Syksyn kodin kunnossapidon tarkistuslista

Syksyn kodin kunnossapidon tarkistuslista

Syksy on aivan nurkan takana: on aika saada talosi kuntoon tulevia viileämpiä kuukausia varten. Vaikka syksy voi olla talveen valmistautuville asunnonomistajille yksi kiireisimmistä vuodenajoista, se on myös paras aika hyödyntää leuto sää ja korjata mahdolliset vauriot ennen ensimmäisiä pakkasia. Seuraavassa on muutamia kodin kunnossapitoideoita, joiden avulla kotisi pysyy huippukunnossa koko talven ajan.

Jos et halua tehdä sitä itse, saat ilmaisen ja sitoumuksettoman arvion lisensoiduilta yleisurakoitsijoilta läheltäsi. Etsi paikallisia ammattilaisia +

Ulkopuolinen kunnossapito

 • Tarkista, ettei perustuksessa ole halkeamia, ja tiivistä alueet, joissa muuraus kohtaa sivuraiteen, putkien tai johtojen kohdat talossa sekä ikkunoiden ja ovien kehysten ympärillä, jotta lämpö ei pääse karkaamaan. "Aukkojen tiivistäminen ja tiivistäminen on yksi edullisimmista huoltotöistä", sanoo Michael Hydeck, Hydeck Design Build, Inc., Telford, PA, ja National President, National Association of the Remodeling Industry (NARI). "Rakenteissa olevat aukot voivat aiheuttaa veden pääsyn sisään ja jäätymisen, mikä johtaa halkeamiin ja homeen muodostumiseen", hän sanoo. "Riippumatta siitä, asutko kylmässä vai lämpimässä ilmastossa, talvi voi tuoda mukanaan hyvin ankarat olosuhteet, jotka johtavat vesi- tai jäävaurioihin. Ulkorakenteiden huolellinen tarkastus yhdistettynä edulliseen huoltoon voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä."
 • Asenna myrskyikkunat ja -ovet ja poista ruudut. Puhdista ja korjaa näytöt ennen varastointia, suihkuta suojapinnoitteella ja sijoita ne kuivaan tilaan kellariin tai autotalliin.
 • Tarkasta ulkoseinät, onko talossa tai ulkorakennuksissa maalin hilseilyä tai rakkuloita. Benjamin Mooren johtajan Carl Minchew’n mukaan: "Kuoriutuva maali on merkki siitä, että nykyinen maalikalvo on pettämässä eikä pysty enää suojaamaan rakennuksen sivuraiteita. Jos sitä ei korjata, itse sivuraide heikkenee, mikä johtaa kalliisiin korjauksiin tulevaisuudessa."
 • Varmista, että katto on hyvässä kunnossa. Tarkasta puuttuvat ja irronneet kattopellitykset. "Jää, sade, lumi ja tuuli yhdistettynä nopeasti vaihtuviin lämpötiloihin ja kosteuteen tekevät tuhoa katoille", sanoo Jay Butch, CertainTeed Roofingin urakoitsija-ohjelmien johtaja. "Katto on ensimmäinen puolustuskeinosi kodin suojaamisessa. Jos se ei toimi kunnolla, voi syntyä vesivahinkoja. Tämä aiheuttaa eristeiden, puun ja kipsilevyn heikkenemistä, mikä tekee sähkö-, putki- ja LVI-järjestelmistä haavoittuvia. On parempi hoitaa korjaukset ennakoivasti syksyllä kuin havaita vuotava katto lumimyrskyn aikana. Pyydä varmuuden vuoksi valtuutettua, sertifioitua kattoalan ammattilaista tarkistamaan kattosi kunto."
 • Kun lehdet ovat pudonneet, puhdista kourut ja syöksytorvet, huuhtele ne vedellä, tarkista liitokset ja kiristä kiinnikkeet tarvittaessa. Tukkeutuneet kourut ovat yksi jääpatojen tärkeimmistä syistä. Vaihda vanhat tai vaurioituneet kourut uusiin, joissa on sisäänrakennetut lehtisuojat.
 • Tutki uima-altaan kansi vaurioiden varalta ja vaihda se tarvittaessa.
 • Laita autotallin oveen sääsuojausnauhat. Varmista, että autotallin oven ja maanpinnan välinen tiiviste on tiivis, jotta se estää vedon ja pitää pienet eläimet poissa.
 • Tarkasta ajotie halkeamien varalta. Puhdista ja korjaa mahdolliset vauriot pihatäytteellä ja pinnoita sitten kaupallisella tiivistysaineella.

