Tammilattian hoito ja ylläpito

Kovapuulattiat antavat tilallesi tyylikkään, ajattoman ulkonäön, joka huokuu puhdasta tyyliä. Puu on myös vahva materiaali, joka kestää paljon jalankulkijoiden, lemmikkien, lasten ja arkielämän rasituksia. Lattiat eivät tietenkään näytä parhaimmiltaan ilman jonkinlaista huoltorutiinia.

Hyvä uutinen on, että tammilattioiden hoitamisen ja ylläpitämisen ei tarvitse olla vaikeaa. Tämän oppaan avulla saat lisätietoja tammilattioiden hoidosta ja huollosta, joka liittyy kauniin kovapuun pitämiseen kodissasi tai työpaikallasi.

Tammilattian hoito ja ylläpito

Tammilattian hoidon tarkistuslista

Käytä huopatyynyjä lattioiden suojaamiseen.

Ennaltaehkäisy on enemmän kuin huolenpito. Olet kuullut tämän lauseen tai jonkin version siitä miljoona kertaa. Kun kyse on tammilattioista, se on hyväksi havaittu totuus, joka sinun todella kannattaa muistaa.

Yksi parhaista tavoista suojella tammilattioita on käyttää huopatyynyjä jokaisen lattialle asetettavan huonekalun alla. Se on erityisen tärkeää sellaisten huonekalujen, kuten ruokailutuolien, kohdalla, joilla on taipumus liikkua paljon.

Jos et ole tähän asti käyttänyt huopatyynyjä huonekalujesi alla, älä huoli – emme ole täällä häpäisemässä sinua. Mene vain ulos ja hanki niitä! Niitä on saatavana verkosta ja useimmista rautakaupoista ja suurista laatikkomyymälöistä. Mikä parasta, niiden pakkaus maksaa vain muutaman dollarin.

Varaa eri kokoja nyt, niin olet valmis uusia huonekaluja varten tai korvaamaan kuluneet huopatyynyt myöhemmin.

Opi puhdistamaan tammilattiat hellävaraisesti.

Tammilattioiden ja yleensä kovapuulattioiden hoito on erilaista kuin muiden materiaalien, kuten kiven, posliinilaatan, keraamisen laatan tai laminaatin, käsittely. Vaikka tammi on vahva materiaali, joka on suunniteltu kestämään koko eliniän, sinun on kuitenkin opittava puhdistamaan se oikein.

Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit puhdistaa tammilattiat hellävaraisesti ja oikein:

Tammilattian hoito ja ylläpito

Jasper Engineered Hardwood – Baltic Oak Collection in Rustic Nature / SKU: 15001756

– Poista pöly, roskat ja hilse pehmeäharjaisella harjalla tai imuroi ennen lattioiden märkäpuhdistusta. Kun käytät imuria, varmista, että valitset korkean tai kovan lattia-asetuksen, jotta vältät naarmuttamasta tai vahingoittamasta tammilattioiden pintaa.

– Etsi erikoismoppi, joka on suunniteltu koville puulattioille. Mopin valitseminen saattaa vaikuttaa helpolta, mutta vanhat narumopit eivät enää ole paras vaihtoehto kovalle puulle. Hyvä uutinen on, että markkinoilla on nykyään useita huippuluokan moppeja juuri kovapuulle.

– Käytä puhdistustuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti luonnolliselle kovapuulle ja puukehystetyille puulajeille. Nämä tuotteet antavat parhaan suojan, eivätkä ne sisällä ainesosia, jotka vahingoittavat lattian pintakäsittelyä. Kuten aina, varmista, että luet pullon ohjeet huolellisesti, kun käytät uutta lattianpuhdistustuotetta.

