Soijapapukasvien istuttaminen ja kasvattaminen

Soijapavut, joita viljellään usein laajassa mittakaavassa, ovat yksi yleisimmistä Yhdysvalloissa viljellyistä viljelykasveista. Silti useimmat kotipuutarhurit eivät koskaan ajattele niiden viljelyä. Soijapavut ovat kuitenkin erittäin helppoja kasveja kasvattaa niiden siemeniä varten, joko tuoreina tai kuivattuina. Käytä tätä aloittelijalle suunnattua opasta soijapapujen kasvattamiseen omassa puutarhassasi.

Soijapapukasvien istuttaminen ja kasvattaminen

Jay Wilde

Soijapavun yleiskatsaus

Suvun nimi Glycine max Yleisnimi Soijapapu Kasvityyppi Yksivuotinen, vihannes Valo Aurinko Korkeus 3-5 jalkaa Kukkien väri Vaaleanpunainen, violetti, valkoinen Lehtien väri Sininen/vihreä Lisäystapa Siemenet Mihin soijapapuja voi istuttaa?

Soijapapukasvien kasvutarpeet ovat samankaltaiset kuin muiden papulajikkeiden, kuten lima-papujen. Niitä voidaan kasvattaa maanpäällisissä puutarhoissa tai astioissa. Muista vain sijoittaa kasvit alueelle, joka saa vähintään 6-8 tuntia täyttä aurinkoa päivittäin.

Miten ja milloin soijapapuja istutetaan?

Muiden papukasvien tavoin soijapavut ovat pakkasherkkiä, joten niitä ei pitäisi istuttaa avomaalle ennen kevään viimeistä pakkaspäivää. Tarvittaessa mustan muovikalvon levittäminen sängyn päälle viikkoa ennen siementen istuttamista voi esilämmittää maaperän ja mahdollistaa istuttamisen hieman aikaisemmin. Voit pidentää kasvukautta entisestään istuttamalla soijapavut kelluvien rivipeitteiden alle.

Siementen käsittely soijapapujen inokulantilla ennen istutusta voi myös parantaa kasvien terveyttä ja lisätä satoa. Kun olet valmis istuttamaan soijapavun siemeniä, kylvä siemenet noin puolen tuuman syvyyteen ja sijoita siemenet 2-3 tuuman välein riveihin, jotka sijaitsevat noin 24 tuuman etäisyydellä toisistaan. Kun siemenesi itävät, harventa taimia niin, että ne ovat 4-6 tuuman etäisyydellä toisistaan.

Jos haluat runsaamman sadon tuoreita soijapapuja, harkitse toisen soijapapusadon istuttamista 3 – 4 viikkoa ensimmäisen istutuksen jälkeen.

Soijapapujen hoitovinkkejä

Soijapavut ovat kompakteja kasveja, eivätkä ne tarvitse paalutusta tai säleikköjä kuten jotkin muut pavut. Seuraavien vinkkien noudattaminen auttaa tekemään ensimmäisestä soijapapusadosta onnistuneen.

Valo

Soijapavut tarvitsevat täyttä aurinkoa, ja niiden tulisi saada vähintään 6 tuntia kirkasta valoa päivittäin.

Maaperä ja vesi

Soijapavut voivat kasvaa erilaisissa maaperissä. Ihannetapauksessa maaperän tulisi olla hyvin vettä läpäisevää ja sen pH-arvon tulisi olla neutraali tai lievästi hapan eli 6,0-6,5.

Vaikka soijapavut ovat suhteellisen kuivuutta sietäviä kasveja, alhainen kosteus voi pienentää sadon kokoa. Säännöllinen kastelu tekee pavuista terveempiä ja tuottavampia. Yleensä noin 1 tuuman vesimäärä viikossa riittää, ja orgaanisen mullan lisääminen kasvien juuren ympärille auttaa säilyttämään maaperän kosteuden entistä paremmin.

Lämpötila

Soijapavut eivät ole kylmänkestäviä, ja ne olisi istutettava vasta, kun kaikki pakkasvaara on ohi. Älä myöskään kiirehdi istutuksia, sillä maaperän lämpötilan on oltava vähintään 65°F. Siementen kylväminen liian kylmään maaperään voi hidastaa itämisaikaa ja aiheuttaa soijapavun mätänemisen ennen itämistä.

Lannoitus

Maaperän rikastaminen kompostilla ennen istutusta voi antaa soijapavuille etumatkaa kasvukauteen. Lannoita soijapavut noin 6-8 viikkoa istutuksen jälkeen laadukkaalla, vähätyppisellä lannoitteella, kuten leväjauholla.

Sadonkorjuu

Tuoreet soijapavut ovat satovalmiita noin 75-110 päivän kuluttua istutuksesta. Optimaalisen maun saavuttamiseksi poimi pavut, kun siemenet ovat kirkkaanvihreitä ja pulleita ja noin 2-3 tuuman pituisia. Hylsyt, jotka ovat alkaneet kellastua, ovat liian vanhoja, eivätkä ne ole rakenteeltaan tai maultaan hyviä.

