Syksyn muumit: Miten hoitaa syksyn kestäviä, värikkäitä kukkia?

Syksyn muumit: Miten hoitaa syksyn kestäviä, värikkäitä kukkia?

Rohkean väriset syyskumit kuistilla tai puutarhapenkkiin istutettuina ovat ihania syksyn enteitä, jotka kulkevat käsi kädessä ilmassa olevan nipinän, lehtien kääntymisen ja lasten kouluunpaluuvaatteiden kanssa.

Toisin kuin kukkakaupoista löytyvät muumit, puutarhamumut suosivat viileämpiä lämpötiloja ja jatkavat kukintaansa pitkälle syksyyn. Ostajien on hyvä tietää, että vaikka muumit saattavat olla mielessämme juuri nyt, tämä vuodenaika ei ole ihanteellinen istutuksille. Kestävätkö muumit pakkasta? Kyllä, oikeissa olosuhteissa.

Miten muumeja hoidetaan, jotta ne kukkivat koko syksyn ajan?

Syksyn muumien kukintapotentiaalin maksimoimiseksi osta ja istuta ne keväällä, nipistä kasvustoa ahkerasti takaisin ja poista käytetyt kukat. Seuraavassa on kausittaisia toimenpiteitä, joilla voit auttaa syyskumien kukoistusta ympäri vuoden.

Istuta muumit keväällä.

Monet ihmiset huijataan ostamaan muumeja syksyllä, kun värikkäitä ruukkukukkia on myynnissä vilkkaissa ruokakauppojen ja kasvikauppojen esillepanoissa. Syksyn muumit menestyvät kuitenkin paremmin, kun ne istutetaan keväällä. Aikaisin istuttamalla on todennäköisempää, että muumit, jotka ovat yleensä monivuotisia kasveja USDA:n kestävyysvyöhykkeillä 5-9, selviytyvät talvesta.

"Muumeilla on kaksi sykliä – lisääntymisjakso (kukinta) ja kasvukausi. Ne ovat kasvullisia, kun päivät ovat pitkiä, ja lisääntymiskykyisiä, kun päivät ovat lyhyitä", sanoo Ray Gray King’s Mums -liikkeestä Oregon Cityssä, OR:ssä. "Myymme kasviamme vain keväällä (maaliskuusta kesäkuuhun), jolloin ne ovat kasvuvaiheessa. Näin varmistetaan, että ne kehittävät voimakkaasti uusia juuria ja ovat hyvässä kunnossa selviytyäkseen talven yli."

Jos haluat, että muumit käyttäytyvät kuin monivuotiset kasvit, kevätistutus tarjoaa paremmat olosuhteet. Liian myöhään istutetut muumit käyttävät aikaansa kukkien tuottamiseen eivätkä käytä energiaa vakiintuneen juuriston kasvattamiseen, joten ne eivät todennäköisesti selviä kovista talviolosuhteista.

Istutuksen jälkeen pidä kasvit hyvin kasteltuina ja nipistä uudet versot takaisin, jotta ne kasvaisivat pusikkomaisesti. Tämä on tärkeää, koska pensasmaiset syyskumit tuottavat enemmän kukkia kuin pitkäjalkaiset.

Valmistaudu kukkiin syksyllä.

Muumien pitäisi kukkia koko syksyn ajan kovaan pakkaseen asti. Käytettyjen kukkien lopettaminen kannustaa uusia kukkia kukoistamaan. Eristä muumit kylmempää säätä varten levittämällä sängyn päälle pari senttiä multaa tai olkea, mutta muista poistaa tai harventaa se lopputalvella, jotta et estä kasvin kevätkasvua.

"Ymmärtääkseni muumien ongelmana talvella on märkyys, ei kylmyys", sanoo Jan Pavlinak Bluestone Perennials -liikkeestä North Madisonista Ohiosta. Liian paljon multaa pidättää kosteutta, mikä "tukkii kasvin sen sijaan, että suojaisi sitä". Pavlinak suosittelee, että multaa käytetään kevyesti ja että kasvin latvus jätetään avoimeksi (tai se peitetään hyvin ohuesti). Liika multa voi myös tukahduttaa kasvin juuret, mikä voi olla kohtalokasta – tämä pätee kaikkiin kasveihin, myös syysmuumeihin.