Ole fiksu naarmujen suhteen

Naarmut voivat pilata lattiasi ulkonäön. Yritä vaikka kuinka, niiden estäminen kokonaan ei yleensä ole mahdollista. Seuraavassa on muutama vinkki, joiden avulla voit käsitellä naarmuja, kun niitä esiintyy tammilattioissasi:

Tammilattian hoito ja ylläpito

Jasper Hardwood Flooring – Maison French Oak in Whiskey / SKU: 15046986

– Harkitse naarmujen korjaamiseen puulle suunniteltujen merkintätuotteiden ja lyijykynien sekoittamista. Näitä on uskomattoman helppo käyttää, eivätkä ne vahingoita lattiaasi. Tietyissä lattiatyypeissä, kuten punaisessa ja valkoisessa tammessa, saatat joutua käyttämään markkerien tai lyijykynien yhdistelmää saadaksesi värityksen juuri oikeaksi.

– Kokeile tilkka kookosöljyä kalvottomalle tammelle. Vaikka kookosöljy ei oikeastaan korjaa naarmua, se voi auttaa peittämään sen ja saada sen näyttämään paljain silmin paljon paremmalta. Se on myös kustannustehokas ratkaisu, joka ei vahingoita lattiaa, vaikka se ei toimisikaan tiettyyn naarmuun.

– Valitse laadukkaita kaupallisia tuotteita, jotka on suunniteltu naarmujen peittämiseen ja korjaamiseen. Vaikka markkinoilla on muutamia eri vaihtoehtoja, on tärkeää sovittaa tuote lattiapinnoitteen materiaaliin ja väriin. Tarvitset yleensä vain pehmeän mikrokuituliinan näiden korjaustuotteiden levittämiseen, joten niiden käyttö on helppoa ja nopeaa.

Tiedä, milloin uusintapinnoitus kannattaa tehdä.

Tammi on sitkeää, vahvaa ja tehty kestämään aikaa. Tietenkin tuo pintakerros voi vuosien ja vuosien säännöllisen käytön jälkeen alkaa näyttää hieman kuluneelta. Silloin tammilattioiden uudelleenkäsittely voi olla todella hyödyllistä.

Mutta mistä tiedät, milloin on aika pinnoittaa lattiat uudelleen? Tämä on yleinen kysymys, ja monille se on hieman hämmentävä. Seuraavassa on muutamia merkkejä siitä, että tammilattioiden uusimisen aika saattaa olla koittanut:

Tammilattian hoito ja ylläpito

Tungston Hardwood – viimeistelemätön tammi valkoista tammea / SKU: 10083310

– Näet paljon naarmuja. Yksi tai kaksi naarmua voidaan yleensä korjata ilman hiomista ja uudelleenlakkausta. Kun lattiasi alkavat kuitenkin näyttää siltä, että niissä on naarmuja kaikkialla, aikaa vievä korjaustyö ei useinkaan ole sen arvoista. Saat paremman ja yhtenäisemmän ilmeen uusimalla.

– Lattiassa on voimakkaita värimuutoksia. Harmaa tai musta värimuutos on selvä merkki siitä, että on aika uusia. Vaikka voit ehkä korjata yhden tai kaksi lautaa vilkkaasti liikennöidyllä alueella, on ehdottomasti aika uusia lattia, kun muutkin lattian osat saavat saman värimuutoksen.

– Vesivahinko on ilmeinen. Vesivahinko voi lahottaa puuta ja jättää sen näyttämään tummalta ja likaiselta. Valitettavasti vesivahinkoja ei yleensä voi korjata, ja ne ovat harvoin niin vähäisiä, että voit vain vaihtaa laudan. Lattioiden uudelleenkäsittelyllä voidaan palauttaa lattioiden luonnollinen kauneus ja kiilto. Se voi myös auttaa estämään vesivahinkojen leviämisen, jos kotonasi tai liiketilassasi on sattunut hiljattain vesivahinko.

Tammilattioiden hoidon ei tarvitse olla työläs tehtävä, ja kun olet oppinut sen, siitä tulee sinulle kuin itsestäänselvyys. Mikä parasta, oikein hoidetut tammilattiat voivat näyttää hämmästyttäviltä monta vuotta. Tämä ennen kuin sinun täytyy myös viimeistellä ne uudelleen.

Onko sinulla erityisiä kysymyksiä kotisi tammilattioista? Ota yhteyttä jo tänään, niin voimme auttaa sinua oppimaan lisää valikoimamme tammilattiatuotteista sekä siitä, miten niitä voi huoltaa oikein.