Takan pelti ei mene kiinni

Talossani on vanha leivinuuni, josta lämpö karkaa ilmeiseti yhden hormin kautta eli pelti ei varmaankaan mene kiinni asti. Meidän takassa lasiluukku jossa ei ole salpaa. Ne katkokulmat on juuri sitävarten ettei pelti mene kokonaan kiinni jolloin ei kupsahda. Ei ole mitään tietoa tai oikein keinoa selvittää onko ruostunut, pikeentynyt tai.

Takka vetää kyllä tulen kanssa hyvin ulos, tosin pellin sulkemisella ei ole. Mitä sanovat masinistit, jätänkö savuhormin pellit kiinni vai auki.

Uuninlämmittäjillä vaarallisia vanhoja tapoja

Ei rakennus mene pilalle, kun on kunnon katto päällä, perustukset. Takan kokokiven hormi oli pysynyt hyvin auki, lumesta näki, että ilmavirtausta oli ollut. Pitääkö takassa odottaa ihan viimeisen kekäleen palaminen. Takassa käännettävä pelti: onko se auki ala- vai yläasennossa. Varaavan takan lämmitystekniikka? Millon laitatte takan luukut kiinni?

Lisää tuloksia kohteesta kaksplus.

Tulisijan lämmittäminen oikeaoppisesti

Keskustelu – mitä vikaa takassa kun. Täytyy vain opetella oikea hetki laittaa pelti kiinni, jotta ei sisälle tule. Pistin vahingossa pellit kiinni liian aikaisin ja nyt. Kertokaa te joilla takasta kokemusta, milloin. Puulla lämmittämisestä, neuvoisitteko. Laitatko pellit kiinni, kun sininen liekki häviää?

Sehän menee niin, että pellin voi tuupata kiinni, kun sininen liekki on kadonnut ja. Ei pidä ajatella sitä, että siinä menee lämpöä hukkaan jos laittaa myöhemmin. Trump: Meksikon muuri tarvitaan kansallisen turvallisuuden takaamiseksi. Sitten leivinuunin puolelta ilmareiät kiinni, piipusta pelti puoliväliin ja takan. Pellit saa laittaa kiinni vasta, kun ei näy enää hiilloksen hiillosta takassa. Kun kesäpelti on kiinni, niin lämpö ja savu menee lämmityshormiston kautta. Lähempi tarkastelu osoittaa että savupelti ei mene loppuun saakka kiinni.

Koko kiven hormi, mutta takkaa voi polttaa vaikka pelti olisikin "pohjaan" työnnetty. Testaa leivinuuni ja takka kun niiden pellit ovat auki – kun saunaa ei lämmitetä. Peltejä laitetaan kiinni eritavalla yms.

Millä pellin luukkua avarammaksi?

Eli tällaisesta kaivattaisiin vähän vinkkejä. Itsellä ei tulisijaa ole, mutta työkaveri tossa muutti omakotitaloon ja on itse. Useissa tulisijoissa on hormipellin lisäksi sytytyspelti (entinen kesäpelti ), joka laitetaan. Tällöin tulisija varaa lämmön itseensä, eikä lämpö mene suoraan piipusta ulos.

Sitten kyseinen luukku kiinni ja tulipesässä olevat puut voidaan sytyttää. Liesituuletinta ei välttämättä voi käyttää samanaikaisesti tulisijan kanssa. Jos polttaa pellettejä pelti kiinni, niin savustuuko lahna? Savu menee ylöspäin,,lopulta, jos takka oikein tehty. Kyllä meillä on pelti auki kesäisin niin mökillä kuin kotonakin. Pelti kiinni kun takkaa ei käytetä, ainakin meillä. Jos loven tekee sinne vastapuolelle niin se menee tukkon kun pelti.

Meillä takan luukut on suunnitellusti toisioilman ottoon, eikä niitä tiiviksi saakkaan. Itselläni ei ole ja joskus on pelti tullut laitettua kiinni liian aikaisin, siitä.