Sokkeliharkot – mitä ne ovat ja miten niitä käytetään

Kyse ei ole pelkästään jalkalistoista ja kaiteista! Tässä blogissa tarkastelemme sokkeliharkkoja. Selvitämme, mitä ne tarkalleen ottaen ovat ja miksi niitä kannattaa käyttää.

Mikä on sokkeliharkko?

Yksinkertaisesti sanottuna sokkelilohko on pieni pala MDF-levyä (voi tarvittaessa olla eri materiaalia). Ne ovat usein paksumpia ja korkeampia kuin jalkalista ja paksumpia ja leveämpiä kuin kaarisäleikkö.

Ne sijoitetaan oviaukkojen vasempaan ja oikeaan alareunaan, ja arkkitravi asetetaan niiden päälle (eikä lattialle).

Jalkalistat päättyvät sitten sokkelin sivulle eikä arkkitraavin sivulle.

Sokkeleiden avulla jalkalistojen ja kaarisokkelien välinen siirtymä on tasainen. Mielestämme se antaa myös paljon hienomman vaikutelman.

Sokkeliharkot - mitä ne ovat ja miten niitä käytetään

Milloin käyttäisit sokkelilohkoja?

Yleisesti ottaen kyse on henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jos tavoittelet ylellistä ilmettä ja tunnetta ja käytät erityisen suuria jalkalistoja ja kaaria, sokkelilohkot vain lisäävät läsnäoloa.

Joskus saattaa kuitenkin olla tarpeen käyttää sokkeliharkkoja, jos perinteiset asennusmenetelmät eivät johda täydelliseen lopputulokseen.

Tutkitaanpa tätä asiaa:

Sokkeliharkkojen käyttö perinteisissä (tai vanhemmissa) taloissa.

Kun asennat uusia jalkalistoja ja kaarisokkeleita vanhempaan kotiin, voit törmätä ongelmiin, jotka johtuvat siitä, että seinät eivät ole yhtä tasaisia tai suoria kuin uudessa tai modernissa kodissa.

Jos seinät eivät ole täysin samassa tasossa, tämä voi aiheuttaa linjausongelmia, kun jalkalistoja yritetään viimeistellä arkkitraveihin tai päinvastoin.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi käytetään usein paksumpia kaarisäleitä. Mutta jos et halua käyttää paksumpia kaarisokkeleita, sinun on keksittävä toinen tapa.

Ratkaisu tähän olisivat sokkeliharkot. Koska sokkelit ovat paksumpia kuin jalkalistat ja kaarisokkelit, ne antavat enemmän "periksi", joten tasaisen ja siistin viimeistelyn saavuttaminen on paljon helpompaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että voit käyttää saman paksuisia kaarisokkeleita kuin jalkalistat ja käyttää paksumpaa sokkelilohkoa niiden yhdistämiseen.

Sokkeleiden käyttö nykyaikaisissa (tai uudemmissa) asunnoissa

Suorat, tasaiset seinät ovat normaalia parin viime vuosikymmenen aikana rakennetuissa kodeissa. Tämä mahdollistaa sen, että jalkalistat ja arkkitravi istuvat tasan.

Siksi et todennäköisesti tarvitse sokkeliharkkoja ongelman korjaamiseksi. Useimmissa nykyaikaisissa kodeissa on myös melko yksinkertainen rakenne, mikä vähentää sokkeliharkkojen tarvetta.

Jos kuitenkin pidät ajatuksesta käyttää sokkeliharkkoja ja sinulla on melko yksityiskohtainen jalkalista, ei ole mitään syytä, miksi et voisi käyttää niitä parantamaan yleistä estetiikkaa.

Sokkeliharkot - mitä ne ovat ja miten niitä käytetään

Sokkeliharkkojen käytön edut

Edellä esitetyn perusteella tässä on muutamia selkeitä etuja, joita voit saada, jos päätät käyttää sokkeliharkkoja kodissasi:

  • Luo perinteisemmän ilmeen ja tunnelman – tämä on täydellinen, jos asut perinteiseen tyyliin rakennetussa kiinteistössä ja haluat säilyttää alkuperäisen estetiikan mahdollisuuksien mukaan.
  • Poistaa tarpeen monimutkaisimpien leikkausten tekemiseen – jalkalistat ja kaarisokkelit yksinkertaisesti kiinnittyvät sokkeliharkkojen suoriin reunoihin (jalkalista – sokkelin vasen tai oikea puoli, kaarisokkelit – sokkelin yläreuna).
  • Erityisen hyödyllinen, kun asennetaan jalkalistakannet mutta jätetään alkuperäiset kaarisokkelit paikoilleen – koska jalkalistakannet tulevat olemassa olevien jalkalistojen päälle, ne ovat paksumpia, mikä tarkoittaa, että ne työntyisivät ulkonemaan istuessaan kaarisokkelien viereen. Tämä ongelma poistuu sokkelin avulla.

