Sironta sininen taivas

Sironnassa säteilyn aallonpituus ei muutu, mutta osa säteilystä poistuu muihin suuntiin, joten suoraan. Kuun pinnalla otetuissa kuvissa taivas on yönmusta, vaikka maisema kylpee. Siniseltä taivaalta tulevassa hajavalossa on sironnan vuoksi runsaasti myös. Taivas on avaruus sellaisena kuin se Maasta näkyy eli taivaankansi tai korkealla. Päivisin taivaan tyypillinen sininen väri johtuu Auringon säteilyn sironnasta.

Kyseinen sironta on kimmoista eli elastista eikä siihen liity energiamuutoksia eikä.

Miksi taivas on sininen eikä esimerkiksi keltainen?

Sironta sininen taivas

Taivaan syvän sininen väri on merkki puhtaasta ilmasta. Mistä syystä taivas näyttää siniseltä, vaikkei ilmalla pitäisi olla väriä? Sironnan takana ovat ennen kaikkea sellaiset ilmakehän pikku. Valon sironnasta syntyvät siis myös taivaan eri sävyt. Näkyvän valon eri aallonpituudet, eli värit siroavat eri tavalla. Niin kutsutusta Rayleighin sironnasta voidaan laskea, että näkyvän valon.

Maan taivas kaartuu sinisenä, koska ilmakehän molekyylit.

Valonsäteen kohtaamat ilmiöt

Sironta sininen taivas

Valkoisesta valosta sininen valo siroaa siis voimakkaammin kuin punainen, joten sinistä. Sinisellä hetkellä taivas on sävyltään etupäässä sininen ja valo on riittävän. Syynä on Rayleighin sironta, jolla tarkoitetaan näkyvän valon aallonpituutta. Taivaan on pakko olla sininen, sanot itsellesi. Piirrät muistikirjaasi kaavoja ja teet laskelmia, pystyt punastumatta sanomaan ”Comptonin sironta ”. Kun taivas on ilmakehän ulkopuolella musta, on maan pinnalta käsin katsoen outoa, että täällä päivätaivas onkin sininen. Valo siroaa kulkiessaan muualla kuin tyhjiössä, esimerkiksi ilmassa.

Taivas näyttää siniseltä siksi, että näemme auringosta lähteneestä valosta. Auringonlasku näyttää oranssinpunaiselta. Miksi auringonlasku on punainen? Miksi taivas näyttää joissakin suunnissa tummemmalta. GOMOS mittaa ilmakehän yläpuolella ja sininen kuvaa ilmakehän läpi kulkenutta spektriä. Absorption ja sironnan lisäksi on myös muita ilmiöitä, kuten refraktio ja. Refraktio on suurin horisontissa, pienin taivaan laella. Tästä se onkin saanut kutsumanimen " sininen planeetta".

Maapallon kuivan maan pinta-ala. Ilman sirontaa taivas näyttäisi mustalta.

Miksi taivas on sininen niin

Sironta sininen taivas

Taivaan sinisyys johtuu ilmamolekyylien sirottamasta auringonsäteilystä. Kuinka korkealle taivaalla pitää nousta, että sininen taivas muuttuu mustaksi avaruudeksi? Sironta on voimakkainta sinisen valon alueella. Sininen taivas on vain sadan valovuoden päässä.

Rayleigh- sirontaa, jota aiheuttavat pienet.