Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari


Ogee-julkisivu – muotoilun peruspilari

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Ogee-sokkeli tuo tyylikkyyttä mihin tahansa sisustukseen, mutta sijoitus ja profiilin valinta ovat avainasemassa vaikutuksen maksimoimiseksi.

Ogee-jalkalistoista on useita muunnelmia – opettele, mikä sopii tilaan parhaiten.

Tutustu Ogee-profiilin koristeelliseen alkuperään ja koristeellisuuteen.

Tilaa ilmaisia Ogee-julkisivunäytteitä.

Ogee-julkisivulevyt ovat tuoneet sisätiloihin koristeellisuutta vuosisatojen ajan erottuvan S-kaarevan profiilinsa ansiosta.

Lue, miksi Ogee-profiili on säilynyt tärkeimpänä somistusvaihtoehtona siitä lähtien, kun se syntyi antiikin Kreikassa, ja miten hienovaraiset profiilin mukautukset mahdollistivat sen täydentämisen sekä klassisiin että nykyaikaisiin tiloihin.

Tutustu siihen, mikä tekee Ogee-julkisivuista monipuolisen valinnan sen koristeellisen perinnön lisäksi ja miksi suunnittelijat valitsevat sen edelleen muiden jalkalistavaihtoehtojen sijaan.

Mikä on Ogee-malli?

Kun kuulet sanan Ogee, se liittyy yleensä jalkalistoihin (tai arkkitraveihin). Niitä odotetaan myös yleisenä mallina, jossa on "pyyhkäisevä S-käyrä".

Alla näet erilaisia Ogee-tyylisiä malleja, joilla on samankaltaisia piirteitä (esimerkiksi huomattava käyrä).

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Vasemmalta oikealle:

 • Ogee 1
 • Ogee 2
 • Mini Ogee 1
 • Oscar
 • Regency
 • Vintage 1
 • Vintage 2
 • Profiili 2

Näiden mallien koko vaihtelee yleensä 44 mm:n ja 50 mm:n välillä lukuun ottamatta Mini Ogee 1:tä, jonka koko on noin 38 mm.

Huomaat myös, että suurin osa Ogee-malleista alkaa kulmikkaalla reunalla, joka jatkuu kaarevaksi kaareksi. Vaikka jotkin niistä alkavat hieman eri tavalla, huomaat, että niissä kaikissa on Ogee-muotoon viittaava kaareva piirre.

Regency-mallimme on hieman erikoinen Ogee-mallistomme sisällä. Siinä on Ogee-tyyppinen käyrä, mutta se muistuttaa vähiten alkuperäistä Ogee-mallia.

Ogee-mallin historiaa

Ogee-profiili esiintyi ensimmäisen kerran antiikin Kreikan arkkitehtuurissa, ja varhaiset esimerkit koristavat Parthenonia.

Sen tunnusomainen kaksoiskäyrämuoto muodostui kahden puoliympyrän kaaren – yläpuolella olevan kuperan ja alapuolella olevan koveran – kohtaamisesta. Tämä S-kirjaimen kaltainen siluetti loi koristeellisia varjolinjoja, joita arvostettiin klassisissa kuvioissa.

Kun Ogee-profiili omaksuttiin vuosisatoja myöhemmin sisätilojen listoihin, se sopi hyvin klassisten pylväiden ja korokkeiden viereen. Syvästi jyrsitty Ogee-profiili lisäsi näyttävyyttä yksinkertaisempien jalkalistojen vastakohdaksi. Monimutkaiset käsinkaiverrukset moninkertaistivat sen visuaalisen vaikutuksen.

Muinaisina aikoina koristeellinen Ogee-profiili oli työläs, mutta puuntyöstövälineiden kehittyessä tarkemmiksi se tuli helpommin kodinomistajien ulottuville. Valmistuksen standardointi laajensi sen käyttöalaa entisestään säilyttäen samalla sen koristeellisen perinnön.

Katsaus yleisimpiin Ogee-malleihin.