Myit ne minulle! Miten tilaan sokkelilohkon?

Voit tutustua sokkelin osto-oppaaseemme täällä.

Tässä postauksessa on kuitenkin pari asiaa, jotka on otettava huomioon sokkeliharkkoja tilattaessa. Katsotaanpa niitä:

Minkä kokoisia minun tulisi tarkastella?

Se saattaa aluksi näyttää monimutkaiselta, mutta voimme vakuuttaa, että se on itse asiassa todella yksinkertaista!

Et voi mennä pieleen tämän yleisen nyrkkisäännön kanssa – sokkeliharkon tulisi olla kaikin tavoin suurempi kuin jalkalistat ja kaarisokkelit!

Jotta tämä voidaan eritellä, tarkastelemme korkeutta, paksuutta ja leveyttä:

Sokkeliosan korkeus.

Edellä mainitsemamme säännön mukaan – jos sinulla on 145 mm korkeat jalkalistat, sinun on valittava sokkelilohkosta seuraavaksi suurempi koko. Meidän tapauksessamme se olisi 170 mm:n vaihtoehto.

Sokkelin paksuus

Sokkelipalikan käytön tarkoitus on, että sinulla on paksumpi materiaali, johon jalkalistat ja kaarisokkelit kiinnittyvät.

Jos sinulla on 18 mm:n paksuinen jalkalista, kannattaa sokkelipalikan paksuus valita seuraavaksi paksummaksi. Meidän tapauksessamme tämä olisi 25 mm:n paksuinen vaihtoehto.

Sokkeli lohkon leveys

Arvasit sen! Sinun on mentävä leveämmäksi kuin nykyiset kaarisokkelisi.

Jos sinulla on siis 95 mm leveät kaarisokkelit, sinun on valittava 120 mm leveä sokkelilohko.

On olemassa poikkeus!

Pääsääntöisesti sokkelilohkon on oltava paksumpi kuin jalkalistan ja arkkitraven – se täyttää sen ainoan tarkoituksen.

Jos kuitenkin haluat, että sokkelin yläreuna on samalla tasolla jalkalistan yläreunan kanssa ja sokkelin sivut ovat samalla tasolla arkkitravin sivujen kanssa – siitä vain. Tämä on henkilökohtainen mieltymys.

Näin voi olla, jos haluat vain rikkoa muotoilua hieman tekemättä sokkelista erikoisuutta.

Minkä mallin valitsisin?

Tämä on todellakin vain henkilökohtainen valinta.

Meillä on tällä hetkellä 2 mallia, joista voit valita:

MDF-sokkelilohko P1.

Tämä on meidän ja asiakkaidemme suosikki. Se on yksinkertainen malli, joten se ei vie huomiota jalkalistojen ja kaiteiden yksityiskohdista.

Siinä on pieni viistetty reuna yläreunassa sekä vasemmassa ja oikeassa etureunassa.

Mielestämme tämä sopii kuitenkin modernimpaan kotiin.

MDF-sokkeli P2

Tämä on mielestämme vielä yksinkertaisempi kuin ensimmäinen, sillä sen etupuolella on vain viiste.

Yksinkertaisuutensa ansiosta se sopii hyvin sekä perinteiseen että moderniin suunnitteluun.

Kuinka sokkelilohkot asennetaan?

Kun asennat sokkeliharkkoja, ne on parasta asentaa muutaman millimetrin päähän ovenkarmin (tai ovivuorauksen) reunasta.

Tämä auttaa vähentämään maalipinnan halkeilua/halkeilua oven sulkemisen (tai paiskaamisen!) seurauksena.

Koska kaarisäleikkö asetetaan tavallisesti tätä kauemmas ovenkarmista, saadaan aikaan vaikutelma, että kaarisäleikkö istuu sokkelin keskellä.

Älä kuitenkaan pidä tätä evankeliumina – voit asentaa ne hieman eri tavalla, se on vain henkilökohtainen valinta.