Muumien talvehtiminen kevään herätystä varten

Vaikka et olisi miettinyt asiaa viime keväänä, sinulla voi silti olla mahdollisuus houkutella nämä kaunottaret palaamaan ensi vuonna. Osta muumit ensin taimitarhalta tai itsenäiseltä puutarhakeskukselta – näitä kutsutaan joskus myös "puutarhamuumiksi" – eikä ruokakaupasta tai kukkakaupasta. Etsi lajikkeita, jotka sopivat kestävyysvyöhykkeellesi. Ruokakaupoissa ja kukkakaupoissa myytävät lajikkeet eivät yleensä ole tarpeeksi talvenkestäviä.

Keväällä istuttaminen ei takaa, että kasvit palaavat – varsinkaan jos asut kylmässä ilmastossa – mutta voit tehdä muutamia asioita, jotta muumit pysyvät hengissä:

 • Vältä voimakasta karsimista kevääseen asti.
 • Multaa kasvien tyvi ennen pakkasten tuloa, mutta käytä vain ohutta kerrosta, jotta kasvien juuret eivät tukehtuisi.
 • Älä koskaan jätä vastikään ostettuja ruukkumumumuja ulos talveksi.

Jos sinulla on edelleen huonoa onnea syyskumien talvehtimisen kanssa, voi olla tarpeen kitkeä kasvit ja talvehtia ne kylmässä, pimeässä tilassa sisätiloissa.

Muumien aurinko- ja vesivaatimukset

Lisää talvehtimisen onnistumisen mahdollisuuksia varmistamalla, että muumeilla on kaikki, mitä ne tarvitsevat menestyäkseen.

Varmista, että valitset paikan, jossa on runsaasti aurinkoa. Vältä istuttamasta muumeja sellaisten puiden ja pensaiden läheisyyteen, jotka saattavat peittää auringonvalon. Muumit tarvitsevat runsaasti vettä, mutta eivät pidä vetisestä maaperästä. Älä istuta niitä mihinkään, missä vesi kerääntyy, sillä seisova vesi voi aiheuttaa juurimätää. Kuivilla alueilla muumien ympärillä oleva multaus voi auttaa säilyttämään kosteutta. Kun kastelet muumeja, tee se alhaaltapäin ja vältä lehtien roiskimista vedellä.

Muumien suosima maaperätyyppi

Hyvin vettä johtava maaperä on tärkeää. Muumit eivät menesty märässä maassa, joka mädättää juuret ja tappaa kasvit. Kun istutat muumeja, lisää kuoppaan kompostia maan hedelmällisyyden ja koostumuksen lisäämiseksi. Kummit viihtyvät parhaiten maaperässä, jonka pH on neutraali.

Erilaiset muumityypit

Seuraavassa on muutamia kestäviä puutarhamummilajikkeita, joita kannattaa harkita maisemaan. Kun otetaan huomioon, että 5. vyöhykkeen kasvit kestävät jopa -20 celsiusasteen lämpötiloja (ja 3. vyöhykkeen kasvit kestävät -40-30 celsiusasteen lämpötiloja), näiden muumien pakkasenkestävyys on melko korkea.

Debonair

Tällä kääpiölajikkeella on vaaleanpunaisen violetit kukat, jotka sopivat erinomaisesti leikkokukiksi. Kasvit eivät kasva juurikaan yli 20 tuuman pituisiksi tai leveiksi. Nämä muumit sopivat hyvin reunuksiin, astioihin ja massaistutuksiin. Ne kestävät vyöhykkeellä 4.

Mammutti

Tämä tavaramerkiksi suojattu muumisarja on luotu Minnesotan yliopiston muumien jalostusohjelmassa. Kestäviä pensasmaisia kasveja on saatavana eri väreissä, kuten vaaleanpunaisena, punaisena, valkoisena ja keltaisena. Mammoth-sarjan kasvit ovat monivuotisia aina vyöhykkeelle 3 asti.

