Tässä on jääkaapin vakiokoko – ja milloin sitä kannattaa kasvattaa

Tässä on jääkaapin vakiokoko - ja milloin sitä kannattaa kasvattaa

Kysymys: Nykyinen jääkaappini on viimeisillään, joten olen alkanut etsiä uutta. Koska tällä hetkellä on saatavilla niin paljon eri kokoja ja malleja, minun on vaikea selvittää, kuinka monta kuutiometriä vakiojääkaapissa on ja pitäisikö minun hankkia jotain keskimääräistä suurempaa nelihenkiselle perheelleni (jossa on kaksi pian teini-ikäistä poikaa).

Vastaus: Jääkaappeja on niin monenlaisia pituisia, korkuisia, syvyisiä ja tilavuudeltaan erilaisia, että voi olla haastavaa tietää, minkä kokoinen kannattaa ostaa. Lisäksi jääkaapin kokoa ei ole yhtä standardikokoa. Jääkaappien koot voivat vaihdella, ja ne ovat erityispiirteitä kunkin tyylin (kuten yläpakastimen tai ranskalaisen oven) mukaan.

Viime kädessä paras jääkaappi kotitalouteesi on sellainen, joka tarjoaa runsaasti säilytystilaa elintarvikkeiden tuoreena pitämiseksi ja mahtuu kunnolla käytettävissä olevaan tilaan ilman, että se haittaa ihmisten kulkua tai saa huoneen tuntumaan liian ahtaalta.

Yleiset jääkaappityylit

Tyypillisen jääkaapin mitat perustuvat sen tyyppiin. Yleisimpiä tyyppejä ja niiden vakiomittoja ovat seuraavat.

  • Täysleveä ovi, jossa pakastin on ylä- tai alapuolella: Yläpakastimelliset jääkaapit kuuluvat yleensä edullisimpiin malleihin, ja niissä on kaksi täysleveää ovea, jotka avautuvat samaan suuntaan. Pohjapakastimissa laitteen jääkaappiosa on sijoitettu laitteen yläosaan, jotta tuoreet elintarvikkeet pysyvät silmien korkeudella ja ovat helpommin saatavilla. Näissä malleissa on ulosvedettävä alalaatikkopakastin. Täysleveäovisen jääkaapin vakiomitat ovat: 23-36 tuumaa leveä ja 65-69 tuumaa korkea.
  • Side-by-Side jääkaappi ja pakastinovet: Side-by-side-jääkaapissa sekä jäähdytettävät että pakastettavat tuotteet voivat pysyä silmien korkeudella. Näissä malleissa saat usein lisää pakastintilaa, mutta menetät hieman jääkaappitilaa. Side-by-side-jääkaappipakastimen vakiomitat ovat: 30-36 tuumaa leveä ja 67-70 tuumaa korkea.
  • Ranskalaisovinen jääkaappi, jossa on pakastin pohjassa: Ranskalaisoviset jääkaapit on suunniteltu maksimoimaan elintarvikkeiden säilytystila. Niissä on kaksi puolileveää ovea, jotka avautuvat paljastaen suuren koko leveän jääkaappitilan ja alhaalla olevan ulosvedettävän pakastelaatikon. Ranskalaisovisen jääkaapin vakiomitat ovat: 30-36 tuumaa leveä ja 67-70 tuumaa korkea.

Syvyyttä koskevat näkökohdat

Saatavana on sekä vakiosyvyisiä että vastakkaissyvyisiä jääkaappeja. Vakiosyvä jääkaappi on yleensä 30-36 tuumaa syvä. Tämä syvyys ulottuu keittiökaappien reunan yli, joten se vie enemmän tilaa keittiössä. Lisäsyvyyden ansiosta näiden mallien sisällä on kuitenkin enemmän säilytystilaa.