Sisätilojen kunnossapito

 • "Lämmitys ja jäähdytys muodostavat 47 prosenttia kodin energiakustannuksista. Asianmukainen tiivistäminen ja eristäminen voi säästää jopa 20 % lämmitys- ja jäähdytyskustannuksissa tai jopa 10 % vuotuisessa kokonaisenergialaskussasi", sanoo Katie Cody, Lowe’sin tiedottaja. "Ikkunoiden ja ovien ilmavuodot on helppo löytää liikuttamalla kättä kehyksen ympärillä." Säänsuojien ja tiivisteiden levittäminen näille alueille auttaa vähentämään vetoa.
 • Tarkasta lämmitysjärjestelmäsi valtuutetun lämmitysurakoitsijan toimesta. Lämmitysjärjestelmät käyttävät polttoainetta tehokkaammin, kestävät pidempään ja niissä on vähemmän ongelmia, jos ne huolletaan asianmukaisesti.
 • Laita puuhella ja takka toimintakuntoon. Gary Webster, Travis Industriesin luova johtaja, ehdottaa, että tarkastat puuhellan tai takkavaraajan luukun tiivisteen tiiviyden. Puhdista ja tarkasta myös lasiluukku halkeamien varalta ja teetä savupiipun puhdistus valtuutetulla savupiipun nuohoojalla. "Tukkeutunut savupiippu aiheuttaa savupiippupalon riskin, joka voi syttyä palavasta kreosootista – puun tervan, orgaanisten höyryjen ja kosteuden yhdistelmästä", Webster sanoo.
 • Vaihda kattotuulettimen suuntaa, jotta saadaan aikaan ylöspäin suuntautuva veto, joka levittää lämmintä ilmaa katosta.
 • Testaa ja vaihda savun- ja hiilidioksidinilmaisimien paristot ja pidä ylimääräisiä kotitalousparistoja käsillä.
 • Tarkista kellarin ikkunat vetojen, löystyneiden kehysten tai haljenneiden lasien varalta.
 • Imuroi ilmastointilaitteiden sisäosat. Irrota yksiköt ikkunoista tai kääri ulkolaatikko hyväksytyllä pressulla tai muovisella ilmastointilaitteen suojuksella, jotta elintärkeät osat eivät ruostu.
 • Puhdista ilmankostuttimet säännöllisesti lämmityskauden aikana. Bakteerit ja itiöt voivat kehittyä likaiseen vesisäiliöön, jolloin epäpuhdas kosteus sumuuntuu huoneeseen.

Nurmikon ja puutarhan kunnossapito

 • Järjestä autotalli. Puhdista ja säilytä kesäiset puutarhatyökalut.
 • Poista lehdet nurmikolta, kylvä laikkumaiset alueet uudelleen ja istuta kevään kukkasipuleita. Jos hirvieläimet ovat ongelma, aloita hirvieläinsuojaus peittämällä kasvit verkoilla ja kanalankailla.
 • Valmistele pihavälineet varastointia varten. Tähän kuuluu polttoaineen tyhjentäminen kaikista kaasukäyttöisistä laitteista, kuten ruohonleikkureista, lehtipuhaltimista ja moottorisahoista.
 • Tarkista, että kaikki lumityökalusi ovat toiminnassa ennen kuin ensimmäinen lumipyry putoaa. Järjestä lumityövälineesi. Kun lumi saapuu, sinun on hyvä pitää lapiot, kattoharavat ja lumipuhaltimet sellaisessa paikassa, että pääset niihin käsiksi. "Ole varovainen siinä, missä säilytät välineitä", sanoo Travis Poore, The Lawn Ranger, Home Depot Community Expert. "Ulkorakennus ei välttämättä ole yhtä hyvin eristetty kuin taloon rakennettu autotalli. Ulkona elementeissä säilytetyt, äärimmäisille lämpö- ja kylmyysolosuhteille alttiina olevat laitteet voivat saada ongelmia, kun bensiini ei enää pääse höyrystymään ja virtaamaan moottorin palotilaan."
 • Tyhjennä puutarhaletkut ja säilytä niitä sisätiloissa. Sulje myös ulkovesiventtiilit kylmällä säällä. Ulkopuolisiin putkiin ja hanoihin jäänyt vesi voi jäätyä ja laajentua rikkoen putket.
 • Tarkasta ja täytä lintujen ruokintapaikat. Muista, että kun olet aloittanut lintujen ruokkimisen, sitä on jatkettava säännöllisesti koko talvikuukauden ajan.
 • Lannoita nurmikko runsaasti fosforia sisältävällä seoksella, jotta nurmi pysyy terveenä keväällä.

Kuistin ja terassin kunnossapito

 • Tarkista kuistien ja kansien tuet, portaat ja kaiteet. Varmista, että kaiteet kestävät lumeen tai jäähän liukastuvan henkilön.
 • Puhdista kuistin ja terassin kalusteet ja etsi mahdolliset korjaustarpeet. Peitä ja säilytä ulkokalusteet ja grillit suojatussa paikassa.
 • Varmista, että kaikki multa on tyhjennetty ruukuista ja istutusastioista. Saviruukkuihin jäänyt lika jäätyy ja aiheuttaa ruukkujen halkeilua, jos ne jätetään ulos.

Jos et halua tehdä sitä itse, pyydä maksuttomia ja sitoumuksettomia arvioita lisensoiduilta yleisurakoitsijoilta lähelläsi. Etsi paikallisia ammattilaisia +