Tässä on syy, miksi sinun pitäisi räjäyttää ikkuna talossasi ympäri vuoden.

Tässä on syy, miksi sinun pitäisi räjäyttää ikkuna talossasi ympäri vuoden.

Lämpimät sääpäivät eivät ole ainoita, jotka vaativat avointa ikkunaa. On paljon hyviä syitä avata kotisi ikkunat kaikkina vuodenaikoina. Kylmempinä päivinä ikkunan avaaminen voi olla perusteltua vain hetkellisesti, mutta siitä on silti hyötyä.

Nykyaikaiset kodit ovat tiiviisti suljettuja, mikä pitää meidät lämpiminä mutta aiheuttaa sisäilman tunkkaisuutta. Vaikka LVI-järjestelmät kierrättävät ja suodattavat ilmaa, ne eivät tuo raitista ilmaa taloon mekaanisesti. Sisäilma ei siis ole läheskään yhtä raikasta kuin ulkoilma, vaikka käytössä olisi ilmastointi. Jos avaat ikkunan vain viideksi minuutiksi päivässä, voit nauttia raikkaan ilman eduista.

1. Voit alentaa sähkölaskujasi.

Kun sää on lämmin, mutta ei niin kuuma, että ilmastointilaitteen käynnistäminen olisi perusteltua, avaa ikkunat ja säädä kotisi lämpötilaa. Kun avaat huoneen vastakkaisilla puolilla olevat ikkunat, syntyy mukava ristituulahdus, joka voi pitää sinut viileänä ja säästää ilmastointilaitteen käyttökustannuksia.

2. Se vähentää ikkunoiden kondensoitumista ja homehtumista.

Kärsiikö kotisi vuotavista ikkunoista? Kun ikkunat pidetään kiinni ja sisällä ei ole riittävästi ilmankiertoa, ikkunoiden laseihin voi muodostua kondenssivettä. Jos tämä kosteus jätetään huomiotta, se voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Home, bakteerit ja muut myrkyt voivat alkaa kerääntyä ja mahdollisesti aiheuttaa sairauksia kodissa asuville. Kun näitä sisäilman myrkkyjä esiintyy, sinun on ryhdyttävä toimiin niiden poistamiseksi. Ikkunan avaaminen muutamaksi minuutiksi päivittäin voi estää kondenssiveden muodostumisen.

3. Raikas ilma voi pienentää sairastumisriskiä.

Raitis ilma sisältää yleensä enemmän happea kuin sisäilma. Kun hengität enemmän happea, kehosi hyötyy siitä. Lisähapen ansiosta keuhkosi laajenevat, mikä parantaa kudosten korjautumista ja suodattumista, sydämesi rentoutuu ja mahdollisesti alentaa sykettä ja verenpainetta. Hapen ansiosta kehosi voi myös nopeuttaa vaurioituneiden solujen korvautumista, mikä saattaa jopa auttaa sinua parantumaan nopeammin.

On erityisen tärkeää saada raitista ilmaa talvella, koska virushiukkaset leviävät tehokkaammin tunkkaisessa kierrätysilmassa.

4. Se voi parantaa ilmankiertoa, kun teet kotiprojekteja.

Olipa kyse sitten hiomisesta, maalaamisesta tai muista korjaustöistä kodin ympärillä, projektisi voivat lisätä sisäilmaan paljon pölyä ja roskia. Henkilökohtaiset suojavarusteet voivat estää hiukkasten joutumisen silmiin, nenään ja suuhun, mutta parempi sisäilman virtaus voi auttaa työntämään pölyn kodin ulkopuolelle.

Avoimet ikkunat ovat käteviä myös silloin, kun teet töitä, kuten mattojen syväpuhdistusta. Ilmankierto voi auttaa lyhentämään kuivumisaikoja, joten voit laittaa huonekalut takaisin paikoilleen ja palauttaa huoneen käyttöön nopeammin.

