Sirkka vs. heinäsirkka: Kumpi äänekäs tuholainen tunkeutuu kotiisi tai puutarhaan?

Sirkka vs. heinäsirkka: Kumpi äänekäs tuholainen tunkeutuu kotiisi tai puutarhaan?

Sirkat ja heinäsirkat sekoitetaan usein keskenään. Vaikka nämä kaksi hyönteistä kuuluvat molemmat Orthoptera-luokkaan ja niillä on joitakin yhtäläisyyksiä, sirkkojen ja heinäsirkkojen välillä on itse asiassa useita eroja, joiden ansiosta ne on suhteellisen helppo erottaa toisistaan.

Jos autotallissasi, kellarissasi tai puutarhassasi asuu tuholainen etkä osaa sanoa, onko se ruskea sirkka vai ruskea heinäsirkka, jatka lukemista. Alla olevissa osioissa syvennytään tärkeimpiin sirkan ja heinäsirkan eroihin, jotta voit erottaa nämä hyönteiset toisistaan.

Suurimmaksi osaksi heinäsirkoilla on suurempi ruumiin koko kuin sirkoilla, mutta sirkoilla on pidemmät antennit.

Sirkkojen ja heinäsirkkojen ulkonäössä on muutamia keskeisiä eroja. Tummemman ruumiinsa ansiosta sirkat erehdytään luulemaan todennäköisemmin torakaksi kuin heinäsirkaksi, sillä jälkimmäisillä on todennäköisemmin vihreä tai ruskea ruumis.

Yleisesti ottaen useimmilla heinäsirkoilla on pidempi ruumis kuin sirkoilla. Lajista riippuen heinäsirkat voivat kasvaa jopa neljän tai useamman tuuman pituisiksi. Useimpien sirkkojen ruumiinpituus on sitä vastoin yleensä alle 2 tuumaa.

Lyhyemmästä kehostaan huolimatta sirkkojen antennit ovat pidemmät kuin useimpien heinäsirkkojen. Itse asiassa sirkkojen antennit ovat usein pidemmät kuin niiden ruumis, kun taas heinäsirkoilla on yleensä päinvastoin. Heinäsirkat voidaan luokitella lyhyt- ja pitkäsarvisiin tyyppeihin. Pitkäsarvisen heinäsirkan antennit ovat pidemmät kuin sen siivet, kun taas lyhytsarvisen heinäsirkan antennit ovat hyvin lyhyet ja tyngät.

Kaikilla heinäsirkkalajeilla on siivet, ja useimmat niistä voivat lentää, kun taas vain joillakin sirkoilla on siivet. Peltosirkat ja kotisirkat ovat kaksi sirkkalajia, joilla on siivet ja joita tavataan usein lähiökodeissa ja niiden ympäristössä. Kamelisirkoilla ja Jerusalem-sirkoilla, joita myös tavataan usein kodeissa ja niiden lähistöllä, ei ole siipiä.

Molemmat hyönteiset striduloivat (tai sirkuttavat), mutta eri tavoin ja eri aikoina.

Sekä sirkat että heinäsirkat tunnetaan niiden tyypillisistä sirkutusäänistä. Tätä laulua tai sirkutusta kutsutaan stridulaatioksi. Vaikka sekä sirkat että heinäsirkat striduloivat, kummallakin hyönteisellä on oma tapansa tuottaa sirkutusta.

Heinäsirkat hankaavat takajalkojaan siipiään vasten striduloidakseen, kun taas sirkat hankaavat siipiään vastakkain tuottaakseen sirkutusta. Sekä uros- että naarasheisokit voivat striduloida, mutta urokset tekevät niin useammin kuin naaraat. Ainoastaan urossirkat sirkuttavat; lajin naaraat eivät pysty siihen.

Myös vuorokaudenaika, jolloin sirkutusta todennäköisimmin kuulee, vaihtelee heinäsirkkojen ja sirkkojen välillä. Heinäsirkat ovat päiväaktiivisia, mikä tarkoittaa, että ne ovat aktiivisia päivisin. Ne striduloivat todennäköisemmin, kun aurinko paistaa. Useimmat sirkat taas ovat yöaktiivisia eli aktiivisia öisin. Niiden sirkutusääniä kuulee todennäköisemmin auringon laskettua.

Heinäsirkat lisääntyvät tyypillisesti enemmän ja elävät pidempään kuin sirkat.

