Tarkkaile tulikärpäsiä puutarhassa ja anna tutkijoille hyödyllistä tietoa

Terassillasi istuminen ja pihallasi hehkuvien tulikärpästen katseleminen voi olla tänä vuonna muutakin kuin vain miellyttävä tapa nauttia kesäillasta. Se voi olla varsin valaisevaa (sanaleikki tarkoitettu), jos tallennat näkemäsi Firefly Watchia varten. Tämän kansalaistutkimushankkeen tarkoituksena on auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin, miten tulikärpäspopulaatioilla menee eri puolilla Pohjois-Amerikkaa.

Tulikärpäset ovat monien puutarhojen tuholaisten saalistajia ja tärkeitä pölyttäjiä, joten on tärkeää selvittää, onko niiden määrä kasvussa vai vähenemässä. Siksi Mass Audubon, voittoa tavoittelematon järjestö, joka suojelee yli 38 000 hehtaaria maata Massachusettsissa, pyytää ihmisiä käyttämään 10 minuuttia viikossa laskemaan tulikärpästen välähdyksiä. Vaikka et näkisikään yhtään, se antaa silti arvokasta tietoa tutkijoille.

Tarkkaile tulikärpäsiä puutarhassa ja anna tutkijoille hyödyllistä tietoaDiliananikolova/Getty Images

Jos haluat osallistua hankkeeseen, pidä silmällä tulikärpäsiä ennen kuin ne yleensä ilmestyvät alueellasi. Nämä hyönteiset aktivoituvat lämpimällä, kostealla säällä, joten jos alueellasi on tavallista kuumempi kesä, saatat alkaa nähdä näitä hyönteisiä odotettua aikaisemmin. Firefly Watchia varten tutkijat haluavat myös tietää, milloin tulikärpäset alkavat esiintyä eri alueilla. Yritä siis kirjata ylös, milloin alat ensimmäisen kerran nähdä näitä paljastavia välähdyksiä omalla alueellasi.

Ei ole varmaa tapaa tietää, milloin tulikärpäset alkavat näkyä; lämpötilan on oltava vähintään 50°F, jotta niitä näkee, mutta sinun on myös katsottava oikeaan aikaan. "Toinen varoitus on se, että jotkut tulikärpäset näyttävät vain 20-30 minuuttia joka ilta, joten jos menet katsomaan liian aikaisin tai liian myöhään, saatat jäädä niistä paitsi", sanoo Alex Dohan, Firefly Watchin koulutusosaston ohjelmakoordinaattori.

Useimmissa paikoissa ympäri maata tulikärpäset ilmestyvät joskus kesäkuussa, mutta ne voivat ilmestyä jo toukokuussa. "Toinen tapa saada paikallista tietoa on käydä lähimmässä tiedekeskuksessa tai villieläinten suojelualueella; tällaisissa paikoissa järjestetään usein tulikärpäsohjelmia", Dohan sanoo. Älä ole huolissasi vuoden ensimmäisten tulikärpästen havaitsemisesta; vaikka ne olisivat jo ilmestyneet alueellasi, havainnoistasi voi silti olla hyötyä.

Aloittaaksesi etsi paikka, jossa voit istua noin 10 minuuttia viikossa ja tarkkailla tulikärpäsiä (takapihasi olisi täydellinen paikka!). Alueen on oltava sellainen, että voit nähdä selvästi ja pysyä samalla paikalla. Ota huomioon muutamia ympäristötekijöitä, kuten elinympäristö (kuten metsä, avoin pelto tai nurmikko, ja onko se leikattu hiljattain), lämpötila, sademäärä, tuuli ja pilvisyys. Sinun on myös mainittava, onko alueella keinovaloja.

Tarkkaile tulikärpäsiä puutarhassa ja anna tutkijoille hyödyllistä tietoaAli Majdfar/Getty Images

Firefly Watch -ohjelmassa lasket vilkkuvien tulikärpästen lukumäärän ja tarkastelet vilkkumiskuvioita. Eri tulikärpäslajit syttyvät eri tavoin. Mass Audobon -järjestöllä on taulukko, jonka avulla voit oppia vilkkumallit; jotkut syttyvät kerran ja odottavat sitten viisi sekuntia tai kauemmin ennen kuin vilkkuvat uudelleen. Toiset lajit voivat välähtää nopeasti kaksi, kolme tai useampia kertoja peräkkäin (eräs Tennesseestä löydetty laji välähtää jopa synkronoidusti keskenään!).

Sinun ei tarvitse tunnistaa tiettyjä lajeja; huomaa vain, näetkö yhden, kahden vai kolmen vilkun kuvioita. Mass Audobonin verkkosivustolla oleva havainnointilomake tekee siitä helppoa. Laske vain vilkkuvien hyönteisten määrä kolmen 10 sekunnin välein ja kirjaa se ylös.

Mitä enemmän tietoja keräät, sitä parempi, mutta sinun ei tarvitse sitoutua kirjaamaan tulikärpäsiä joka viikko tänä kesänä. Jo muutaman viikon havainnot auttavat tutkijoita oppimaan lisää tulikärpäsistä. Kun olet kerännyt tietosi, voit lähettää ne kätevästi verkossa Mass Audobonin verkkosivuston kautta. Kaikki näkemäsi (tai näkemättä jättämäsi) tulikärpäset ovat arvokkaita hankkeelle, joten miksi et käyttäisi hieman terassiaikaasi tieteen edistämiseen.