Sementti vastaan betoni: A Case of Mistaken Identities

Sementti vastaan betoni: A Case of Mistaken Identities

Se on vanha mafiaklisee: kaveri joutuu La Cosa Nostran väärälle puolelle ja päätyy sementtikengät jalassa joen pohjalle. No, nuo kengät saattavat olla sementistä, mutta vähän muu maailmassa koostuu sementistä ja vain sementistä. Betonia on kuitenkin kaikkialla. Sitä on jopa niiden kaikkialla läsnä olevien ajoneuvojen suurissa, pyörivissä tynnyreissä, joita me kutsumme virheellisesti sementtiautoiksi. Ei ole yllättävää, että ihmiset sekoittavat jatkuvasti näitä sedimenttisekoituksia, jotka näyttävät samalta ja käyttäytyvät samalla tavalla. Jotta voisit pitää ne selvillä, olemme tarkastelleet niitä vierekkäin – sementti vs. betoni – ja kiinnittäneet huomiota niiden välisiin vankkoihin eroihin.

Betonin ja sementin välinen ero

Vaikka termejä käytetään usein vaihdellen, sementti ja betoni eivät itse asiassa ole sama asia. Sementtiä käytetään harvoin sellaisenaan, mutta se on itse asiassa betonin ainesosa. Esimerkiksi kotisi laattaperustus on todennäköisesti tehty betonista, ja betoni on tehty sementillä ja muilla ainesosilla.

Betonin perusteet

Betoni on sementin, kiviaineksen ja veden seos. Maailmanlaajuisesti betoni on yksi yleisimmin käytetyistä rakennusmateriaaleista sekä asuin- että kaupallisissa sovelluksissa. Sen vetovoima perustuu muun muassa siihen, että betonin valmistukseen tarvittavia komponentteja on lähes kaikkialla saatavilla, sekä sen lujuuteen ja kestävyyteen, jotka tekevät siitä käytännöllisen ja halutun rakennusmateriaalin.

  • Kiviainekset, kuten hiekka, kivi ja sora, muodostavat noin 75 prosenttia betonista.
  • Betonin valmistukseen käytettävän veden on oltava erittäin puhdasta, jopa juomakelpoista.
  • Myös kiviainesten on oltava erittäin puhtaita, koska orgaanisten aineiden aiheuttama saastuminen voi heikentää betonin lujuutta.

Sementin perusteet

Sementti on sideaine, joka valmistetaan raudan, alumiinin, piin, kalsiumin ja muiden kalkkikivessä, simpukankuorissa, liidussa, savessa, rautamalmissa ja kvartsihiekassa olevien aineiden seoksesta. Nämä "ainesosat" kuumennetaan erittäin korkeaan lämpötilaan, jolloin syntyy kivimäinen aine, joka jauhetaan erittäin hienoksi jauheeksi – sementiksi. Sementti sekoitetaan sitten veden ja kiviaineksen kanssa betonin muodostamiseksi.

  • Nykyaikainen sementti keksittiin englantilaisen muurarin keittiössä 1800-luvun alussa.
  • Sementtiä voidaan sekoittaa veteen ja käyttää laastina.
  • Sementti voidaan yhdistää kipsin ja veden kanssa ja levittää muuratuille pinnoille sileän pinnan luomiseksi.

Betoni vs. sementti: Tiesitkö?

Vaikka sementtiä voidaan käyttää sellaisenaan, sitä käytetään pääasiassa betonin ainesosana. Betoni on tietysti kaikkialla maailmassa kaikkialla läsnä oleva rakennusmateriaali, jota käytetään teissä, silloissa, padoissa, jalkakäytävissä ja takapihojen terasseilla.

Itse sementti valmistetaan kalsium- ja piidioksidipitoisista materiaaleista, kuten kalkkikivestä ja savesta.

Sen liimaavat ominaisuudet tekevät siitä erinomaisen sideaineen, mutta yksinään sementti on altis halkeilulle.