Sirkkojen ja heinäsirkkojen elinkaari on myös erilainen. Kun sirkat parittelevat keväällä ja alkukesästä, naaraat voivat munia jopa 100 munaa. Munat munitaan maaperään, ja ne kuoriutuvat noin 2 viikon kuluttua. Kun vastasyntynyt sirkka kuoriutuu, se on nymfivaiheessa. Sirkan nymfi näyttää samankaltaiselta kuin aikuinen sirkka, mutta se ei ole täysin kehittynyt ennen kuin sen kuorirunko sulaa 10 kertaa. Jos nuoret sirkat pystyvät välttämään saalistajat ja muut haasteet, ne elävät yleensä noin 2 kuukautta.

Heinäsirkkojen paritteluaika on loppukesällä. Parittelun jälkeen naarassirkat jättävät noin 10 munapesää, joissa kussakin on jopa 300 munaa. Heinäsirkan munat hautovat seuraavaan kevääseen asti. Nuoret heinäsirkkojen nymfit muistuttavat paljon aikuisia heinäsirkkoja, mutta niillä ei ole vielä siipiä.

Heinäsirkan nymfit molttaantuvat elämänsä ensimmäisten viikkojen aikana jopa 10 kertaa, ja kukin niistä on täysimittainen aikuinen, jolla on siivet ensimmäisen kuukauden loppuun mennessä. Heinäsirkka voi elää jopa 1 vuoden.

Sirkat ovat kaikkiruokaisia, kun taas heinäsirkat ovat kasvissyöjiä.

Toinen merkittävä ero heinäsirkan ja sirkan välillä liittyy kummankin hyönteisen ruokavalioon. Sirkat ovat kaikkiruokaisia, eli ne syövät sekaisin kasveja ja eläimiä. Sirkka voi syödä muun muassa toukkia, kirvoja, ruohoa, siemeniä, kukkia, vihanneksia tai hedelmiä. Sirkat voivat syödä jopa heinäsirkkoja tai niiden munia.

Useimmat heinäsirkat ovat yleensä kasvinsyöjiä, mikä tarkoittaa, että ne syövät vain kasveja. Heinäsirkan ruokavalio koostuu usein kukista, siemenistä, varsista ja lehdistä. Joissakin tapauksissa heinäsirkat voivat kuitenkin syödä hämähäkkejä, etanoita, matoja tai muita selkärangattomia. Harvoin heinäsirkat voivat syödä jopa liskoja tai käärmeitä. Toisin kuin "Ötökän elämässä", heinäsirkat ovat melko omavaraisia eivätkä ne tarvitse muurahaisia (tai varasta muurahaisilta) ruokaa.

Molemmat hyönteiset voivat olla tuhoisia kotipuutarhassa, mutta sirkat ovat taipuvaisempia siirtymään sisätiloihin.

Sekä sirkat että heinäsirkat voivat aiheuttaa paljon vahinkoa puutarhoille, viljelykasveille ja luonnonvaroille. Erityisen huonoina vuosina, jolloin heinäsirkkoja on paljon, hyönteiset voivat tuhota 20 prosenttia tai enemmän alueen sadosta. Vaikka heinäsirkat suosivat sinimailasta, vehnää, maissia ja soijapapuja, ne voivat aiheuttaa vahinkoa myös muille viljelykasveille, puille tai kotipuutarhoille, kun heinäsirkkapopulaatio on erittäin suuri.

Sirkat tunkeutuvat taloihin paljon todennäköisemmin kuin heinäsirkat. Ne voivat pureskella reikiä vaatteisiin, huonekaluihin, lattiaan ja sokkeliin. Vaikka sirkat eivät tyypillisesti ole aggressiivisia ihmisiä kohtaan, ne saattavat purra itsepuolustukseksi, mutta niiden leuat eivät yleensä ole tarpeeksi vahvat rikkoakseen ihon.

Vaikka jotkut sanovat, että sirkat sisätiloissa voivat tuoda onnea kotiin, useimmat haluavat tietää, miten hyönteisistä päästään eroon vahinkojen tai tartuntojen estämiseksi.

Kun olet selvittänyt sirkat kodistasi, voit ryhtyä toimenpiteisiin, joilla estät niiden pääsyn takaisin. Perustuksen halkeamien tiivistäminen ja sen varmistaminen, ettei ovien ympärillä ole aukkoja, voi auttaa. Kannattaa myös pyrkiä pitämään rikkaruohot ja pitkä ruoho poissa kotisi ulkoa ja varmistaa, ettei polttopuita jätetä aivan taloa vasten.