Grenadiini

Tämä mumilajike tunnetaan houkuttelevasta värimaailmastaan: koralli, jonka keskellä on vaaleankeltaisia terälehtiä. Kumpumaisen kasvutapansa vuoksi kasvit pysyvät suhteellisen pienikokoisina eivätkä kasva yli 24 tuuman pituisiksi. Grenadine-mumit sopivat hyvin leikattaviksi ja kestävät vyöhykkeellä 5.

Ruukkumummien hoito ruukussa

Muumit ovat erinomaisia astiakasveja, ja ruukkukukat näyttävät upeilta kuistilla tai parvekkeella. Kun ostat ruukkumumuja, valitse kasveja, jotka näyttävät terveiltä ja jotka eivät ole täydessä kukassa. Näin pidät ruukkumumut kotona tyytyväisinä:

 1. Istuta kaupasta ostetut muumit isompaan astiaan. Muista löysätä juuria hieman ja istuta ne laadukkaaseen ruukkumultaan.
 2. Muumit ovat janoisia kasveja, joten kastele niitä runsaasti. Varmista, että astiassa on salaojitus juurten mädäntymisen estämiseksi.
 3. Valitse ruukkumumuumeille aurinkoinen paikka – voit valita aurinkoisen ikkunalaudan tai etukäytävän.
 4. Lannoita kuukausittain 5-10-5-lannoitteella.
 5. Tarkista säännöllisesti lehtien alapinnat tuholaisten varalta. Muumit eivät todennäköisesti tule tuholaisten saastuttamiksi, mutta hyönteiset, kuten kirvat tai punkit, voivat olla ongelma epäterveissä kasveissa. Suihkuta saastuneita kasveja neem-öljyllä.

Muumien hoito puutarhapenkissä

 1. Istuta muumit keväällä, jotta niillä on mahdollisuus muodostaa vahvat juuret.
 2. Varmista, että muumit saavat vähintään 6 tuntia aurinkoa päivässä.
 3. Kastele kukkia noin sentin verran viikossa.
 4. Lannoita kuukausittain 5-10-5-lannoitteella.
 5. Nipistä versoja takaisin edistämään pensasmaista kasvua.
 6. Päätä kukat, kun kasvi kukkii.
 7. Multaa kasvien tyvi ennen talven tuloa tai tuo kasvit sisätiloihin.

Loppuajatuksia

Jos kaikki tämä kuulostaa sinusta työläältä tai uhkapeliltä, on vielä yksi vaihtoehto: Osta syksyn muumit sieltä ja silloin, kun mieli tekee, nauti niistä kauden ajan ja sano sitten hyvästit.

Mutta ei ole haittaa kokeilla muumeja maisemassa. Jos onnistut, saat paljon vastinetta rahoillesi, sillä oikeissa olosuhteissa muumit palaavat keväällä ja elävät useita vuosia.

Usein kysytyt kysymykset syyskumien hoidosta

Kysymys: palaavatko syyskumit joka vuosi?

Kyllä. Oikealla hoidolla syyskumit voivat palata joka vuosi. Puutarhamummit eli hardy mums ovat monivuotisia kasveja, jotka palaavat takaisin oikeissa olosuhteissa.

K. Kuinka kauan syyskumien kukinta kestää?

Kun syyskumit ovat kerran kukkineet, ne kestävät yleensä enintään kolme viikkoa. Kun ostat muumeja, valitse kasveja, joissa on paljon nuppuja mutta vähän kukkia. Näin saat nauttia mahdollisimman pitkästä kukinta-ajasta.

K. Pitäisikö muumit leikata takaisin syksyllä?

Ihanteellinen aika leikata kuolleet muumilehdet pois on aikaisin keväällä. Lisäksi syksyllä käytettyjen kukkien poistaminen kannustaa kukkimaan lisää.