Sopivatko taskuovet kotiisi?

Sopivatko taskuovet kotiisi?

Kun pohdit, asennatko taskuoven vai tavallisen oven, on tärkeää ymmärtää näiden kahden oven väliset erot. Taskuovi eroaa tavallisesta saranaovesta, joka aukeaa edestakaisin heiluen. Sen sijaan taskuovi liukuu yläpuolella olevan kiskon rullilla seinässä olevaan "taskuun" sen kummallakin puolella.

Kun taskuovi on täysin auki, se katoaa kokonaan. Tämän rakenteen ansiosta ei tarvita tilaa, jota tavalliset saranaovet vaativat toimiakseen. Taskuovet olivat hyvin suosittuja viktoriaanisella aikakaudella, kun ihmiset etsivät tyylikkäitä, tilaa säästäviä tapoja lisätä ovia kirjastoihin, ruokasaleihin ja olohuoneisiin. Vaikka taskuovet eivät olekaan yhtä suosittuja kuin tavalliset heiluriovet, ne ovat nykyään erinomainen tapa lisätä tilaan yksityisyyttä ja eleganssia ilman perinteisen oven vaatimaa tilaa.

Taskuovien hyvät ja huonot puolet

Taskuovet ovat hieman nousussa, erityisesti pienemmissä asuintiloissa, kuten asunto- ja rivitaloissa, joissa neliömetriäkään ei voi tuhlata. Näillä ovilla on kuitenkin haittapuolensa, eivätkä ne ole oikea ratkaisu kaikkiin tiloihin. Pidä nämä edut ja haitat mielessä, jos harkitset tämäntyyppisen oven asentamista:

Taskuovien edut

  • Taskuovet säästävät arvokasta lattiapinta-alaa, sillä perinteisten ovien avaamiseen ei tarvita tilaa.
  • Koska taskuovi liukuu seinään, seinän kehyksessä on oltava riittävästi tilaa oven (ovien) kohdalla, jotta ovi mahtuu sisään, kun se työnnetään seinätaskuun. Lisäksi kyseisellä seinänosalla ei saa olla mitään sisäisiä esteitä – ei valokatkaisijoita, pistorasioita tai putkistoja.
  • Taskuovet roikkuvat kattoon asennetusta kiskosta, eivätkä ne vaadi lattiakiskoa. Näin ne voivat luoda rajoja huoneiden välille asentamatta kynnystä tai lattiakiskoa, joka katkaisee virtauksen huoneesta toiseen.

Taskuovien haitat

  • Taskuovilaitteisto on melko pieni, koska myös sen on päästävä seinän kehyksen läpi. Oven sulkeminen tapahtuu asettamalla yksi sormi pieneen sisäänvedettävään salpaan, joka sijaitsee oven paljaassa reunassa, ja vetämällä ovi kiinni. Tämä manuaalinen liike voi olla vaikeaa joillekin ihmisille.
  • On olemassa lukittavia taskuovia, mutta oven muotoilu voi vaikeuttaa näiden lukkojen käsittelyä. Kaksoistaskuovien yksityisyydensuojalukkosarjoja on olemassa, mutta ne eivät ole yleisiä ja voivat olla kalliita.
  • Taskuovikehyksen kiskot ja kalusteet ovat suurelta osin piilossa seinän sisällä. Jos ne on korjattava tai vaihdettava, niihin voi olla hyvin vaikea päästä käsiksi. Kaksoistaskuovilaitteistoissa käytetään pidempää kiskoa, joka pitää sisällään kaksi erillistä ovilevyä, mikä voi vaikeuttaa niiden korjaamista entisestään.

Taskuovien tyypit

Yleisin taskuovi koostuu yhdestä 36 tuuman levyisestä kiinteästä paneelista, joka liukuu kiskolla seinään. Vaikka tämä yksittäinen taskuovi saattaa olla yleisin tyyppi, se ei ole ainoa tyyli. On olemassa myös kaksoistaskuovia leveämpiin sisäänkäynteihin sekä hienostuneita ranskalaisia taskuovia.

Kaksinkertaiset taskuovet

Kaksoistaskuovet toimivat samalla tavalla kuin yksitaskuovet, mutta niissä on vain kaksi ovea yhden sijaan. Kaksoistaskuovissa molemmat ovet liukuvat viereisten seinien oviaukkojen taskuihin. Sulkeutuakseen ovet jatkuvat seinätaskuista ja kohtaavat oviaukon keskellä samalla tavalla kuin hissiovet.

Kaksoistaskuoviaukot sopivat ruokailu- ja olohuoneiden leveämpiin sisäänkäynteihin, joissa ei ole tarpeeksi tilaa huoneen sisällä kääntyville ranskalaisille oville. Kaksoistaskuovia on saatavana eri tyylejä, mukaan lukien massiivipuu- sekä lasipintaisia ovia. Koska kaksoistaskuovet vaativat kaksi ovitaskua, ne sopivat vain sisäänkäynteihin, joissa on runsaasti seinätilaa (eikä pistorasioita tai valokatkaisijoita) molemmin puolin.

