Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Useimmissa liukuikkunoissa (joita kutsutaan myös liukuikkunoiksi) on yksi tai useampi liukuikkuna, jotka liukuvat metallikiskoja pitkin karmin ala- ja yläosassa. Joskus kiskot ovat puuta tai vinyyliä, kun taas ikkunoiden alareunassa ja yläreunassa voi olla nailonrullat. Kun liukuikkuna juuttuu kiinni, yleisin ongelma on todennäköisesti likainen pohjakisko, joka voidaan helposti puhdistaa ja voidella uudelleen (ikkunan alaosassa olevat rullat voivat kerätä pölyä, ja ne on ehkä myös puhdistettava).

Vaihtoehtoisesti salpa, joka kiinnittää ikkunan kiinni, voi myös vioittua. Voit ehkä taivuttaa pienen osan, jotta se toimisi, mutta usein paras ratkaisu on vaihtaa salpa. Varaosien löytäminen voi olla vaikeaa, joten jos löydät laitteen merkin ja mallin, voit ehkä ottaa yhteyttä valmistajaan tai online-varaosien toimituslähteeseen saadaksesi tarvitsemasi osat.

Useimmat liukuikkunoiden korjaukset eivät kestä kovin kauan – korkeintaan yksi tai kaksi tuntia. Tarvitsemasi työkalut vaihtelevat projektin mukaan, mutta on hyvä pitää käsillä perusasioita, kuten ruuvimeisseli, pihdit ja vasara.

Miten korjata karkeasti liukuva liukukisko? Vaihe 1: Irrota liukusäleikkö. Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Irrota liukukarmi ensin irrottamalla kaikki turvalaitteet, jotka mahdollisesti pitävät liukukarmia paikallaan. Nosta liukuovi yläkiskoon, kallista alaosa ulos ja irrota ikkuna. Joissakin malleissa sinun on ehkä kohdistettava rullat alemmassa kiskossa oleviin loviin, ennen kuin liukuovi kallistuu ulos.

Vaihe 2: Puhdista kisko. Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Imuroi kisko ja puhdista se sitten liuottimella kostutetulla rievulla, kunnes kaikki pöly, roskat ja sakka on poistettu.

Vaihe 3: Irrota alarulla. Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Jos pohjarulla (tai liuku) ei rullaa, yritä ensin puhdistaa se. Jos se ei vieläkään toimi, irrota se. Puuikkunassa voit irrottaa rullayksikön ruuvaamalla sen irti, mutta joissakin metalliyksiköissä sinun on ehkä ensin purettava pohjakisko. Iske palat erilleen vasaralla ja puupalikalla.

Vaihe 4: Uuden rullayksikön lisääminen Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Työnnä uusi rullayksikkö paikalleen ja kiristä kiinnitysruuvit. Jos jouduit purkamaan ikkunan, voit asentaa alakiskon takaisin tässä vaiheessa.

Vaihe 5: Ikkunan asentaminen takaisin paikalleen Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Kun ikkuna vaihdetaan korjauksen jälkeen, on usein hyödyllistä keventää rullia kiskon huulen yli kittipuikon avulla.

Miten korjata taipunut kisko? Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Voit oikaista taipuneen kiskon asettamalla sitä vasten kovapuun palan ja napauttamalla vasaralla. Jos tämä ei auta, voit kokeilla pihdeillä, mutta toimi varovasti, jotta et aiheuta sarjaa pieniä mutkia.

Rikkinäisen salvan korjaaminen Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Jos salpa ei tartu kunnolla kiinni, tarkista, onko kiskoissa jokin este, joka saattaa estää ikkunaluukkua sulkeutumasta kokonaan. Voit myös tarkastaa säätiivisteen, joka voi joskus veltostua ja vaikeuttaa ikkunan sulkemista. Voit ehkä säätää salpaa löysäämällä ruuvia, siirtämällä salpaa ja kiristämällä ruuvin uudelleen. Jos tämä ei edelleenkään toimi, ikkuna on vaihdettava.

Kuinka korjata koliseva ikkuna? Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Jos haluat tehdä nopean korjauksen ja tiivistää yksikön talven ajaksi, työnnä putkimainen eriste kanaviin. Jos löydät korvaavan eristeen ikkunatyypillesi, poista vanha ja puhdista pinta liuottimella kastetulla rievulla. Käytä tarvittaessa hieman paksumpaa eristettä hyvän tiivistyksen aikaansaamiseksi. Aseta kansi takaisin paikalleen, asenna liukukarmi takaisin paikalleen ja testaa.

Miten ikkuna suojataan murtosuojatusti? Tee-se-itse-opas ikkunan kiskojen korjaamiseen

Turvarauta kiinnittää liukuikkunan tukevasti, jotta sitä ei voi avata ulkopuolelta. Jotkin mallit kääntyvät alaspäin kiinnittäen ikkunapellin (kuten yllä), ja niitä voidaan säätää niin, että ne jäävät hieman auki tuuletusta varten. Pika-avausklipsit (yllä) mahdollistavat liukuikkunan avaamisen suhteellisen helposti.