Alkaen alkuperäisestä:

Ogee 1 -jalkalista (Ogee 1)

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Ogee 1 -mallimme noudattaa klassista Ogee-ilmettä – yksinkertaista mutta tehokasta kaarevaa kaarta. Ja siinä se on.

Tämän mallin koko on noin 50 mm, mikä on alan keskikoko.

Vaikka luokittelemme Ogee-listan perinteiseksi muotoiluksi, näemme kerta toisensa jälkeen asiakkaiden valitsevan sen uudisrakennuksissa ja moderneissa taloissa. Se yksinkertaisesti sopii hyvin mihin tahansa sisustukseen.

Ogee 2 Jalkalistat

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Ogee 2 -mallimme on hyvin samankaltainen kuin Ogee 1 -malli, mutta siinä on pyöreä yläreuna juuri ennen kulmaista kaltevuutta ja Ogee-tyylistä kaarta.

Tämä lisää malliin ylimääräisen koristeellisuuden ja tekee siitä entistäkin paremmin perinteiseen sisustukseen sopivan!

Muotoilu on edelleen noin 50 mm, joten kaareva käyrä on hieman pienempi kuin Ogee 1 -muotoilussa.

Mini Ogee 1 -jalkalista.

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Pidätkö Ogee 1 -profiilimme ulkonäöstä, mutta haluat lyhyemmän jalkalistan? Tutustu Mini Ogee 1 -jalkalistaan – se on melko lailla pienennetty versio alkuperäisestä Ogee-mallista.

Tämä malli valitaan yleensä silloin, kun tarvitaan pienempiä jalkalistoja ja kaaria. Saat koristeellisen muotoilun pienessä koossa.

Se on myös yksi suosituimmista Ogee-tyylisistä malleista moderneissa sisätiloissa ja uudisrakennuksissa.

Oscar-jalkalista

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Olemme tulleet ensimmäiseen malliin, jonka nimessä ei ole Ogee – Oscar-malli!

Vaikka se ei kuulosta Ogeelta, huomaat, että siinä noudatetaan samaa mallityyppiä kuin Ogee 2:ssa, jossa on pyöreä yläosa ja kaareva kaari.

Toisin kuin Ogee 2:ssa, Oscarissa on pehmeämmät linjat ja pyöristetyt reunat. Se on edelleen perinteinen tyyli, mutta se voisi sopia moderniin sisustukseen.

Regency-jalkapalkki

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Regency-mallimme on hieman villi kortti. Olemme valinneet sen, koska siinä on samanlainen muoto kuin Ogee-tyylissä, mutta pyöristykset ovat paljon voimakkaammat, mikä tekee siitä "kaarevamman".

Mielestämme tämän mallin pyöreämpi muoto saa sen näyttämään pehmeämmältä – täydellinen sisätiloihin, joissa on hienovaraisia linjoja ja muotoja.

Vintage 1 -jalkalistajalka

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Vintage 1 -mallimme on yksinkertainen Ogee-muoto, jossa on pieni lisäominaisuus – pieni suorakulmainen ura pääkaaren alapuolella.

Tämä hienovarainen ero saa Vintage 1:n todella erottumaan Ogee-tyylisten mallien joukosta.

Vintage 2 -jalkalista

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Vintage 2 -mallissamme on yksinkertaisesti Ogee-tyylinen käyrä. Kulmikas kaltevuus istuu kuitenkin lähes samalla tasolla mallin alapuolella olevan ulkokäyrän ja sileän osan kanssa.

Tämä saa mallin näyttämään yhtenäisemmältä, sillä muut mallit ovat yleensä ohuempia ylhäältä päin ja laajenevat vähitellen alaspäin.

Profiili 2 -jalkalistajalka

Suunnittelijoiden rakastama elegantti S-kaari

Kun tarkastellaan Profile 2 -malliamme, se näyttää lähes identtiseltä Vintage 1 -mallimme kanssa, mutta siitä puuttuu suorakulmainen ura.

Tässä mallissa piirteet ovat hyvin korostuneet – kulmikas yläosa näyttää lähes terävältä ja normaalia pidemmältä.