Nimensä mukaisesti tiskipöytäsyvyiset jääkaapit ovat suunnilleen yhtä syviä kuin tyypilliset keittiön tiskipöydät ja kaapit, noin 23-27 tuumaa syviä. Nämä mallit voivat antaa enemmän sisäänrakennetun ilmeen, koska ne ovat kaapistojen kanssa samassa tasossa. Koska ne eivät myöskään ulotu kaapin reunan yli, ne eivät estä liikenteen sujuvuutta kuten tavallisen syvyiset jääkaapit. Toisaalta kompaktimpi koko merkitsee hieman vähemmän säilytystilaa sisätiloissa.

Ovien ja laatikoiden vapaa tila

Jääkaapin on mahduttava käytettävissä olevaan tilaan, mutta tarvitset myös riittävästi tilaa ovien ja laatikoiden avaamiseen. Mittaa, jotta voit varmistaa, että tilaa on riittävästi ovien täydelliseen avaamiseen ja laatikoiden vetämiseen ulos seiniin törmäämättä. Ihannetapauksessa ovien saranoiden ja seinän väliin jää vähintään kaksi senttiä tilaa, jotta vältytään kolhuilta ja kolhuilta ja varmistetaan asianmukainen toiminta.

Varmistaaksesi, että ovet ja laatikot aukeavat kokonaan, sinun on myös mitattava käytettävissä oleva tila jääkaapin sijoituspaikan edessä. Etsi malleja, joiden oven leveys ja laatikon syvyys ovat tätä käytettävissä olevaa tilaa kapeammat, jotta ovi ei avaudu kaappiin, saarekkeeseen tai muuhun tilassa olevaan laitteeseen. Keittiön pohjapiirustuksesta riippuen voit myös etsiä mallia, joka on tarpeeksi kompakti, jotta muut voivat kävellä vapaasti, kun jääkaappi on auki. Tämä kävelytila ei kuitenkaan aina ole mahdollista, ei edes pienikokoisemmissa jääkaapeissa, jotka on sijoitettu keittiöihin tai muihin ahtaisiin tiloihin.

Kun mittaat tilaa, muista, että jääkaapin takana on oltava tilaa myös ilman kiertämistä varten. Tämä tarkoittaa, että jääkaappia ei saa työntää seinää vasten. Tämän tarvittavan tilan huomioon ottamiseksi lisää syvyyteen mitattaessa 2 tuumaa lisää.

Tie keittiöön

Jos sinulla on tilaa, isomman jääkaapin hankkiminen saattaa kuulostaa hyvältä idealta. Jos jääkaappi on kuitenkin liian suuri, jotta se mahtuu kulkemaan keittiöön johtavan polun läpi, siitä ei ole mitään hyötyä. Etsi kodin ulkopuolelta lyhin reitti, jossa on mahdollisimman vähän mutkia tai muita esteitä.

Mittaa mahdolliset ahtaat oviaukot tai läpiviennit varmistaaksesi, että uusi jääkaappi mahtuu niistä läpi. Uuden jääkaapin ovet toimitetaan usein asentamattomina, minkä pitäisi helpottaa liikkumista. Saatat myös joutua poistamaan ovia kotonasi, jotta väylä olisi tarpeeksi leveä. Monet toimitusyritykset hoitavat tämän vaiheen puolestasi, mutta jotkut eivät. On parasta tarkistaa, tarvitseeko sinun varautua oven poistamiseen toimituksen yhteydessä.

Milloin kannattaa mennä isommaksi

Jos sinulla on tilaa, johon mahtuu vakiokokoa suurempi jääkaappi, kannattaako sinun valita suurempi? Suuremman jääkaapin hankkimiseen liittyy varmasti joitakin etuja. Niitä ovat muun muassa ruoan säilytysmahdollisuuksien lisääntyminen ja enemmän tilaa asioiden järjestämiseen.

Suurempi jääkaappi vaatii kuitenkin myös enemmän energiaa toimiakseen, mikä voi lisätä sähkölaskuja. Kun sisätilaa on enemmän, tavarat myös todennäköisesti katoavat ja unohtuvat helpommin. Tämä voi lisätä ruokahävikkiä.

Suuremmasta jääkaapista päättäminen on henkilökohtainen päätös. Sinun on punnittava nämä hyvät ja huonot puolet suhteessa prioriteetteihisi ja mieltymyksiisi.