Tässä on syy, miksi sinun pitäisi laittaa sininen kurpitsa kuistillesi tänä Halloweenina

Tässä on syy, miksi sinun pitäisi laittaa sininen kurpitsa kuistillesi tänä Halloweenina

K: Viime vuonna huomasin naapurustossani sinisiä kurpitsoja Halloweenin aikaan. Mitä sininen kurpitsa tarkoittaa?

Vastaus: Perinteisesti Halloween-koristeet – erityisesti veistetyt kurpitsat – ovat pääasiassa oransseja. Viime vuosina ihmiset ympäri maata ovat kuitenkin alkaneet käyttää sinisiä kurpitsoja tapana lisätä tietoisuutta autismin kirjon häiriöstä (ASD) Halloweenin aikana.

Yhdysvaltain hallitus arvioi, että yksi 44:stä lapsesta kuuluu autismin kirjoon, ja jotkut näistä lapsista saattavat tarvita mukautuksia karkki tai kepponen -tapahtumassa. Kun kodinomistaja laittaa kuistilleen sinisen kurpitsan, se osoittaa, että hän on halukas ja valmis ottamaan huomioon näiden lasten tarpeet Halloweenin aikana.

Mitä sininen kurpitsa tarkoittaa?

Säkenöivät valot, naamarit ja puvut sekä vieraiden ihmisten väkijoukot voivat olla paljon käsiteltävää Halloweenina, ja jotkut autistiset lapset voivat kokea aistien ylikuormitusta karkkia tai kepposia kierrellessään. Kun suunnittelet Halloween-näytöksen aistiystävälliseksi ja laitat kuistillesi sinisen kurpitsan, autistiset lapset ja heidän vanhempansa tai huoltajansa tietävät, että talosi on turvallinen paikka, jossa he voivat osallistua tähän hauskaan juhlapäivän perinteeseen. Jotkut autistiset lapset saattavat myös kantaa sinisiä karkkiämpäreitä halloweenina, mutta sinisillä kurpitsoilla varustetut kodit tekevät kodinomistajien majoitustilat selviksi ja auttavat samalla levittämään tietoisuutta yhteisössä.

Miten perinne sai alkunsa?

Konsepti sinisten kurpitsojen näyttämisestä Halloweenina alkoi ruohonjuuritason liikkeenä sosiaalisessa mediassa, eikä se liity mihinkään tiettyyn ASD:n puolestapuhujajärjestöön. Saatuaan suosiota verkossa konsepti on levinnyt eri puolilla maata ja tehnyt Halloweenista helpommin lähestyttävän kaikille.

Ennen kuin näytät sinisen kurpitsan, hanki tietoa autismista.

Kun olet päättänyt asettaa sinisen kurpitsan esille eli toivottaa kotiisi tervetulleeksi autistiset karkki tai kepponen -vieraasi, sinun on tehtävä muutama asia ennen Halloween-iltaa. Käytä ensinnäkin aikaa ASD-tutkimukseen, jotta olet hyvin perillä asioista ja valmistautunut ottamaan vastaan autismin kirjon lapsia. Kun koristelet, vältä vilkkuvia tai välkkyviä valonäytöksiä sekä ylimääräisiä äänekkäitä ääniä, tuoksuja tai animoituja koristeita. Ole kärsivällinen ovellesi tulevien lasten kanssa, ja koska jotkut lapset saattavat olla sanattomia, älä vaadi heitä sanomaan "karkki tai kepponen" ennen karkkien jakamista.

Sinistä kurpitsaa on runsaasti ideoita aistiystävälliseen DIY-näyttelyyn, mutta sinisiä kurpitsoja voi myös ostaa kaupasta ja verkosta. Tässä on muutamia sinisiä kurpitsakoristeita, joita voit tänä vuonna näyttää kotisi ulkopuolella:

  • Tämä lasinen kurpitsa vangitsisi valon hyvin ikkunalaudalla.
  • Laivastonsininen kurpitsa, jossa on kultainen varsi, sopii sekä tietoisuuteen että koristeeksi.
  • Nämä vaahtomuovikurpitsat ovat tyylikkäitä ja maksimoivat samalla näkyvyyden.

Mikä on Teal Pumpkin Project?

Siniset kurpitsat on helppo sekoittaa tealankeltaisiin kurpitsoihin, joita käytetään eri tarkoitukseen halloweenina. Samankaltaisista väreistä huolimatta Teal Pumpkin Project aloitettiin tietoisuuden lisäämiseksi ja ruoka-aineallergisten lasten huomioon ottamiseksi karkki tai kepponen -matkoilla.

Lapset, joilla on mukanaan tiilenpunaisia karkkiämpäreitä, ovat todennäköisesti allergisia yhdelle tai useammalle ainesosalle, joita esiintyy yleisesti Halloween-karkissa, ja he arvostaisivat muuta kuin ruokaa sisältävää herkkua. Suosittuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tarrat, hehkutikut, kuplat, kynät, vampyyrihampaat ja muut pienet lelut. Kun kuistillasi on esillä tiilenpunainen kurpitsa, ihmiset tietävät, että näitä allergiaystävällisiä herkkuja on saatavilla kotonasi.

Mitä violetti kurpitsa tarkoittaa Halloweenissa?

Purppurakurpitsa-projekti luotiin edistämään epilepsiatietoisuutta, ja kotitaloudet voivat näyttää violetteja kurpitsoja osoittaakseen tukensa. Vuonna 2020 purppuranpunaiset kurpitsat saivat kuitenkin uuden merkityksen, kun kodinomistajat käyttivät niitä osoittaakseen, että he noudattavat Covid-19-turvallisuusprotokollia karkkia jakaessaan.

Vaikka pandemiavarotoimet on sittemmin suurelta osin poistettu, jos näet tänä vuonna naapurin Halloween-koristeiden joukossa violetin kurpitsan, se voi viitata siihen, että karkkia jakavat henkilöt käyttävät naamareita ja noudattavat muita hygieniatoimenpiteitä taudin leviämisen estämiseksi.