Mallin alaosassa oleva "kauha" on ehdottomasti Ogee-tyyleistä erottuvin.

Ogee-muotin suosion paluu

Ogee putosi pois muodista tyylikkään modernismin noustessa. 1970-luvulle tultaessa paluu ornamentiikkaan toi Ogeen kaltaiset klassiset elementit takaisin sisustussuunnittelun valtavirtaan.

Uudet uusklassiset talot sisälsivät Ogee-julkisivuja ja -kaaria. Historiallisten talojen kunnostuksissa asetettiin etusijalle alkuperäisten Ogee-listojen palauttaminen. Sen sujuvia käyriä ja käsintehtyä tunnelmaa arvostettiin jälleen kerran.

Nykyään Ogee on edelleen haluttu profiili rakennuttajille ja myyjille, jotka haluavat antaa sille välittömästi perintöhahmon. Asunnonomistajat arvostavat sen samanaikaisesti komeaa ja pehmeää läsnäoloa. Ogee on lunastanut paikkansa arvokkaana sisustuselementtinä.

Ogee nykyaikaisissa ympäristöissä

Kävele hiljattain valmistuneissa rakennuskohteissa, ja Ogee-julkisivut korostavat usein huoneita, joissa on perinnettä.

Sisustussuunnittelijat rakastavat Ogeen koristeellisen mutta hillityn S-profiilin yhdistämistä muuten nykyaikaisiin elementteihin. Sen hienovarainen varjolinja ja kaarevat ääriviivat sopivat tyylikkäästi yhteen minimalististen huonekalujen ja raikkaan valkoisten seinien kanssa.

Uusien rakennusten lisäksi monissa kunnostushankkeissa etusijalle asetetaan olemassa olevien Ogee-julkisivujen palauttaminen. Asunnon omistajat poistavat huolellisesti maalikerrokset, jotta alkuperäiset puiset Ogee-listat ja kaarevat kaaret tulevat esiin. Tämän koristeellisen yksityiskohdan säilyttäminen säilyttää kiinteistön ainutlaatuisen luonteen.

Ogee-julkisivujen paljastamiseen käytetty vaivannäkö ja huolellisuus heijastavat ihmisten kestävää kiintymystä niiden koristeelliseen perintöön. Ogee-sokkelin suosion elpyminen varmisti sen paikan jälleen kerran merkittävänä sisustuksen piirteenä.

Miksi suunnittelijat valitsevat Ogee-julkisivut?

Miksi Ogee on edelleen suunnittelijoiden kestävä valinta, kun he haluavat lisätä hienostuneisuutta loputtomilla koristevaihtoehdoilla?

Ogee-jalkalistassa on juuri tarpeeksi koristeellisia yksityiskohtia rikastuttamaan minimalistisia huoneita ilman, että ilme monimutkaistuu liikaa. Pehmeät reunat sopivat saumattomasti yhteen terävien viimeistelyjen ja tiukkojen linjojen kanssa.

Siro S-muotoinen profiili tarjoaa silmiä hivelevää eleganssia hallitsematta tilaa. Luotu tunnusomainen varjoviiva vetää katseet seiniä pitkin houkuttelevaan kaarevuuteen.

Esteettisen viehätyksensä lisäksi Ogee on pitkäikäinen kuin mikään muu moderni profiili. Sisustustrendit tulevat ja menevät, mutta Ogee säilyy perinnöllisen erottuvuutensa ja mukautuvan viehätyksensä ansiosta kaikissa tyyleissä koristeellisesta minimalistiseen.

Henkilökohtaisen kiintymyksen lisäksi Ogee tarjoaa erityisiä etuja:

 • Tarjoaa hienovaraista koristeellisuutta ilman, että se on ylivoimainen.
 • Kevyt varjolinja vetää katseen tyylikkäästi seinää pitkin.
 • Sopii hyvin yhteen nykyaikaisten elementtien kanssa säilyttäen samalla klassisen viehätyksen.
 • Soveltuu minimalistisesta koristeelliseen tyyliin Viestii välittömästi perinnöstä ja hienostuneisuudesta.

