotonta saada aikaan vyöhykkeistettyä lämmitystä, uudemmat tekniikat mahdollistavat vyöhykkeistämisen alusta alkaen. Warmboard, johtava säteilylämmitysvalmistaja, määrittää erilliset termostaatit erillisille vyöhykkeille, jolloin asiakkaat voivat minimoida kotitalouksien energiankulutuksen. Lisäksi: Jos perheessä on jäseniä, jotka pitävät eri lämpötiloista, vyöhykkeistäminen mahdollistaa sen, että kaikki selviävät talvesta mukavasti.

SÄÄSTÖT

Eristäminen, säätiivistys, tiivistäminen – nämä kaikki ovat arvokkaita aseita taistelussa energiatehokkuuden ja halvemman lämmityksen puolesta, mutta kodin tiivistäminen ei voi tehdä kaikkea. Toisin sanoen voit eristää jokaisen seinän ja tukkia jokaisen ilmavuodon, mutta jos lämmitysjärjestelmäsi kuluttaa suhteellisen paljon energiaa miellyttävän sisälämpötilan saavuttamiseen ja ylläpitämiseen, joudut väistämättä maksamaan huomattavia kuukausittaisia energialaskuja.

Tämä on yksi syy siihen, että yhä useammat kodinomistajat siirtyvät käyttämään säteilylämmitystä. Kansasin osavaltionyliopiston yhdessä American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineersin kanssa tekemän tutkimuksen mukaan säteilyjärjestelmät toimivat vähintään 25 prosenttia tehokkaammin kuin pakkolämmitysjärjestelmät. Osittain säteilylämmitys on tehokkuudeltaan erinomainen, koska toisin kuin pakkolämpöjärjestelmissä, joissa on puutteelliset kanavistot, säteilylämmitys ei ole altis lämpöhäviöille. Pakkoilmauunin on siis työskenneltävä ylitöissä ja kulutettava ylimääräistä energiaa kompensoidakseen lämpöhäviönsä, kun taas säteilypaneelit eivät tuhlaa energiaa käytännöllisesti katsoen lainkaan toimiessaan.

Kaikki säteilylämmitysjärjestelmät eivät maksimoi asunnon omistajan säästöjä. Perustekniikka tarjoaa varmasti tehokkuusetuja, mutta myös järjestelmän yksittäisillä komponenteilla on suuri merkitys. Esimerkiksi joissakin säteilylämmitysjärjestelmissä vesijohtoputket (tai sähkökierukat) on upotettu hitaaseen betonilaattaan, jonka lämpeneminen ja jäähtyminen kestää tunteja. Koska valmistajat, kuten Warmboard, näkivät betonin rajoitukset, he siirtyivät päällystämään lattian alla olevat paneelit hyvin johtavalla alumiinilla. Tällöin lämpö reagoi termostaatin säätöihin, ei vähitellen vaan lähes välittömästi. Koska alumiini siirtää lämpöä niin tehokkaasti, kotikattila voi lisäksi lämmittää järjestelmän veden alhaisempaan lämpötilaan kuin mitä muut järjestelmät vaatisivat. Loppujen lopuksi voit säästää kodin lämmityksessä paljon rahaa valitsemalla minkä tahansa säteilyjärjestelmän, mutta kaikista säteilyjärjestelmiä tarjoavista valmistajista Warmboard voi säästää eniten.

Tämän artikkelin on toimittanut Warmboard. Sen faktat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.