Taidelasi kauneutta ja yksityisyyttä varten

Taidelasi kauneutta ja yksityisyyttä varten

Kuva: flickr.com

Lasi on muutakin kuin toiminnallista – se on arkkitehtonista. Se luo illuusion suuremmasta tilasta, lisää luonnonvaloa ja antaa sisätiloille luonnetta. Arkkitehtuurilasi ylittää arkkitehtuurin ja muuttuu taiteeksi, jossa käytetään kuvioita, kuvioita, värejä ja tekniikoita yksilöllisen maun määrittelemiseen ja korostamiseen. Lasi voi sisältää japanilaista riisipaperia pehmeämmän ulkonäön aikaansaamiseksi, se voi olla suupuhallettua, mikä antaa aidomman, vintage-tunnelman, tai se voi olla rullattua kolmiulotteisen ulkonäön aikaansaamiseksi. Se voi olla käytännöllistä, kuten tyylikäs, nykyaikainen himmeä lasi, joka ei jätä jälkeensä sormenjälkiä. Lasi voi olla kuvioitua, laminoitua, himmeää tai hapolla syövytettyä, ja sen läpinäkyvyys voi vaihdella yksityisyyden ja muotoilun vuoksi.

Kuvioitu ja laminoitu lasi
Kuvioitu lasi on koneellisesti valmistettua. Sula lasi kulkee teräsrullien läpi, jotka painavat kuvion lasiin. Lasi jäähdytetään hitaasti, jotta se voidaan leikata mittojen mukaan. Kun valittavana on satoja kuvioita, kodinomistajat voivat sisällyttää niihin muotoiluteemoja geometrisista kuvioista luonnollisiin kuvioihin. Laminoinnissa kahden lasikerroksen väliin asetetaan kerros koriste- tai lujaa materiaalia. Riisipaperin laminointi (jossa on monenlaisia malleja ja kuvioita), himmeän lasin laminointi tavalliseen lasiin, värillisen välikerroksen lisääminen tai kahden lineaarisen kuvion yhdistäminen 90 asteen kulmassa antavat kodinomistajalle laajan valikoiman vaihtoehtoja kuvioidun lasin osalta. Erikoislasiyritykset käyvät asiakkaat läpi vaihtoehdot ja toimittavat heille leikatun lasin valmiina asennettavaksi valmiiksi mitoitettuun oveen tai ikkunaan.

Taidelasi ja jäljennöslasi
Taidelasi on aina koristeellista ja joskus käsityönä tehtyä. Lasimaalaukset ovat suosituimpia taidelasin muotoja. Värjättyä lasia kutsutaan joskus lyijylasiksi, ja sitä myydään yleensä suurina, värillisinä levyinä. Vaikka lasimaalauksista tehdyt kuviot ovat taidokkaasti käsin tehtyjä, itse lasin valmistus voi tapahtua studiossa suupuhallustekniikalla tai tehtaassa liukuhihnalla. Lasimaalausten kalleus johtuu lasin valmistamiseen kuluvasta ajasta ja materiaalikustannuksista.

Olipa kyseessä käsin tai koneellisesti valmistettu lasi, värjätty lasi valmistetaan yleensä pienemmissä erissä. Värit luodaan sekoittamalla erilaisia metallioksideja, kuten kultaa tai kobolttia, raaka-aineisiin ennen sulattamista. Polttaminen muuttaa väriä. Esimerkiksi kulta saa jäähdytettynä purukumin vaaleanpunaisen värin. Rautaoksidia käytetään antamaan jäljennöslasille ominainen vaaleanvihreä sävy, joka muistuttaa vanhempaa lasia.

Jäljennöslasi, jossa on kuplia ja virheitä, on suositeltavin valinta antiikkisen posliinikaapin tai vintage-kaapin lasin korvaajaksi. Se sopii myös erinomaisesti laajempiin historiallisiin kunnostuksiin. Koska jäljennöslasi on suupuhallettua, siinä on aaltoilua, jota ei esiinny nykyaikaisessa lasissa. Käsin tehty lasi ei ole homogeenista, joten sitä ei voi karkaista. Se voidaan kuitenkin tehdä turvalliseksi laminoimalla.

Turvalliseksi tekeminen
Turvalasia suositellaan haavoittuville alueille, kuten oviin. Turvalasi valmistetaan kahdella tavalla, joko karkaisemalla tai laminoimalla. Karkaistua lasia valmistetaan ja leikataan tiettyyn paksuuteen ja kokoon, minkä jälkeen se kuumennetaan karkaisu-uunissa, jossa lämpötila nousee 1 100 celsiusasteeseen. Nopean jäähdytyksen ansiosta lasin pintajännitys kasvaa, jolloin siitä tulee neljä kertaa vahvempaa kuin tavallisesta lasista. Karkaistun lasin rikkoutuessa se kuutioituu tai murenee, eikä siihen jää teräviä reunoja. Yksinkertaisimmillaan laminoidussa lasissa on muovikerros, joka on sulatettu kahden lasinpalasen väliin. Rikkoutuessaan lasi halkeaa, mutta pysyy paikallaan, mikä antaa sille lisäetua turvallisuudesta.

Sisälasit taskuoviin
Bob käytti Miamissa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa taskuovissa olevia lasinsisäosia, jotka erottavat olohuoneen yksityisistä tiloista. Bob valitsi lehtikuvioisen lasin Bendheimiltä, joka on kolmannen sukupolven arkkitehtuurilasiyritys New Yorkissa. Lasi on kuvioitu, joten se päästää valon paneelien läpi ja asunnon sisätiloihin samalla kun se peittää näkymän ja mahdollistaa yksityisyyden molemmin puolin.

Lasin muotoilu oli esteettinen valinta, toteaa Bendheimin vanhempi varatoimitusjohtaja Donald Jayson. Siinä yhdistyvät menneen aikakauden elementit modernimpaan ilmeeseen. Taskuovien käyttäminen oli kuitenkin yhtä lailla esteettinen kuin käytännöllinenkin päätös. Ovet saavat 950 neliömetrin asunnon näyttämään tilavammalta ja mahdollistavat hajavalon ja luonnonvalaistuksen säilyttäen samalla yksityisyyden. Jaysonin mukaan Bob myös karkaisi lasin turvallisuuden vuoksi. "Näin jos joku törmää siihen, se ei hajoa. Olipa kyse sitten asuin- tai kaupallisista sovelluksista, on aina hyvä varmistaa, että lasi on turvalasia", hän sanoo.

Oviasennuksessa yhdisteltiin tehdasvalmisteisia ja mittatilaustyönä valmistettuja ovia. Projektin valvoja David Southard osti rautakaupasta esivalmistetun taskuovikehyksen ja antoi sitten Miami Beachin oviasiantuntijoiden House of Doorsin tehtäväksi rakentaa ja räätälöidä lasiset taskuovet. Lopputuloksena on hieno huoneenjakaja, jossa on runsaasti setripuuta ja täyspitkät lasipaneelit.