Ogee on myös pitkäikäinen. Vaikka trendit tulevat ja menevät, Ogee-profiili säilyy monipuolisen tyylinsä ansiosta. Suunnittelijat voivat luottaa sen saatavuuteen perintökodeissa tai hienovaraisissa moderneissa korostuksissa ilman huolta siitä, että se menee pois muodista.

Ogee-korkeuden ja -leveyden valitseminen

Sopivien Ogee-julkisivujen mittojen valinnalla on merkittävä vaikutus sisustuksen yleisiin mittasuhteisiin ja tyyliin. Ota huomioon nämä ohjeet korkeutta ja leveyttä valitessasi:

Ogee-julkisivun korkeus

 • Huoneissa, joissa on tavallinen 2,4 metrin katto, suositellaan 100-150 mm:n korkeutta.
 • Kun kattokorkeus kasvaa, ogee-jalkalistan korkeuden tulisi kasvaa samassa suhteessa enintään 400 mm:iin asti.
 • Pienemmissä nykyaikaisissa huoneissa lyhyempi korkeus 70-90 mm auttaa pitämään tilan avoimena.
 • Perinteisissä ja perinteisissä tiloissa ogee näyttää usein parhaalta noin 130 mm:n korkeudella.
 • Suuremmat ja hienommat huoneet sopivat korkeammille Ogee-levyille, jotka ankkuroivat seinät visuaalisesti.
 • Vältä liian massiivisia Ogee-levyjen kokoja pienissä huoneissa, sillä ne voivat hukuttaa suunnittelun.

Ogee-julkisivujen leveys

 • 18 mm:n vakioleveys tarjoaa mukavan tasapainon koristeellisen ja huomaamattoman välillä.
 • Jos haluat rohkeamman ja merkittävämmän ogee-jalkalistan, suositellaan 25 mm:n leveyttä.
 • Modernissa minimalistisessa sisustuksessa ohuempi 15 mm:n ogee-julkisivu voi antaa kevyemmän vaikutelman.
 • Leveämmät Ogee-listat korostavat yleensä läsnäoloaan enemmän verrattuna ohuempiin vaihtoehtoihin.

Kun vaihdat olemassa olevaa Ogee-julkisivulevyä, ota mitat, jotta löydät uudet levyt, jotka vastaavat mittasuhteita. Kun korkeus ja leveys saadaan oikein, Ogee-listat voivat antaa hienovaraisen mutta kiehtovan vaikutelman.

UKK

Onko Ogee-sokkeli perinteinen?

Luokittelemme Ogee-julkisivut perinteisiksi. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että ne ovat kovin suuria tai yksityiskohtaisia. Se johtuu pääasiassa siitä, että se on perusmalli, yksi alkuperäisistä ja sitä käytetään kiinteistöissä kaikkialla Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Mitä eroa on Ogee- ja Torus-jalkalistojen välillä?

Tärkein ero on Ogee-jalkalistan S-kaareva muoto, jossa on varjoviiva, ja Torus-jalkalistan pyöristetty napakampi profiili. Ogee on perinteisempi ja koristeellisempi, kun taas Torus näyttää pehmeämmältä ja nykyaikaisemmalta.

Miten leikata ogee-julkisivut?

Mittaa ja leikkaa Ogee-julkisivulevyt 45 asteen kulmaliitoksin pituuteen käyttäen hienohampaista katkaisusahaa. Sisäkulmia varten merkitse tarkasti ja leikkaa sitten vasen ja oikea pala muotoonsa. Hio leikattuja päitä kevyesti saumojen hienosäätöä varten.

Miten Ogee-julkisivulevyt asennetaan?

Asenna Ogee-jalkalistat liimaamalla, nauloilla tai ruuveilla tukevaan, esivalmisteltuun alustaan. Koverra saumat kulmissa ja päissä. Käytä täyteaineita naulojen peittämiseksi. Tiivistä yläreunaa pitkin, jotta lopputulos on siisti.