Soijapavuista voidaan korjata myös kuivatut pavut, kun siementen annetaan kuivua kasvissa. Kun siemenet ovat täysin kuivuneet ja voit kuulla siementen kolisevan siemenissä, poimi koko kasvi ja ripusta se kuivumaan viileään, kuivaan tilaan.

Tuholaiset ja ongelmat

Tuholaisia esiintyy missä tahansa puutarhassa, mutta voit vähentää niiden aiheuttamia vahinkoja toimimalla nopeasti. Alla on lueteltu joitakin yleisimpiä soijapavun tuholaisia ja miten voit suojella kasviasi niiltä.

Haisukärpäset

Haisukärpäset ovat suuria, kilvenmuotoisia hyönteisiä, jotka voivat syödä suuria määriä soijapapuja aiheuttaen lehtien epämuodostumista ja kasvien heikkenemistä. Kun puutarha siivotaan syksyllä, nämä tuholaiset eivät pääse talvehtimaan. Kaksi muuta tehokasta tapaa pitää nämä tuholaiset loitolla ovat kelluvien rivipeitteiden käyttö tai haisukärpästen kerääminen käsin.

Meksikolaiset papukuoriaiset

Meksikolaiset kovakuoriaiset muistuttavat hieman leppäkerttuja, vaikka ne ovatkin keltaisia ja niillä on kupolisempi kuori. Papukuoriaiset voivat luurankoa kasvien lehtiä; niitä voidaan kuitenkin helposti torjua käsin poimimalla ja kelluvilla rivipeitteillä.

Jauhemainen härmäsieni

Jos soijapapujen lehdet saavat valkoisen, jauhemaisen päällysteen, puutarhaan on todennäköisesti tunkeutunut härmäsi. Estääksesi tämän, kastele kasvit aina maarajaan asti ja vältä lehtien kastumista.

Soijapaputyypit ’Tankuro’

Monilla soijalajikkeilla on valkoisia papuja, mutta ei ’Tankuro’-lajikkeella. ’Tankuro’-sojapavut ovat kauniin tummanvärisiä, ja niissä on rikas ja vivahteikas maku.

’Envy’

’Envy’ sopii erinomaisesti viileämpien alueiden puutarhoihin, ja se on lyhytaikainen soijalajike, joka tuottaa korjuukelpoisia palkoja noin 80 päivän kuluttua istutuksesta.

’Chiba’

Maukas ’Chiba’-soija on herkullisen pähkinäisen makuinen. ’Chiba’ on satoisa, ja se tuottaa runsaan sadon, jossa kussakin on 2-3 papua.

Soijapavun seuralaiskasvit

Valitsemalla soijapavuillesi oikeat seuralaiskasvit voit pitää tuholaiset loitolla ja kannustaa papujasi kasvamaan entistä paremmin.

Maissi Soijapapukasvien istuttaminen ja kasvattaminenKritsada Panichgul

Muiden papujen tavoin soijapavut sitovat typpeä maaperään ja edistävät läheisten kasvien terveyttä. Maissi tarvitsee paljon typpeä kasvaakseen kunnolla, joten ei ole ihme, miksi maissi kasvaa niin hyvin soijapapujen vieressä.

Kurkut Soijapapukasvien istuttaminen ja kasvattaminenMatthew Benson

Koska kurkuilla on samanlaiset kasvuvaatimukset kuin soijapavuilla, on järkevää pitää näitä kasveja yhdessä. Jos kasvatat soijapapuja pienessä konttipuutarhassa, valitse pensasmaisia kurkkuja, jotka pysyvät paljon pienempinä.

Kurpitsa Soijapapukasvien istuttaminen ja kasvattaminenDean Schoeppner

Kesäkurpitsan kaltaiset kurpitsat, jotka ovat myös runsassyötteisiä kasveja, hyötyvät soijapapujen maaperään tuomasta typestä. Soijapapujen kukat voivat myös houkutella enemmän pölyttäjiä kurpitsakasveillesi ja auttaa sinua saamaan suuremman kurpitsasadon.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko soijapapuja syödä suoraan kasvista?

Jos haluat napostella edamamea suoraan puutarhastasi, poimi tuoreet soijapavut ja höyrytä niitä 10 minuuttia. Nauti hieman suolan kera.

  • Miksi viljelijät vaihtavat soijapavuista maissiin eri vuosina?

    Soijapavut lisäävät maaperään typpeä, ja maissi sattuu olemaan raskassyöjäkasvi. Vuorottelemalla näitä kahta viljelykasvia puutarhassasi voit täydentää maaperääsi sen jälkeen, kun olet viljellyt maissia, ja estää myös tuholaisia talvehtimasta.