Ranskalaiset taskuovet

Ranskalaiset taskuovet ovat samanlaisia kuin paritaskuovet siinä mielessä, että niissä käytetään kahta ovilevyä, jotka ulottuvat auki ollessaan seinän molemmin puolin ja kohtaavat sitten keskellä eteistä sulkeutuessaan. Toisin kuin kaksoistaskuovet, jotka peittävät leveät sisäänkäynnit, ranskalainen taskuovi sopii tavalliseen 36 tuuman levyiseen oviaukkoon. Tämäntyyppinen taskuovi voidaan rakentaa kiinteistä paneeleista tai lasilevyistä.

Ranskalaiset taskuovet ovat erinomainen tapa lisätä eleganssia eteiseen. Ne ovat myös hyvä ratkaisu kodinomistajille, jotka haluavat esimerkiksi asentaa 36-tuumaisen taskuoven, mutta joilla ei ole tarpeeksi seinätilaa toisella puolella, jotta sinne mahtuisi ahdettu ovi. Koska ranskalaiset taskuovipaneelit ovat kapeampia kuin tavallisen taskuoven paneelit, kodinomistaja tarvitsee hieman yli 18 tuumaa seinätilaa sisäänkäynnin molemmilla puolilla, eikä täyttä 36 tuumaa yhdellä puolella.

Mitä on hyvä tietää taskuovien asentamisesta?

Ennen kuin ryhdyt asentamaan taskuovea, on tärkeää ymmärtää, mitä työ vaatii.

Taskuoven asentamiseen liittyy melko paljon itse seinän kunnostamista. Ensin on paljastettava seinän runko poistamalla kipsilevy seinän molemmilta puolilta. Sitten sinun on leikattava seinän pultit pois, jotta voit luoda avoimen taskun, johon ovi voi liukua, kun se on auki. Koska poistat seinätolpat, sinun on asennettava taskuoven yläpuolelle otsikko, joka siirtää seinän kantaman kuorman taskuoven ympärillä jäljellä oleviin tolppiin.

Kun ovi on asennettu, sinun on korvattava poistamasi kipsilevy uudella kipsilevyllä, mudattava ja maalattava seinä uudelleen ennen uuden ovilistan asentamista.

Muista, että seinät, joiden läpi kulkee sähköjohtoja tai putkistoja, eivät sovellu taskuovelle. Et voi myöskään asentaa taskuovea seinään, joka ei ole vähintään kaksi kertaa oven leveämpi.

Viimeiset ajatukset

Taskuoven lisääminen avoimeen sisäänkäyntiin tai olemassa olevan oven korvaaminen taskuovella on loistava tapa lisätä yksityisyyttä ja tyylikkyyttä asuinalueeseen ja samalla säästää tilaa. Taskuovien asentaminen on toteutettavissa oleva DIY-projekti joillekin kodinomistajille, mutta ennen kuin alat repiä kipsilevyä, varmista, että tunnet olosi mukavaksi taskuovien asentamisen vaatimien purku-, uudelleenmuotoilu- ja viimeistelytöiden kanssa. Noudattamalla tämän artikkelin vinkkejä voit vaihtaa perinteisen oven hienostuneeseen ja tyylikkääseen taskuoveen.

Usein kysytyt kysymykset taskuovista

Jos mietit, sopiiko taskuovi kodin ruokasalin eteiseen tai olohuoneeseen, lue seuraavasta vastauksia joihinkin yleisimpiin taskuovien asennusta koskeviin kysymyksiin.

Kysymys: Voiko mikä tahansa ovi olla taskuovi?

Monet tavalliset ovet voidaan muuntaa taskuoviksi, kunhan mitat sopivat aukkoon. Pidä mielessä, että oven on oltava oikean paksuinen raakakoolauksen aukkoon nähden ja että ovea ei saa esiporata tavallisia ovilukkoja ja saranoita varten.

Kysymys: Vaaditaanko taskuovissa paksumpia seiniä?

Taskuovi on suunniteltu korvaamaan seinätolpat, jotka luovat seinän kehyksen, joten taskuoven seinä on yhtä paksu kuin mikä tahansa muu kodin sisäseinä.

Kysymys: Voiko taskuoven asentaa olemassa olevaan seinään?

On mahdollista laittaa taskuovi olemassa olevaan seinään. Muista, että jokaista oviaukkoa ei voi muuttaa taskuoveksi. Oviaukon on oltava kaksi kertaa ovea leveämpi, jotta ovelle jää riittävästi tilaa liukua kokonaan seinään, kun se on auki.

K: Onko taskuovia vaikea asentaa?

Taskuoven asentaminen olemassa olevaan seinään ei ole yksinkertainen projekti. Tämän muunnoksen tekeminen edellyttää, että poistat kipsilevyn, jotta koko seinä tulee näkyviin, ja sitten muokkaat seinän uudelleen, jotta raiteelle ja ovelle saadaan tilaa. Kun ovi on asennettu, sinun on asennettava uusi kipsilevy takaisin, tiivistettävä raot muddingilla, pohjustettava ja maalattava se sitten ennen verhoilun lisäämistä.

Kysymys: Voiko taskuoven asentaa mihin tahansa?

Voit asentaa taskuoven mihin tahansa kodin sisäoveen, jossa on tarpeeksi seinätilaa oven asentamiseen. Varmista kuitenkin ensin, että taskutilan sisällä ei ole putkistoja tai sähköjä. Paras paikka taskuovelle on huoneissa, joissa ei ole riittävästi tilaa perinteiselle heiluriovelle.