Betonissa on sementtiä.

Tässä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi sementti ja betoni sekoitetaan niin usein. Aivan oikein; kun sementtiseos sekoitetaan veteen, syntyy tahna. Ja kun tämä massa yhdistetään kiviaineksen, kuten soran ja hiekan, kanssa, tuloksena on se, minkä me tunnemme ja rakastamme nimellä betoni.

Betoni on sementtiä kestävämpää.

Kyllä, betoni voi kestää satoja vuosia, mutta sementti on paljon vähemmän kestävää. Vertailun vuoksi voidaan sanoa, että sementti on betonille kuin maito jäätelölle. Toki jäätelössä on maitoa, mutta se ei ole maitoa. Se on itse asiassa paljon parempaa.

Betoni toimii hyvin suuremmissa hankkeissa, kun taas sementtiä käytetään useammin pienemmissä töissä.

Betonista, joka on yksi vahvimmista ja pitkäikäisimmistä materiaaleista, joita ihminen tuntee, rakennetaan kouluja, siltoja, jalkakäytäviä ja lukemattomia muita rakenteita. Et kuitenkaan tarvitse kypärää menestyäksesi betonin kanssa. Amatöörimiehet käyttävät sitä kaikenlaisiin DIY-projekteihin, kuten maisemien reunustamiseen, keittiön työtasoihin ja etukäytäviin. Sementtiä sen sijaan käytetään lähinnä pienemmissä töissä (esimerkiksi saumauksessa ja erikoismuurauksessa) sekä halkeilevan tai murenevan betonin korjaamisessa.

Rautakaupoissa on tarjolla monia betonityyppejä, joista voi valita.

Asiaa mutkistaa entisestään se, että voit ostaa kymmeniä erilaisia betonilajeja. Kukin tyyppi vastaa tiettyjen sovellusten vaatimuksiin. Esimerkiksi kuituvahvisteinen betoni, joka kestää halkeilua jopa valtavassa kuormituksessa, on yleinen valinta ajoteihin. On myös pikabetonia, jota käytetään silloin, kun aika on kortilla. Ennen kuin ostat betonia, muista neuvotella asiantuntijan kanssa tai tehdä hieman tutkimusta, jotta ymmärrät kaikkien käytettävissä olevien vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Aloita tutkimuksesi oppaastamme, jossa kerrotaan parhaat betonityypit mihin tahansa hankkeeseen.

Usein kysytyt kysymykset sementistä ja betonista

Pitäisikö minun käyttää sementtiä vai betonia?

Se riippuu hankkeestasi, mutta ellet tarvitse laastityyppistä materiaalia hyvin pienille alueille – jolloin käyttäisit sementtiä – veikkaan, että haluat käyttää betonia. Kaadetaanko takapihalle patio? Betoni. Aidan pylväiden asettaminen? Betoni.

Onko sementti vahvempaa kuin betoni?

Sementti ei ole betonia vahvempaa. Itse asiassa sementti on yksinään altis halkeilulle. Kun sementti kuitenkin yhdistetään kiviaineksen ja veden kanssa ja sen annetaan kovettua, sementti – nyt betoni – on poikkeuksellisen luja.

Ovatko ajoväylät sementtiä vai betonia?

Ajoväylät tehdään yleensä betonista. Betoni koostuu tietenkin sementistä, kiviaineksesta ja vedestä. Vaikka siis voisi sanoa, että ajotie "sisältää" sementtiä, olisi oikeammin sanottava, että ajotie on tehty betonista. Jotkin pitkät ajotiet saatetaan rakentaa asfaltista, joka on pehmeämpää ja nopeammin hajoavaa materiaalia.

Voiko sementtiä käyttää sellaisenaan?

Sementtiä käytetään sellaisenaan melko suppeissa sovelluksissa, lähinnä laastina, kun sitä sekoitetaan veteen. Sitä voidaan käyttää myös betonin halkeamien korjaamiseen.