5. Sisäilman raikastaminen voi alentaa radonpitoisuuksia.

Kun kodin perustuksissa on halkeamia tai reikiä, radonkaasu voi tihkua kellariin tai ryömintätilaan. Tämä luonnossa esiintyvä radioaktiivinen kaasu on väritöntä ja hajutonta, joten et välttämättä tiedä, että se on piilossa hengitysilmassasi. Radonin pitkäaikainen hengittäminen lisää riskiä sairastua joihinkin mahdollisesti vakaviin terveysongelmiin.

Ikkunan avaaminen auttaa radonia ja muita sisäilman epäpuhtauksia leviämään. Mielenrauhan vuoksi on kuitenkin hyvä idea teettää radontestaus ja kutsua ammattilainen hoitamaan mahdolliset ongelmat, jos radonpitoisuudet ovat korkeat.

6. Karkotat epämiellyttävät hajut.

Tietyissä huoneissa saattaa esiintyä viipyviä hajuja tai epämiellyttäviä hajuja – esimerkiksi lastenhuoneen vaippa-astian haju. Sen sijaan, että pidät näitä hajuja ilmassa leijumassa, avaa ikkuna ja korvaa häiritsevä haju raikkaalla ilmalla.

Raitis ilma auttaa pahoja hajuja leviämään nopeasti ja saamaan ne ulos talosta. Tämä on yleensä terveellisempi hajunpoistostrategia kuin yrittää peittää hajuja huoneenraikastimella.

7. Lemmikit voivat tulla ja mennä omatoimisesti.

Avoin ikkuna päivällä voi olla täydellinen oviaukko lemmikeille, erityisesti kissoille, jotka saavat mennä ulos. Kun kissat haluavat mennä ulos, ne usein raapivat ovea tai määkimme lakkaamatta, käytöstavat, jotka voivat vahingoittaa kalusteita ja käydä jonkin ajan kuluttua hieman kiusallisiksi. Jos ikkuna jätetään auki edes pariksi tunniksi päivässä, kissakaverit voivat tulla ja mennä miten haluavat, jolloin sinun ei tarvitse avata ja sulkea ovea niiden puolesta.

8. Se auttaa estämään savuisen ja haisevan keittiön.

Kuinka usein savunilmaisin laukeaa, kun joku tietty henkilö valmistaa illallista? Jos kotikokki on tunnettu lihan hiiltymisestä tai keksien ylikypsyttämisestä, riko keittiöön ikkuna ennen uunin käynnistämistä. Samoin jos ruokalistalla on kalaa, avoin ikkuna poistaa nopeasti keittiön epämiellyttävän hajun.

Jotkin liedellä valmistettavat ruoat, kuten pasta, voivat tehdä keittiöilmasta varsin kosteaa, mikä voi toisinaan johtaa kondensaatioon ikkunalasien päälle. Ikkunan avaaminen päästää höyryn ulos ja pitää lasit kuivina.

9. On helpompi omaksua feng shui.

Muinaisessa feng shui -filosofiassa, joka tarkoittaa suomeksi "tuuli-vesi", on kyse paljon muustakin kuin huonekalujen optimaalisesta sijoittelusta. Kyse on harmonisen elinympäristön luomisesta ja chi:n eli energian virtauksen parantamisesta koko tilassa.

Tässä avonaiset ikkunat tulevat kuvaan mukaan: Ikkunoiden avaamisen 10 minuutiksi päivässä uskotaan työntävän pysähtyneen chin ulos huoneesta ja antavan ladatun chin virrata talon läpi.

10. Raikas ilma auttaa sinua nukkumaan paremmin.

Monet meistä etsivät keinoja parantaa unta. Jos olet jo vaihtanut patjaa, tyynyä ja vuodevaatteita, mutta sinulla on edelleen nukahtamisongelmia, salaisuus parempaan uneen voi olla raikas ilma.

On tehty monia tutkimuksia raikkaan ilman vaikutuksesta unirytmiin. Avoin ikkuna auttaa vähentämään sisäilman hiilidioksidipitoisuuksia, mikä edistää parempaa lepoa. Lisäksi vuodenajasta riippuen viileä yöilma voi auttaa alentamaan kehon lämpötilaa, jolloin on helpompi viihtyä ja nukahtaa.