Sisätilojen maalin värin valitseminen

Sisätilojen maalin värin valitseminen

Maalaus on helpoin ja edullisin tapa päivittää huoneen ulkoasu. Oikean maalivärin tai -värien valitseminen on iso osa prosessia.

Aloita tutkimalla huone. Mieti, kuinka paljon ja minkälaista valoa se saa, mitä arkkitehtonisia piirteitä haluat korostaa ja mitä alueita haluat vähätellä. Harkitse lattian väriä ja ikkunanpäällysteiden väriä, jos ne jäävät huoneeseen. Määrittele sitten huoneen tavoite – haluatko saada sen näyttämään kevyemmältä, suuremmalta, pienemmältä, viihtyisämmältä vai korkeammalta.

Vähättele puutteita.
Maalin väri voi auttaa sinua avaamaan huoneita, jotka vaikuttavat pieniltä ja pimeiltä tai joissa on matalat katot. Käyttämällä valkoisen tai keltaisen sävyjä saat aikaan avaran ja ilmavan ilmeen. Suuret huoneet, jotka vaikuttavat steriileiltä ja joista puuttuu kodikas tunnelma, voivat hyötyä ruskean tai tummansinisen sävyistä.

Laajenna kapeita käytäviä vaaleilla väreillä. Anna pitkälle, kapealle huoneelle erilainen näkökulma maalaamalla lyhyemmät seinät tummemmalla sävyllä. Auta tylsää huonetta antamalla yhdelle seinälle aksenttiväri, joka mahdollisesti poimii lattian tai ikkunanpäällysteiden värin.

Joissakin kodeissa pohjaratkaisu on hajanainen ja niissä on paljon pieniä huoneita. Voit antaa pohjaratkaisulle yhtenäisyyttä käyttämällä samaa neutraalia väriä tai sen sävyjä kaikilla seinillä.

Korosta myönteisiä ominaisuuksia
Jos huoneessa on houkutteleva listoitus, tuo se esiin. Maalaa seinä vaaleammalla tai tummemmalla värillä kuin listat.

Talossa voi olla upea takka, arvostettu taideteos tai upea laatuhuonekalu, josta voi tulla huoneen keskipiste. Etsi väri, joka sopii yhteen tuon suosikkiesineen värien tai väriperheen kanssa. Mieti myös, antaako täydentävä vai kontrastiväri parhaan vaikutuksen.

Jos koko huone on tarkoitus sisustaa uudelleen, sovita maalivärit yhteen, kun valitset lattia- ja ikkunanpäällysteitä sekä verhoilukangasta. Tuo näytteitä maalikauppiaalle, jotta voit varmistaa hyvän yhteensopivuuden.

Värin valitseminen
Värin valintaan vaikuttavat useat tekijät. Henkilökohtainen mieltymys tai värit, jotka tuntuvat miellyttäviltä, ovat yksi suurimmista tekijöistä värivalinnassa. Väri voi heijastaa henkilön kulttuuriperintöä tai perinteitä. Esimerkiksi sininen merkitsee vakautta yhdessä kulttuurissa ja ongelmia toisessa.

Tutkimukset osoittavat, että ihmiset reagoivat väreihin, ja sininen, sinivihreä, vihreä, punavioletti, violetti ja violetin sininen herättävät osallistujissa miellyttäviä tunteita, kun taas keltainen ja vihreä-keltainen ovat vähiten miellyttäviä.

Värit asettavat myös mielialoja, joilla on merkitystä värivalinnoissa. Lämpimät oranssit ja punaiset saattavat stimuloida ruokahalua, kun taas viileät vihreät ja siniset voivat vaikuttaa rauhoittavilta. Oranssinkeltaiset vaikuttavat viihtyisiltä. Värivalikoimista löytyy myös viileämpiä punaisia ja lämpimämpiä sinisiä, jotka ylittävät perinteisen väriympyrän rajat.

Valo vaikuttaa väreihin
Muista, että värit näyttävät erilaisilta päivän mittaan ja eri valossa. Kaupassa täydelliseltä näyttänyt maalisävy saattaa vaikuttaa kotona luonnollisessa tai keinovalossa tylsältä tai räikeältä.

Kun vertaat värejä, peitä muut värit näytearkilla tai -kortilla, jotta ne eivät vaikuta siihen, miten näet kunkin värin.

Kun valitset maalisävyjä, tuo kotiin värimalleja ja aseta ne jokaiselle seinälle. Jotkin maalivalmistajat valmistavat myös näytemaaleja. Näissä pienissä maalipakkauksissa asiakkaat voivat maalata pieniä osia seinään testatakseen väriä.

Tarkista muutaman päivän aikana, miltä maali tai värimalli näyttää eri vuorokauden aikoina ja illalla. Värit, joita käytetään enemmän pohjoista valoa saavissa huoneissa, voivat näyttää tummemmilta, kun taas värit huoneissa, joissa on enemmän eteläistä valoa, voivat näyttää vaaleammilta ja kirkkaammilta.

Kytke huoneessa käytettävä keinovalo päälle. Hehkulamput antavat kellertävän sävyn, loisteputket lisäävät sinisiä vivahteita ja halogeenit antavat lähes valkoista valoa. Jokainen vaikuttaa siihen, miltä maalin väri näyttää.

Kun olet tehnyt värivalinnan, osta kaikki hankkeeseen tarvittava maali, jotta väri pysyy yhtenäisenä. Kirjoita eränumerot kansiin siltä varalta, että tarvitset myöhemmin lisää.